Můj příběh diskuze

Můj příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388445/bmid_muj-pribeh-yZr-388445.jpg 4 560 148

Michelle Obamová se díky svému životu naplněnému smyslem a úspěchy stala jednou z nejikoničtějších a nejpodmanivějších žen naší éry. Jako první dáma Spojených států amerických a první Afroameričanka v této roli pomohla nastolit nejvlídnější a nejpřístupnější atmosféru v Bílém domě v historii a vybudovala si pozici silné zastánkyně práv žen ve Spojených státech i po celém světě. Radikálně změnila životní styl mnoha rodin, které díky ní vedou zdravější a aktivnější život, naučila nás několik tanečních kroků, zabodovala v Carpool Karaoke Jamese Cordena a v nemilosrdné záři reflektorů dokázala vychovat dvě normální a skromné dcery. Michelle Obamová ve svých pamětech, díle plném hlubokých úvah a úchvatného vypravěčství, zve čtenáře do svého světa a zaznamenává zážitky, které ji formovaly – od dětství v chicagské South Side, přes léta, kdy jako vedoucí pracovnice vyvažovala mateřské a pracovní povinnosti, až po dobu, kterou strávila na nejslavnější světové adrese. S neomylnou upřímností a jiskřivým vtipem popisuje svá vítězství i zklamání na veřejnosti i v soukromí a vypráví svůj příběh, tak jak ho žila – svými slovy a podle svého. Můj příběh je kniha nejen vřelá, moudrá a sdělná, je to také neobvykle důvěrné sdělení ženy, která oplývá silnou duší, inteligencí a přirozenou moudrostí, ženy, která se vždy vzpírala všem očekáváním a jejíž příběh nás inspiruje ke stejnému postoji. Michelle Obamová ke své knize říká: „Když jsem psala Můj příběh, byl to pro mě hluboký osobní zážitek. Úplně poprvé jsem měla prostor se otevřeně zamyslet nad svojí neočekávanou životní dráhou. V této knize hovořím o svých kořenech, o tom, jak malé děvče z chicagské South Side nalezlo ve svém hlase sílu a dokázalo tuto sílu předat jiným. Doufám, že moje osobní cesta bude čtenáře inspirovat k tomu, aby v sobě nalezli odvahu a stali se tím, kým touží být. Nemůžu se dočkat, až se s nimi o svůj příběh podělím.”... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Argo
Originální název:

Becoming , 2018


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

azazel1
26.12.2018

Knihu jsem právě dočetl a protože není vydán český překlad, zatím nelze oficiálně hodnotit, tak alespoň komentář. Čteno jako eBook v angličtině. Hodnoceno z pohledu člověka, který krátce žil a pracoval (legálně) ve státech.
Knize bych dal 4,5 hvězdiček z 5.
Jedná se o zajímavě a čtivě napsanou biografii ženy, jejíž životní pouť začíná na jižním předměstí Chicaga, lokality, která se postupem času mění v ghetto. Z textu je patrné, že si Mitchelle uvědomuje, že za to čeho dosáhla vděčí do velké míry prostředí, které ji formovalo a lidem kteří upozaďovali své potřeby tak, aby ji mohli plně podporovat v tom co dělala (např. studia a sport v dětství, později zaměstnání a politická kariéra). Což se nedá moc říci o Michelle a jejich dětech (i když udržet je mimo všechen ten šrumec, zatím co pobývali v Bílém domě když dospívali, byla asi taky makačka).
Mrzí mě, že žena která často opakuje, že pochází z rodiny jejíž život byl ovlivněn v minulosti segregací se zaměřila ve velké míře na podporu dívek s jinou než bílou barvou pleti. Sama tedy zavádí “pozitivní diskriminaci”. Už to není pomoc dětem, ale pomoc podskupině dětí, dívkám které pocházejí z kulturních/sociálních/etnických menšin. Na tom není nic špatného, ale jednoho to vede k úvaze co jí udělal ten zbytek dětí, který si nezasloužili její pozornost.
Obdivuji do jisté míry co všechno byla jejich rodina ochotna obětovat (zejména soukromí), aby mohli prosazovat své politické přesvědčení a následovat své ambice. Zároveň je zajímavé se dočíst za co všechno “první rodina” platí z vlastní kapsy, zatímco bydlí v Bílém domě.
Obamovi jsou pro mě nejvíce sympatickou rodinou, která vedla USA za mnoho posledních desetiletí. Je dobře si připomenout, že i přes své postavení a úspěchy jsou to stále lidé z masa a kostí, kteří řeší běžné životní problémy (neplodnost, manželská poradna, výchova dětí). Dává tak “návod” ostatním, že problémy se dají řešit, jen je potřeba chtít.

Štítky knihy

rozhlasové zpracování autobiografie

Autorovy další knížky

Michelle Obama
americká, 1964
2019  88%Můj příběh
2023  85%Světlo v nás: Jak si poradit v nejisté době