Morganovo šťastie

Morganovo šťastie https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326287/bmid_morganovo-stastie-iy6-326287.jpg 4 79 24

Historický román z pera autorky bestselleru Vtáky v tŕní, odohrávajúci sa v Amerike počas vojny za nezávislosť. Samotná autorka uviedla: "...nezabudla som, že mi ostáva napísať ešte dva diely Rímskej série. Ich čas príde, ale potrebujem si trochu odpočinúť od Rima, a nie hľadať zasa odpočinok v Ríme."

Přidat komentář

kalache
24.04.2022 5 z 5

...nikdy v žádné těžké situaci lidé nedokážou táhnout za jeden provaz...

Luigi1
28.10.2020 5 z 5

Tento dobrodružnohistorický román je psaný krásným slohem,který čtenáře chytí až najednou zjistí,že je konec.Nevěřícně se koukáte zda se pokračování někde nestratilo..Směle mohu doporučit.


DanaKa81
05.10.2020 4 z 5

Obsáhle popisovaný Morganův osud měl svým způsobem svoje kouzlo. První část knihy mě nebavila, ale pozdější plavba na otrokářské lodi a život v Austrálii to vynahradil. Nakonec to byl pěkný historický román z 18. století

kokrokr
07.09.2020 3 z 5

Rozvláčně popisovaný život hlavního hrdiny v Bristolu byl nudný a pro další průběh děje nepodstatný. Na tento úsek Morganova životopisu stačilo pár stránek a pak pokračovat odsouzením, vězněním, cestou do Botany Bay a osídlováním. Není to špatné, ale je zde plno vaty. Na co tolik slov neposunujících příběh dopředu. Tohle chtělo rozumně proškrtat. Já se začal bavit až po odsouzení Morgana a i pak bych dál krátil. Je evidentní, že autorka píše především pro ženy a její slovní projev tomu i odpovídá. To, že natahuje děj jako Jirásek či Rowlingová, ještě neznamená přínos pro čtenáře. Dlouhé popisné pasáže mi nevadí, ale musí mít smysl a k něčemu směřovat. Tady se zbytečně opakovaly stejné situace a motivy pořád dokola. Tohle už zavání sklony ke grafomanii. V závěru knihy místo gradace příběhu přišel naopak útlum. Nemohu dát více než tři body.

kyssling
08.08.2020 5 z 5

Překvapuje někoho, že jsem dal plný počet hvězd ? Je obrovská škoda předčasného úmrtí autorky, které způsobilo, že se již nemohla k příběhu vrátit a napsat další díl, jak avizuje v doslovu.
Richard je neuvěřitelně silná osobnost, kdy se dokázal vzepřít ranám osudu, nezatrpknout a bojovat za lepší život ! Krásný dobrodružný román, jak je autorčiným zvykem dokáže skvěle popsat charaktery postav i prostředí. Děkuji za nás čtenáře !

ikorka
19.04.2020 5 z 5

Příběh muže ze kterého se díky obrovskému štěstí v obrovském neštěstí stal úplně jiný člověk. Zrod pravého Richarda Morgna byl tvrdý a dlouhý, ale krásný i když jeho neustálá dokonalost mi občas kazila některé dojmy. Dalo se zkrátit to věčné řezání borovic, broušení pil či bouře na moři, kdy po té nejhorší, co kdy zažil, přišla další ještě horší a pak ještě horší než ta předešlá a pak přišla úplně ta nejhorší, na příběhu by to ničemu neuškodilo. Moje prvotina od autorky byli Ptáci v trní, které jsem zfilmované neviděla a tak když jsem v antikvariátu narazila na tento počin, věděla jsem už částečně do čeho jdu neb autorčin styl psaní mi sednul. Morgan se povedl a jsem si jistá, že přelouskám i její pověstné Masters of Rome na které se chystám.

braunerova
16.12.2019 3 z 5

Tedy nazvat tuhle knihu dobrudružnou mi přijde dost odvážné, já bych jí spíše označil jako román pro ženy. Prvních 150 stran je věnováno rodinnému životu v Bristolu, dalších 100 stran popisuje anglické soudnictví a poměry ve vězení. Transport do Austrálie už byl zajímavější. Výborná byla poslední část, která popisuje život trestanecké kolonie na ostrově Norfolk. I tak se ale děj vleče rychlostí hlemýždě, třeba stavba chatrče je popisovaná na 6 stránkách. Nekonečně času je pak věnováno zpracování dřeva, broušení pil nebo zásobování. Měl jsem problém i s hlavním hrdinou, Richard Morgan je totiž po všech stránkách dokonalý. Nikdy neudělá nic špatného, vždy si ví rady, ženy ho milují, vězni ho poslouchají a velitelé uznávají. Nepochybuji, že C.M. má historii důkladně nastudovanou. Popravdě mi ale ti 2000 let staří Římané z jejího úžasného cyklu Masters of Rome přišli mnohem reálnější než tenhle prapředek jejího manžela.

lapagerie
10.12.2019 5 z 5

Fantastická věc. Richard Morgan je fascinující postava, muž s neuvěřitelnou vnitřní silou. Vůbec si nedokážu představit, jak někdo vůbec dokázal přežít rok trvající transport do Austrálie v tak úděsných podmínkách a pak vyhnanství na naprosto pustém místě.
Moc se mi líbí víceznačný název knihy, ovšem samozřejmě vám to dojde až během čtení.

ken-zo
02.09.2019 4 z 5

Krásný historický román s věrně vylíčenými reáliemi. Postavy nebyly chvílemi úplně uvěřitelné, ale jako celek byl příběh skvěle propracovaný.
Občas se trochu hůř četlo kvůli rozvleklosti některých pasáží a ne úplně dobré stylistice.

Koko1
12.06.2019 5 z 5

Skvěle napsaný příběh na pozadí historických událostí.

hankapimi
01.02.2019 5 z 5

Nádhera !! Vychutnala jsem si při čtení každou stránku a byla vděčná za krásný překlad. Co jsem u autorky velmi oceňovala byl podrobný popis reality tehdejšího obyčejného života, tristní stav anglického práva, přeplněné věznice a výstižně zachycenou atmosféru Anglie 18. století. Mohla jsem tak s Morganem prožívat celou jeho strastiplnou cestu, těžké začátky v trestanecké kolonii v Austrálii i jeho vyzrávání z trpělivého a pasívního Richarda v silného, sebevědomého a neohroženého. Kdo má rád historické romány velmi doporučuji. Oceňuji netradičně 2x pěti hvězdami a jdu se vrhnout s potěšením na Ve stínu zlaté hory. A také musím poděkovat Alekis za upozornění, že je lépe začít Morganůvým údělem a pokračovat Zlatou horou...

alekis
05.09.2018 5 z 5

Příběh vychází z reality, Richard Morgan je skutečná osoba - a nejen on, pravděpodobně velké množství jmen v knize patřilo skutečným živým lidem. Je to dlouhé a začátek se navíc někomu bude zdát nudný, rozjezd je pomalý - díky tomu se ale čtenář může obeznámit s prostředím a s postavami. Cesta na druhý konec světa - žádný psaný text a žádný film nedokáže doopravdy čtenáři - divákovi přiblížit skutečnost. Přesto někteří dokázali přežít a dokonce se pozvednout z toho nejnižšího stupínku znovu do života. Anglosaské obyvatelstvo Austrálie je zhusta potomstvem trestanců. Co my víme, kdo a jací byli naši předkové? Důležité je, že byli životaschopní, a že díky jim jsme zde i my. Mám pár literárních srdcovek - už je jasné, že Morganův úděl se zařadil mezi ně :-).

broskev28
02.06.2018 4 z 5

Tuhle knihu bych doporučovala pro studenty oboru historie, jako důkaz, že toto studium je zcela zbytečné. Lidstvo se nikdy nepoučí a po celá staletí se opakují tytéž chyby, i když nazývat je chybami zdá se býti velikým eufemismem.
Když jsem četla odstavce o tom, jakým způsobem sháněla anglická vláda lodě na tento experiment století, jak se šmelilo a kšeftovalo se vším, od jídla přes nezbytné nástroje a vybavení, jak se vše postupně prodražovalo (i my známe ty věčné vícenáklady!). Jak všichni až na místě zjišťovali, jak nekvalitní vybavení - látky, nářadí, zbraně, lékařské potřeby - si přivezli. Vládní zakázka je terno, tím spíš, když prachy dostanu hned a nikdo nemá zájem (a už vůbec ne možnost) kontrolovat výsledek mé práce.
Tohle vše mě zaujalo asi mnohem více, než vlastní příběh Richarda Morgana. Teprve časem mi došlo, že je to pro mne už druhý velmi kladný a mužný hrdina jménem Richard - ten první je z fantasy ságy Terryho Goodkinda První čarodějovo pravidlo. Oba si získali mé sympatie a oba čtenářům vřele doporučuju.

Vojslava
27.05.2018 5 z 5

Autorka je mistr velkých ság, těch téměř sedm set stran uteklo jako nic... Nejen že velmi poutavě a zajímavě popsala všechny scenérie od anglické hospody osmnáctého století až po trestaneckou kolonii, ale skvěle charakterizovala hlavního hrdinu, který svým osudem, tím nejvlastnějším "Morganovým údělem", prochází nejen s notnou dávkou štěstí, ale dopřeje si luxus osobní zralosti; navíc pak skutečně získá i ten nejhmotnější "Morganův úděl" a na něm jako odměnu skutečný nový domov. Kdyby existovalo pokračování, jdu do něj...

Erawan
21.04.2018 5 z 5

Skvělá knížka - když jsem dočetla, bylo mi líto, že ještě pár stovek stránek nepokračuje, nebo že nemá další díl... Počátky osídlování Austrálie popsané z trochu jiného pohledu. Druhá část byla o poznání lepší než první...

vivalamuff
13.09.2017 5 z 5

Zpočátku jsem si myslela, že knihu odložím. Richard Morgan byl popsán jako takový ňouma a to mi neimponovalo. Měla jsem dojem, že se s ním unudím, pokud to takhle půjde dál. Naštěstí jsem se zmýlila. Jeho zatčení a deportace do Austrálie je určitě stěžejní část příběhu, během této doby se měnil i Richard. Přála bych si pouze, aby kniha měla méně stránek - někdy tam bylo zbytečně mnoho detailů a některé situace - hlavně na lodi - se znovu a znovu opakovaly, takže byla napínána čtenářova trpělivost. I tak stojí za přečtení!!!

Kerberos
07.07.2017 5 z 5

Krásný historický román o osídlování Austrálie trestanci.
Skvělé popisy krajiny,zvyků,tvrdého zacházení ale také velké lásky.

Figurka
26.08.2015 5 z 5

Velmi působivá kniha. Líbila se mi od začátku, ale druhá polovina mě zaujala snad ještě více než ta první. Popis pobytu trestanců na palubě lodi, která je vezla do nové země Austrálie byl dost šokující. Spisovatelka umí zaujmout. Těším se až si jí jednou zopakuji. Určitě doporučuji.

Ivana11
14.08.2015 5 z 5

Knihou jsem nadšená. Výborně popsané osídlování Austrálie britskými trestanci. Přestože byla velmi obsáhlá, parádně se četla.

quendery
27.02.2015 5 z 5

Skvěle napsaný román, člověku až běhá mráz po zádech, když si uvědomí, že to byla opravdu realita.