Morgenland - Za největším tajemstvím Třetí říše

Morgenland - Za největším tajemstvím Třetí říše https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404470/bmid_morgenland-za-nejvetsim-tajemstvim--Gx3-404470.png 3 68 29

Nevinně vypadající telegram oživí vzpomínky na jednu letní studentskou brigádu před téměř třiceti lety. Odpověď na telegram způsobí zemětřesení nejen v samém srdci Evropy, ale odkryje také mnohem starší souvislosti, patřící k nejstřeženějším tajemstvím třetí říše. Průsečíkem všeho je prastará, až mystická oblast s původním názvem Morgenland…... celý text

Přidat komentář

simca9342
29.10.2023 4 z 5

Válečná beletrie o tom, že minulost nejdříve šlape po špičkách a později nás dožene v nepravou chvíli.
Příběh je rozdělený do svou časových úseků.

Sudety, 1945 : Vražda souseda ke konci 2.sv. a nalezení těla otřásá vesnicí. O to vice však taškase záhadným nálezem.

Ostrava 2015: Montážník Hynek dostane telegram sdelující zarážející větu: Jarek F. je v nemocnici. Bez jiného pokračování, adresy nebo jakéhokoliv náznaku, že by se mělo něco dít.
Osud dlouholetého kamaráda se po letech začíná otevírat.

sodmic
04.08.2023 3 z 5

Ač téma třetí říše mi není blízké, tato kniha se četla velmi dobře, ale je to "těžké" čtení


HerrPilot
16.07.2023 4 z 5

Knihu jsem zakoupil pod dojmem anotace na jistém serveru s ojetými knihami, abych zase měl nějakou válečnou alternativu do vlaku (po Tisíc sluncí od Scarrowa, která se mi líbila), a po přečtení zdejších komentářů se má očekávání propadla natolik, že na ně musela naběhnout parta ostravských horníků.

A ono překvapivě se mi to četlo dobře, byť první polovina drhla způsobem, jakým dobře navazelínovaná prdel nedrhne. Současné i minulé postavy mi byly sympatické (možná proto, že do Ostravy velice často dojíždím a tak nějak rubikovsky mi do toho zapadly), atmosféra se místy zahustila takovým způsobem, že do potravinového NUTRI-SCORE by museli přidat další písmeno a ocenil jsem také napojení této knihy na lore/kontext, vybudované kolem oné domnělé nacistické tajné zbraně (pro jejíž existenci v reálu nejsou pražádné důkazy, leč to některé neodradí; schválně nechť případný zvědavý čtenář tohoto komentu pogooglí Rudolfa Lussara).

Během čtení jsem vypouštěl faktografickou správnost předkládaných informací a bral to celé jako skutečně alternativní historii (tedy takovou, v níž jsou polští partyzáni v Breslau, kde skutečně funguje další kvazi nacistická tajná zbraň- Die Glocke a kde američtí piloti po válce skutečně spatřují neidentifikovatelné vzdušné věci). Možná nacistické tajné zbraně zde mohly mít větší roli, ale někdy i cestu dvou literárních mrzáků je zábava pozorovat (důraz na literárních)

Oproti Tisícu sluncí je tato kniha pomalejší, není zde nonstop akce jako v Lidlu a postavy mi připadají životnější, než v TS. Společným pojítkem obou knih by snad mohl být závěr, vedený do ztracena (ano, události z konce války zde NEMAJÍ dopad na budoucnost, resp. budoucnost zde není výrazněji odlišná od toho, co se po válce skutečně dělo).

Za závěr, pomalejší rozjezd a jednání postav leckdy nelogičtější, než jednobarevná Rubikovka, strhávám 1,5* a díky pozdější čtivosti zaokrouhluji na 4.

P.S. Nezaregistroval jsem, že by nějaký zdejší SSman mluvil ostravským nářečím (jeden po určitou dobu mluvil takovou tou popkulturní čěmčinou, známou z Alles Gute!)

Stromm
10.05.2023 3 z 5

Mám z toho dost rozporuplný pocity. Úvod je vyloženě navnazující, pak to ale začne dost ujíždět především v té moderní dějové linii. Tak pořád čtete a čtete, na konci to do sebe teda celkem pěkně zapadne, ale stejně se nevyhnete pocitu, jestli se tohle téma nedalo odvyprávět trochu jinak. Závěr byl dost vláčnej. Takže s tím hodnocením to za mě bude někde kolem středu.

Čtenářka73
04.04.2021 1 z 5

Od Richarda Skláře jsem četla Vilu na Sadové, která mě hodně bavila, a její dvě pokračování, ta už s o něco menším nadšením. Chtěla jsem zkusit něco dalšího, ale Morgenland mě vyloženě zklamal. Začátek vypadal slibně, alternativní historii mám docela ráda, jenže postupně tam autor spletl páté přes deváté, historii, konspirační teorie, válečné i neválečné zabíjení a mrzačení, sexuální zneužívání lidí i slepic. Většina postav jedná dost nelogicky a neuvěřitelně a u většiny z nich mi nesedí ani rádoby vtipné dialogy. Dočetla jsem jen proto, že nerada odkládám knížky a doufala jsem, že na konci do sebe všechno zapadne a pochopím, o co vlastně šlo. Ale nestalo se :-(

jarmila6295
02.07.2020 5 z 5

Kniha mne velmi bavila, klidně bych četla pořád dál a dál...

Kerberos
14.02.2020 3 z 5

Celkem zklamání,určitě jsem čekala víc.Četla už jsem od Skláře dě knihy a obě byly lepší.

PepaS409
22.01.2020

Tak tahle kniha mne moc neoslovila. Technicky vzato - jak jednonohý naporcuje zabité nepřátele a spálí je v peci na chléb? Překombinovaný děj na hranici reality a fantasy. Nicméně - jiné knihy autora mne moc bavily:-)

Eicherik
12.01.2020 5 z 5

Morgenland v sobě skrývá příběh, který mě velmi bavil. Minulost zde střídá současnost. Postavy jsou osobité, zajímavé a některé velmi sympatické, včetně jedné psí. Vyprávění je to mnohdy kruté, často lidské a občas vtipné. Téma prozrazovat nebudu, ale z náznaků je zasvěceným čtenářům od začátku jasné. Působivá atmosféra zde upozaďuje některé historické nebo "technické" nesrovnalosti. Také se mi líbí, že všechny hlavní postavy jsou "dohrány". Na závěr zbývá jen dodat: "Studna je zarámovaná!"

stju
11.12.2019 1 z 5

Měla jsem docela velké očekávání, ale abych se neopakovala, plně souhlasím s komentáři od Camel-9 a Parwana. Navíc mi vůbec neseděl styl autorova vyprávění.

Camel-9
03.12.2019

Tato kniha mě nezaujala, zapletený příběh a prolínání dvou dějů - jeden ze současnosti a druhý z období druhé světové války. Nic moc.

Parwana
25.10.2019 odpad!

Nedočteno... nedalo se. Špatně psané, místama divné obraty, nezajímavé až otravné postavy a děj mě taky moc nechytil.

mata57
01.08.2019 4 z 5

Celkem čtivá kniha. Trocha alternativní historie, záhad Sovích hor a kupa epizod z putování dvou, před koncem II.s. války osudem spojených mužů . V paralelní současné dějové linii na čtenáře čeká hodně zamotaný příběh týkající se až existence EU. Kniha má i své hlubší pasáže týkající se událostí těsně před a po osvobození. Hodně dobrého čtení na relax.

jiri77
16.04.2019 1 z 5

Na knihu jsem se hodně těšil ale zklamala mě. Děj mě nebavil a do čtení jsem se musel neustále nutit. Jediným plusem knihy a díky tomu jsem ji přečetl ,bylo zasazení příběhu do Jeseníků.

MMacicekk
26.03.2019 3 z 5

Tato kniha měla velký potenciál, který bohužel nebyl vůbec naplněn. Propojení druhé světové války s dějovou linkou odehrávající se v současnosti působilo zpočátku velmi atraktivně, ale autorovi se nepovedlo zpracování. Často jsem se nudila a zároveň tak i nutila do čtení. Autor mi bohužel svým stylem psaní vůbec nesedl a pochybuji, že ještě někdy zkusím nějakou jeho knihu.

veronika5179
28.02.2019

Líbila se mi autorova Vila na Sadové, proto jsem sáhla po téhle knížce, téma války mne zajímá a byla jsem zvědava. Bohužel, zklamání. Prvních 100 stran se vyvíjí zajímavě, postavy jsou kvalitně vykreslené, prostředí taktéž, nicméně poté je to spíše lahůdka pro fanoušky sci-fi a konspiračních teorií.

Boby17
19.02.2019 3 z 5

Tak jsem na velkých rozpacích. Knížka se četla dobře, ale čím více se blížila ke svému závěru, tím více byl popisovaný děj nepravděpodobný a ve výsledku i fakticky nemožný. Německé Breslau se stalo polskou Vratislaví až po válce, takže široce rozvětvené hnutí polského ozbrojeného odporu je pitomost (viz komentář ZdeňkaW). Likvidaci pozůstatků násilné události na dvoře u Marty si fakticky nedovedu představit - jak z hlediska množství prolitých tělních tekutin po dvoře, tak následné "kremace" v peci na chleba. A to prosím jednonohým invalidou. Také mi uniká odpověď na zásadní a kardinální historickou otázku, jak se představitelé válečné linky příběhu vyhnuli následnému (a hodně důslednému) odsunu Němců z Československa. No a slovácké nářečí v Jeseníkách, tož to je teda věc! Mrzí mě to velice, protože příběh měl potenciál, ale více než tři hvězdy dát nemůžu.

ufounseztratil
10.02.2019 3 z 5

Oceňuji, že vznikla nová česká kniha zabývající se něčím jiným než milostnými vztahy ( v menší míře i zde). Nicméně, druhá dějová linka (v současnosti) mi připadala slabší a víceméně zbytečná. A co bych vytkla nejvíce je autorovo vyžívání se v brutálnosti, chápu, že k poválečné době to patřilo, jenže tady už to hraničí s masochismem autora a v současné dějové lince to bylo úplně zbytečné. A co úplně zkazilo "historický" ráz knihy byl dosti zvláštní konec Adolfa Hitlera.

Devil-Ivet
25.12.2018 4 z 5

První kniha s tímto autorem a zpočátku jsem se velmi rychle začetla. Byla jsem překvapena jeho barvitým a peprným stylem psaní, ale po několika stránkách to bylo únavné. Část z minulosti byla zajímavá, jen jsem některým věcem nechtěla věřit. Přesto jsem byla překvapena, jak se to propojilo s přítomností a celé se to četlo celkem dobře. Ještě se podívám po jiných autorových knihách.

ZdenekW.
15.12.2018

Je škoda, že autor historických románů má tak velké mezery ve znalosti historie. Neustále v knize hovoří o tom, že se děj odehrává v Generalgouvernementu, a přitom jeho západní hranice je od Breslau asi 300 km směrem na východ. A proto taky přítomnost polské podzemní armády na území Dolního Slezska vyzní poněkud směšně. Dalším takovým rušivým bodem je použití nářečí z oblasti jižní Moravy v Malé Morávce.