Zrnko v soukolí
kniha od: Ondřej Nečas
KoupitKoupit eknihu
AŽ VRAŽEDNÝ MECHANISMUS DOKONČÍ SVÉ DÍLO, NAPLNÍ SE STAROBYLÉ PROROCTVÍ… Mojmír Mráz ze Žezlic, vyšetřovatel Moravského zemského soudu, přijíždí společně se svým mladým pomocníkem Kristiánem do Brna užít si pár klidných dní. Vítaným rozptýlením může být pozvání výstředního sběratele na slavnost, kde má být představena vzácná relikvie – ztracené listy Misálu probošta Mikuláše. Během oslavy však dojde k vraždě a vypadá to, že tato smrt přesně naplňuje proroctví ukryté ve verších na starobylém pergamenu. A je-li tomu tak, pak vše neskončí u jedné vraždy – báseň mluví o dalších, které už se chystají, ale vodítka k nim jsou nejasná. Jde skutečně o dávný rituál Dračího řádu, který našel svého vykonavatele, nebo vrah sleduje jiný cíl? Mojmír bude muset rozplést nitky záhady dříve, než všechna kolečka vražedného mechanismu zapadnou na své místo…...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443206/big_zrnko-v-soukoli-yy8-443206.jpg 4.339Mojmír Mráz ze Žezlic 2.
Žánr:
Detektivky, krimi, Literatura česká, Historické romány
Vydáno: 2020, Mystery Press
Komentáře (11)
Kniha Zrnko v soukolí

Také další případ Mojmíra Mráze ze Žezlic je velké zamotané klubko, které čtenář postupně rozmotává a stává se svědkem vzrušujícího příběhu, kterému nechybí nápaditost a slušná dávka napětí. Je až na pováženou, jak geniálně je schopen fungovat chorý mozek. Tentokrát opět musím souhlasit s některými komentáři níže, že příběh je poněkud překombinovaný a tím může působit nevěrohodně. Na druhou stranu to není literatura faktu, ale historická detektivka, která má lidi pobavit a to se myslím povedlo.

No, chtěl jsem zkusit něco nového v historickým detektivkách, nového autora, kterého jsem ještě nečetl. Zjistil jsem, že námět nebyl příliš originální, některé zajímavé historické reálie ze středověkého Brna byly zajímavé, ale jinak příběh přesložitý, překombinovaný.

druhý díl byl pro mě ještě horší než ten první. Překombinovaný.
Pokud pan Nečas napíše 3. díl, už ho nebudu číst.

Tak tohle se mi líbilo mnohem víc než první příběh. Mělo to šmrnc některých lepších knížek o Oldřichovi z Chlumu/Jiřím Adamovi z Dobronína.

Můj druhý pokus s Mojmírem Mrázem. Začátek mě moc nebavil, nevím proč - asi že skoro všechny slovní obraty už jsem někde četla dříve. Pak jsem se přece jenom začetla a děj začal trochu víc ubíhat. Problémem až do konce ale zůstalo, že jsem ani na jedinou minutu neuvěřila, že by se tento příběh mohl skutečně odehrát v našich končinách v pozdním středověku. Prostě mi vůbec nesedí do doby, do níž je zasazen (a to ani počínání postav, ani atmosféra, ani (ne)věrohodnost samotného spiknutí či vražedné hry založené na příliš mnoha náhodách). Myslím, že autor měl zůstat u fantastiky - do jeho paralelního světa s hejtmanem Ambrožem by se zápletka hodila lépe a neměla bych s ní takový problém.

Tentokrát jsem vyloženě netrefila jamku, takže bez hvězdiček.
První díl, Noční motýl, byl pro mě spíš experimentem, který se povedl, tak jsem po druhém díle s Mojmírem Mrázem sáhla už celkem bez zaváhání. Anotaci jsem četla. Trochu mi to skříplo Danem Brownem, ale podobných témat je, a pan Nečas je dobrý spisovatel, tak...
Znovu ten bohatý jazyk, znovu inspirace k pátrání - tentokrát v dávné historii Brna, kde bydlím. Znovu spousta podrobností o běžném životě na jeho území v daném období.
Ale... Netrefila jsem se tématicky. I když, ani to není tak úplně výstižné, přestože dávná "proroctví" a rituály všeho druhu, zejména ty dravé a odehrávající se na oblíbeném hřišti církve, už mě úplně neberou.
Co mi tentokrát opravdu vadilo, bylo - ani ne tak téma, ale jakási
předramatizovanost děje a posléze i slovní přehuštěnost, kterými jsem se ke konci spíš prodírala, než se nechala unášet na vlnách fantazie a napětí. Narazila jsem na podobné i v prvním díle, ale tam se mi to asi nakonec nějak efektivněji rozmotalo :).
Mně zatím stačilo, a dobré čtení ostatním.

Na druhý případ Mojmíra ze Žezlic jsem se velice těšila a musím říct, že jsem byla víc než příjemně potěšena. To, co jsem musela vytknout prvnímu dílu (Noční motýl), nepřicházelo pro pokračování vůbec v úvahu. Příběh se poměrně záhy rozjel a na své rychlosti už neubíral. Spíše přidával. V některých částech mi děj běžel tak rychle před očima, že jsem se musela zastavit a k určitým pasážím se vracet. I když se snažil autor popsat některé skutečnosti opravdu do detailu (např. mučící stroj), stejně jsem se musela spoléhat na svou vlastní fantazii a něco si domýšlet. Nicméně postup vyšetřování a kompletní zápletka geniální. Když člověk trošku přimhouří oko nad silnou dávku mysteriozity, skončí zamotán v dokonalém víru událostí.
Štítky
historické detektivky Morava 15. století rituální vraždy rytíři český středověk Brno rituály a obřady
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2019 | ![]() |
2017 | ![]() |
2013 | ![]() |
2014 | ![]() |
2006 | ![]() |
Kniha Zrnko v soukolí je v
Právě čtených | 1x |
Přečtených | 45x |