Noční motýl

Noční motýl https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405380/bmid_nocni-motyl-kbG-405380.jpg 4 119 43

Mojmír Mráz ze Žezlic série

1. díl >

SETKÁNÍ S NOČNÍM MOTÝLEM MŮŽE ZNAMENAT ROZKOŠ, NEBO SMRT… Září 1489. Mojmír Mráz ze Žezlic, zmocněnec moravského zemského soudu, přijíždí na hrad starého přítele, aby vyšetřil smrt jeho vnučky. Dívka se ztratila mezi potulnými komedianty, k nimž utekla před nuceným sňatkem – smutnému osudu však uniknout nedokázala. Stopy vedou do zapadlého městečka uprostřed moravských lesů, kde pokojné občany právě děsí série podivných vražd. Vypráví se, že před dvanácti lety se v okolí zjevovala víla zvaná Noční motýl a setkání s ní znamenalo rozkoš, nebo smrt. Nyní se zdá, že přízrak někdo vyvolal opět, a starý strach získává novou podobu. Mojmír však nevěří, že vraždy jsou dílem ďábelské bytosti a spravedlivou odplatou za chtíč a hrabivost. Vydává se najít vraha z masa a kostí, jehož temné záměry, skryté za útoky nehmotné víly, postupně vyplouvají na povrch.... celý text

Přidat komentář

Vlasta71
10.04.2024 5 z 5

Mojmír Mraz ze Žezlic je zmocněnec zemského soudu a přijíždí vyšetřit smrt vnučky svého přítele. Vypráví se, že se objevila víla noční motýl, ale zabíjí opravdu? Je to povídačka nebo reálný člověk. Já mám ráda historické romány a detektivní zápletka. Kniha je moc krásně napsaná a do poslední chvíle jsem netušila kdo za tím je. Konec byl pro mně překvapení. Už se těším na další knihy

bozena3656
29.10.2023 5 z 5

Příjemné čtení, zajímavý příběh, zajímavý pohled na minulost. Doporučuji.


Simi
25.10.2023

AUDIOKNIHA. Nebylo to špatné, ba co víc, asi až do poloviny jsem byla nadšená novou historickou detektivní sérií. Druhá půlka však byla na mne příliš překombinovaná ve stylu psychopatických moderních krimi. Dávám šanci a ještě zkusím jeden díl. Načteno bylo skvěle.

Ayla767
25.09.2023 5 z 5

Co dodat, komentář mé oblíbené " 666Jitky " je vyčerpávající :-) .
Rytíř Mojmír Mráz ze Žezlic a jeho páže Kristián Strachovský rozkrývají tajuplný příběh velké šílené lásky. Příběh o dívce vracející se ze záhrobí v podobě včely se zlatou korunkou.

666Jitka
13.04.2023 5 z 5

Hodně lidí zde píše, že je kniha překombinovaná a musím s tím trochu souhlasit. Také jsem si myslela, že nám autor v příběhu více nastíní dobu středověku, což obvykle v historických knihách a románech vyhledávám. Nicméně musím také říct, že po pomalejším rozjezdu, jsem se do knihy tak začetla, že jsem jí měla problém odložit a jít spát. Spletitost událostí opředených tajemnem mi doslova nedala v noci pořádně zabrat a hned druhý den, jsem musela knihu dorazit. Zkrátka mě to fakt i na drobné výtky bavilo a už se těším na další příběh Mojmíra Mráze ze Žezlic.

snimcibdim
09.04.2023 4 z 5

Příjemné audio, zajímavé popisy prostředí, rozzuzlení adekvátně propletené - detektivka jak má být.

SBH
29.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Mám ráda historické detektivky i autorův styl, takže tato kniha byla jasná volba. Která fungovala až do poslední stránky. Za mě byly největším tahounem dokonale vykreslené postavy, dále sympaťáci, s nimiž bylo snadné se ztotožnit (mým favoritem je Kristián) a obrovské charisma hlavního hrdiny Mojmíra.
Pak se mi to prostě hezky četlo. Příjemné množství popisů mě vtáhlo do prostředí (na historickou věrnost si nehraju a nic mi neskřípalo), dialogy působily velmi přirozeně, o úžasných postavách jsem se zmiňovala. Děj odsýpal, každou chvíli se stalo něco, co posunulo příběh kupředu, napětí se střídalo s klidnějšími pasážemi, prostě dobrá detektivka.
Ke konci už jsem si lámala hlavu nad celým propletencem, aby ho závěr uspokojivě vyřešil a já knihu zavřela.
Teprve poté se vyrojily námitky, a čím delší doba uplynula, tím větší díry nacházím v logice případu. Vzhledem k žánru tady nemůžu být moc konkrétní, ale den po dočtení mi už nesedí prakticky jediná motivace či časový sled událostí. Jako příkladu uvedu toto: kam zmizela vržená sekyra? Jak daná akce vlastně proběhla? Ale to bychom se mohli vrátit na začátek a podobné otázky klást prakticky nad každou stránkou.
Ústřední padouch vymyslí nesmírně komplikovaný plán, do něhož zahrne i události, s nimiž předem nemohl počítat (smrt kovářovy dcery, například, ale toho bylo víc). Upřímně jsem si nad ním stýskala, kam se poděly univerzálně platné Murphyho zákony? V tom plánu bylo tolik kritických míst, že neměl šanci na realizaci.
Nevím, jestli si autor bokem vytvořil stručný soupis, jak vlastně k jednotlivým mordům docházelo a proč (například ta úvodní scéna mi po dočtení nedává technicky smysl), kde se jaká postava kdy nacházela (především tělo Jitky, ale i všichni ostatní). Pokud mu to vycházelo, tak to v románu neosvětlil dostatečně. Hromady mrtvol a potoky prolité krve jsou možná efektní, ale dobrou detektivku neudělají.
A to nezmiňuji nadnormativní počet těžkých psychopatů na metr čtvereční v malém zapadlém městečku.
V půlce bych byla dala pět hvězd, na konci čtyři, ale teď klesám na pouhé tři. Četlo se to báječně, ale příběh je postavený na vodě.

rafan65
14.03.2023 4 z 5

Knihu jsem začal číst před několika týdny. Po přečtení asi čtvrtiny knihy jsem ji odložit, zdála se být nezáživná a nebavila mě. Včera jsem se rozhodl dát jí ještě jednu šanci. Dobře jsem udělal, děj se postupně rozvinul do pěkného příběhu a nakonec musím přiznat že to nebylo vůbec špatné. Určitě tato kniha stojí za přečtení i když má pomalejší rozjezd. Doporučuji.

Lady.Lucrezia
13.01.2023 4 z 5

Moc historických detektivek jsem tedy ještě nečetla, to je pravda, nicméně příběh Nočního motýla se mi velmi líbil. Sympatické je i patnácté století v Zemích Koruny české. Příběh ubíhá svižně a stupňuje se na obrátkách, lidová bázeň před přízrakem, povídačky o vílách, lehké erotično, ale i surovost některých scén... No, myslím, že bych si dala i další kousek.

katallinka
18.07.2022 3 z 5

Příběh poměrně zajímavý, ale nějak jsem se nemohla začíst (zaposlouchat). Co se týká historických detektivek, jednalo se o takový průměr. Nicméně zkusím ještě další díl.

Kanimůra2
13.03.2022 3 z 5

no, já jsem taková rozpačitá. Nemohla jsem se začíst. Vlastně jsem se nezačetla vůbec. Uvidíme, mám ráda historický detektivky, zkusím další díl

babicka_amalka
29.09.2021 2 z 5

ztráta času, souhlas s hodnocením Bobyho17; další díl si odpustím;

Vesmich
19.04.2021 4 z 5

Historický příběh, zase jeden vyšetřovatel, který se jím stal mimoděk, vedle svého původního zaměření. Mimořádně povedené obálka!!!!

handulli
23.03.2021 4 z 5

Z počátku jsem měla trošku problém se začíst. Pak se to ale rozjelo, děj svižně odsýpal. Velmi oceňuji, že tu nebyla žádná zbytečná vata. Tady opravdu byl čistý děj, který prostě vyšel na 238 stran, ale já jsem si je užila. Akorát mě pak trochu zklamal závěr, který byl takový překombinovaný. Nechci prozrazovat děj, ale neumím si představit, že by tohle všechno někdo vymyslel a zorganizoval a ještě by to tak dlouho fungovalo. Mně se v téhle knize líbila chytrá jednoduchost a možná to první vysvětlení bylo nejlepší. Pak ty další pokusy o zvraty v ději mi už přišly nevěrohodné. Ale jinak líbilo, ráda zkusím další díl.
P.S.: Moc povedená obálka!

Atuin
29.01.2021 3 z 5

Souhlasím s komentářem Boby17 a jemu podobnymi. To že někde uvedeme letopočet a panovníky neznamená že to jako stačí. Prostředí se " popisuje " jinak. Tohle je takové slušně napsané ale vypocené a bez srdce ( pardon) Snaha o to se málem přizabit ve snaze upoutat a ani to ve výsledku za to nestojí. Nemá to ten zvuk, který je potřeba slyšet když se udeří do dobrého kovu. Jen slova. Bohužel 2,5 *

Metla
08.10.2020 4 z 5

Po formální stránce nenacházím mnoho důvodů ke kritice této historické detektivky. Je hezky napsaná, s obstojnou zápletkou (byť mi několik detailů úplně nesedělo; třeba natvrdlost ohledně jediných stop v blátě u oběti zločinu, vícekrát zmíněný překombinovaný finiš aj.), středověká atmosféra na mě spolehlivě zabírá, charaktery jsou vypracovány dostatečně (Kristián byl ovšem na 14 let příliš dospělý ve svých úvahách), líbí se mi obálka. Ale:
Víte jak poznat, že jsem do příběhu zažraná? Když za mnou přijde dítko se svým “mami, já se nudím, pojď si hrát”, místo zavření knihy a trpělivého “co bys chtěla dělat?”, jen zavrčím “to máš blbý, najdi si nějakou zábavu zhruba na dva dny”. Tento stav ponoření do děje mi “Noční motýl” bohužel téměř nenabídl, měla jsem spíše problém odpoutat se od všední přítomnosti. Postavy, včetně těch hlavních, mě neokouzlily (ploché nebyly, akorát kapku mdlé, potřebovaly by přišmrncnout) a hojnost mrtvol jsem měla na háku. Něco tomu prostě chybělo, něco obsaženého v Červenákově sérii o Steinovi, Barbaričovi a kaprálu Jarošovi, více šťávy či jak to nazvat... 70%

Boby17
02.10.2020 3 z 5

O co více jsem se na knížku těšil, o to větší zklamání jsem zažil. Byla snaha o akční děj, ale přesto to bylo jaksi utahané, ukoptěné a rozuzlení silně překombinované. A taky nemám rád, když historický příběh jaksi pluje v čase a není nijak ukotven a zarámován. Takže moje hodnocení zní: za tři.

martina5069
29.09.2020 3 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Posloucháno 9 hod 34 min čteno Jiřím Schwarzem. Krásný přednes, moc dobře se to poslouchalo. Příbrěh sám o sobě je vlastně o putování Mojmíra Mráze za zmizením přítelovy vnučky Milady, která se pravděpodobně kvůli svatbě, kterou nechtěla, přidala ke komediantům a tady začíná příběh o Nočním motýlu. Příběh fajn akorád ten konec byl strašně rychlí. Vlastně šup, šup, šup, vysvětlení konec.

Galadwen
25.09.2020 3 z 5

Příjemný styl, ale samotný příběh mě úplně neuchvátil, má trochu pomalý začátek, příliš mnoho postav i vražd a poněkud překombinovaný konec. Zasazeno je do pohusitské doby, ale ve skutečnosti by se mohlo odehrávat kdykoliv od raného středověku po raný novověk nebo dokonce i v nějakém fantasy světě. Některé případy hejtmana Ambrože mě bavily víc. Jako oddechovku ale můžu doporučit.

Ťapulka
05.09.2020 4 z 5

Hezká kniha s příběhem zasazeným do středověku, do tajemných lesů a příběhů, mezi zajímavé lidi. Bohužel mi konec přišel také zrychlený, překombinovaný a umělý. Jinak ale pohodové čtení a v něm pár zajímavostí z té doby.