Moře rzi

Moře rzi https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454359/bmid_more-rzi-fJs-454359.jpg 4 141 40

Moře rzi série

1. díl

Během globálního povstání je lidstvo vyhlazeno právě těmi stroji, které byly vyrobeny, aby mu sloužily. Nyní světu vládnou Jedny světové inteligence – obrovské mainframy, které asimilovaly mysli milionů robotů. Ale ne všichni roboti jsou ochotni vzdát se své individuality a Křehule – samotářka a sběračka odpadků, zaměřená výhradně na přežití – je jedním z těch, kteří se ještě drží. Jenomže individualita má svou cenu a po téměř smrtelném setkání s jinou UI je Křehule nucena najít si nějaké útočiště. To však není vůbec jednoduché, protože se jedna JSI rozhodla obléhat nejbližší bezpečné město. Kriticky poškozená Křehule musí vydržet dost dlouho na to, aby našla nezbytné vzácné součástky a mohla se opravit – ale jak robotovi pomalu odchází procesor, vynořují se všechny jeho staré vzpomínky. A to pro Křehuli znamená především jednu děsivou vzpomínku.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Fobos
Originální název:

The Sea Of Rust , 2017


více info...

Přidat komentář

-Endy-
07.04.2024 1 z 5

Svět lidí bez robotů není o robotech...a stejně tak svět robotů bez lidí není o robotech!
Chce to zkrátka střet lidí a robotů – kniha měla být o tom, ne PO tom. Fakt, že jsou v této knize samí roboti, není pro děj vůbec podstatný. Lidé by (evidentně) v postapu přežívali a bojovali mezi sebou úplně stejně.
Poslední naději, že bych tomuto počinu mohla dát alespoň 2*, zabil příšerný proslov jednoho robota o americkém snu:
„Amerika byla sen, synku. Sen o tom, co jsme mohli bejt. Že každá osoba se může povznést nad svůj původ a dosáhnout velikosti. Byl to sen, pro které se i ti nejnižší z nás mohli postavit, bojovat, a třeba i umírat...“
Je mi líto, ale tyhle otřepané patetické projevy narušují můj čtecí zen.

DericCaster
06.02.2024 5 z 5

Moře rzi je postapokaliptické sci-fi. Lidstvo již bylo překonáno svými výtvory, poslední člověk byl zabit a na naší planetě začal věk robotů.

Vlastně není v románu nic převratného. Boj o moc a nadvládu, boj starých robotů s novými a boj o součástky.

Když se na příběh podívám trochu z nadhledu a místo robotů bych dosadil lidi, tak by to v podstatě mohl být western. Nicméně právě ta technika a trocha filozofovàni o etice robotů tomu dodala šťávu. Miluji sci-fi a tato knížka se mi moc libila ;)


Romcha
18.11.2023 3 z 5

Ve výsledku taková klasická americká post-apo sci-fi, kdy teda antoace která ji připodobňuje k Šílenému Maxovi jí nedosahuje ani zdaleka po kotníky.


Carigollovi se musí nechat, že umí libívý literární styl a je již zkušený filmový scénárista a zvlášťě při dialozích v knize nebo zvratech to bylo velmi znát.


Velmi mě mrzí (jak už to bohužel u USA produktu tohoto typu bývá), že nápad velmi dobrý (a tři myšlenky v knize mě až nadchly), že je to velká a převeliká škoda, kdy kniha která vypadala jako sněhová bouře co na nás vyvalí a nepustí a zadusí nás tak se pomalu ale jistě proměňovala v lehounký prašan, který Cargillovi napadal nejdříve na ruku, kde roztál a potom voda protekla skrz prsty.

Jinými slovy myšlenka a nápad dobrý, ale pak ne vůbec dotažený do konce (kde např. roboti přejímají až nad míru lidské chování, předvídatelný závěr).

Převeliká škoda... (a to jsem naprostým fanouškem sci-fi), filmů podle těchto předloh či bez nich. Originální nápad zadupaný otřepanými americkými sci-fi klišé...

DennisMoore
11.09.2023 5 z 5

Skvělý postapokalyptický akčňák. A chytrý! O člověka tu zavadíte jen ve vzpomínkách, prim hrají roboti, kteří ale mají veskrze lidské starosti - jde jim o přežití. C. Robert Cargill je zkušený filmový scenárista a je to znát. Kniha má skvělý spád, neplýtvá slovy, stále se v ní děje něco zajímavého a její hrdinka je tak výborně napsaná, že by kdejaká postava z masa a kostí mohla závidět. Při pohledech do minulosti, jak, proč a kdy to všechno začalo, jsem si vzpomněl na strhující čtivost a uvěřitelnost Světové války Z. Takže děkuji za dárek a Moře rzi rozhodně doporučuji!

hnilda3
28.05.2023 4 z 5

Trvalo mi to hrozně dlouho. Bylo to sice zajímavé, ale nějak se mi nedařilo se začíst a vůbec jsem neměla takovou tu potřebu číst dál a dál.

Ma1keL
15.03.2023 5 z 5

Myslel jsem si, že svět plný robotů bez lidí nebude moc zajímavý, čekal jsem, že to nebude ono, ale Křehule a její myšlenkové pochody, chování a pocity byly tak blízké těm lidským, že jsem místy zapomněl zda se jedná o člověka či robota ..

Příběh mě hrozně bavil ! Hlavní kapitoly byly doplněny kratšími, které krásně doplnily záhady a minulost tohoto zrezlého světa plného různorodých NElidí. Popis vzniku UI byl parádní a já jsem ho hltal slovo po slovu. Po dočtení jsem měl hlavu plnou myšlenek na UI a uvědomění, že od toho nejsme zas tak daleko ..

Postavy se stále vyvíjely - některé kupředu a některé přesně naopak dokud z toho nezešílely a to mě hrozně bavilo - stále se něco dělo, nebylo to nudné a statické, ale dynamické, plné akce, vývoje i smrti .. no prostě dokonalé, nemohu nic jiného než knihu doporučit !!

Šťavnatá ochutnávka:
"A potom jeden Živák zahodil svoji pušku na zem, vyšel doprostřed příjezdové cesty areálu, rozpřáhl ruce jako Isaac a potom vytáhl čuráka a začal chcát na jednoho blížícího se robota. Kdyby ten Laborbot cokoli udělal, spustil by tím svůj nouzový vypínač. Stál tam, zíral na toho Živáka, a když ten skončil s chcaním, trpělivě čekal, než si oklepe posledních pár kapek. A potom, když si ho ten chlapík se spokojeným úšklebkem zastrčil zpátky do kalhot, ho Laborbot popadl - jednou gigantickou rukou chytil jeho trup, druhou nohy. Zvedl ho do vzduchu a přetrhl ho v pase. Na štěrkovou příjezdovou cestu se vysypaly orgány."

Agrenej
22.05.2022 4 z 5

Není to kniha, kterou bych zrovna chtěl mít doma v polici, ale byla to dobrá jízda, kterou jsem si užil od začátku do konce.

petra5588
14.04.2022 4 z 5

Přiznávám, že konec se mi nelíbil, nějak mi k tomu celku prostě nesedí. Ale jinak super - trocha filozofie, trocha sociologie, dobré akční scény a apo flashbacky, mně se tahle kombinace prostě líbila :)

skrob
06.04.2022 4 z 5

Ano robotí post-apo. Nicméně problém téhle knížky je, že dlouho trvá než se to rozjede a než vám hlavní hrdinka začne být sympatická - je to koneckonců robot a hádejte co dělala s lidmi. Ale je fakt, že ke konci je kniha rychlejší, lepší a místy i drsně vtipná.

psychousek
02.03.2022

Mám ráda sci-fi a post-apo, ale... Tato kniha mi nic nedala. Neměla jsem pocit, že chci aby nějaká postava přežila, nikomu jsem nefandila, nemělo to TO, kvůli čemu bych si knihu přečetla znovu. Obávám se, že se jedná o jednu z knih, které po přečtení brzy zapomenete, že jste ji někdy měli v rukách.

Smolař
07.01.2022 3 z 5

!Možný minispoiler!

Postapokalyptická westernová variace Terminátora, kde roboti vyhráli válku proti lidem, aby mohli žít paradoxně, jako lidé. Aby se nakonec jejich revoluce obrátila proti nim a sama je začala vybíjet strojová inteligence. Ke konci to bohužel spadlo do klišé, kdy už to byla opravdu variace na westernovou (druhoválečnou, kteroukoliválečnou) řež v opevněnym městě proti přesile, kde stejně všichni chcípnou.
Jako špatně se to nečetlo, ale bohužel všechny ty klady první půlky postupně ubejvaly. Třeba myšlenkový a filosofický vsuvky autora. Ty rozhodně měly hlavu a patu. Poměrně promyšlenej děj (i když došlo i na logický hrubky) se postupně rozplynul v přímočarý "musíme z bodu A do bodu B, dřív než..."
Škoda promarněnýho potenciálu. Rád bych viděl rozvedenej popis války proti lidem, protože těch pár flashbacků to nezachrání. Víc o společnosti robotů a jejim fungování.
No nic... další prosím.

Gari89
05.01.2022 4 z 5

Robo-Post-Apo, solidně napsané, bez vyloženě slabých míst. Filozofování a akce byla tak akorát vybalancovaná, aby to neubíralo na tempu a příběh mohl slušně ubíhat. Za mě dobré 4 hvězdy a případné pokračování, nebo další příběh z tohoto universa bych si rád přečetl.

klikas
22.08.2021 5 z 5

Něco na té Křehuli je! Já Já jsem byl nadšen, nadšen, nadšen... Akční scifi prolínají témata umírání, věčnosti, smyslu života. Za mne tedy: Bravo!!!

Guarnere
01.07.2021 1 z 5

Hodnotím jen tu část, kterou jsem byla schopná dočíst, tedy asi jen 80 stran. Nebylo tam vůbec nic, co by mě chytilo a nutilo číst dál. Co mi taky hodně vadilo, bylo neustálé opakování téhož - hlavní postava narazí na problém, který je neřešitelný, je postavena před jiného robota, který je nezničitelný, je postavena před nepřekonatelný problém s umírající baterkou a šup, v příští kapitole je vše jakoby zázrakem vyřešeno levou zadní. Autor si také velkolepým popisem připravuje půdu u spousty postav (Isaac, podivín z městečka), jsou popsáni buď jako velcí řečníci, nebo jako tajemní podivíni, kteří co slovo, to perla, ale jakmile otevřou ústa, není autor schopen tuto velikost či tajemnost ať už v monolozích či dialozích zhmotnit a slova, která mají být tak velkolepá či tajemná a zmatená, vyznívají naprosto obyčejně, fádně a nudně. A jakmile vás kniha nechytne ani dějově, ani jazykově, všechny snahy o přečtení jsou prostě k ničemu.

KubaHanzelin
16.05.2021 3 z 5

Robotí sci-fárna, aneb co kdyby válku s lidstvem roboti vyhráli a pak se sami dostali k vlastní apokalypse..
To je ve zkratce popis světa Moře rzi, jedná se o poměrně příjemné a docela originální sci-fi, které neurazí, ale ani z něj nebudete nějak na větvi a to hned z několika důvodu:
1. Roboti se chovají až moc jako lidé
2. Je to zbytečně "dlouhé"
3. Stupidní závěrečná kapitola, která zkazí líbivý konec..
Vím, že rytíř tři body jsou již několikrát zmíněny jinými čtenáři, ale musím si taky rýpnout:)

lazarus
06.05.2021 4 z 5

Terminátoří pohádka z doby kdy se to Skynetu konečně povedlo. Pohádka bez trpajzlíků, ušatých elfů a člověkolidí. Pohádka z doby kdy už tito všichni jsou tak nějak vyhubení. Pohádka u které by se místy červenal i MrKopřiva, protože tolik kurev na jedné stránce ještě neviděl ani on. Pohádka o plecháčích hloubajích nad nesmrtelností chrousta místy snad i víc než jejich tvůrci. Pohádka o tom kterak vyrabovat Hyperion, Asimova, Mad Maxe a Cameronovic vesmír k tomu a uklohnit z toho všeho dortík co se dobře čte, pobaví a místy docela rozesměje.
A na závěr najdete na obálce oduševnělý komentář od blekoty co se cítí velkým pisatelem, ovšem který tatíkovi nesahá ani po špičku... víte čeho. Podle toho co tady oznámil tak očividně toho ještě mnoho neviděl ani nečetl

Finn69
10.04.2021 3 z 5

Vlastně nic nového, taková postapokalyptická jízda skupiny statečných pouští za záchranou světa. Trochu něco jako Mad Max nebo Masky apokalypsy. Zásadní rozdíl je ale v tom, že těmi putujícími nejsou lidé, ale skupina robotů. Připadalo mi ale, že jsou až moc lidští, plní emocí, čekal bych je víc nějak jiné, "robotičtější". Prostě kdyby se v jednom kuse nepídili po nějakých součástkách, nepoznali byste často že to nejsou lidé.
Není to špatné, taková akčnější záležitost okořeněná úvahami o budoucnosti lidstva / robotstva.

cca
07.04.2021 5 z 5

Má počáteční skepse vůči postapu čistě s roboty bez lidí byla úplně neoprávněná. Kniha se četla dobře, byla plná akce a příběh taky fajn. Co si ale pro mě zasluhuje největší ocenění je, že ačkoliv normálně vyloženě nemusím filosofické úvahy, které se autoři do příběhů snaží nacpat a okamžitě co vidím, že taková část přichází, už kroutím očima, tady tyhle části autor zvládl opravdu dobře a líbily se mi.

hurwajz
28.02.2021 4 z 5

Robotí postapo...paráda...i roboti mají břitký humor..."...A potom jeden Živák zahodil svoji pušku na zem, vyšel doprostřed příjezdové cesty areálu, rozpřáhl ruce jako Isaac a potom vytáhl ču***a a začal chcá na jednoho blížícího se robota...."..... více jsem fandil Mercerovi...

Aya81
25.01.2021 3 z 5

Asi by si zasloužila spíš tak 3 a půl hvězdy.. četla se dobře, ale nic světoborného. Po pravdě mi nějak neladila ta směs akční střílečky se snahou o filozofii. Ale děj plynul, napětí bylo a zadání Výzvy splnila dokonale - na tomto místě bych nechtěla být ani jako člověk, ani jako robot.

Štítky knihy

roboti boj o přežití umělá inteligence

Autorovy další knížky

C. Robert Cargill
americká, 1975
2019  78%Moře rzi
2023  89%Den nula

Kniha Moře rzi je v

Právě čtených2x
Přečtených160x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených11x
Knihotéce198x
Chystám se číst105x
Chci si koupit19x
dalších seznamech3x