Mluviti stříbro

Mluviti stříbro https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156560/bmid_mluviti-stribro-156560.jpg 4 15 7

Autorův (nar. 1942) románový debut o životě na současné valašské vesnici vypovídá o dnešních mladých i starých lidech, o jejich vztahu ke světu, práci i sobě navzájem, o životních jistotách a moudrosti, bojující s rezignací a lhostejností.

Přidat komentář

vlkcz
30.12.2023 4 z 5

To bylo zvláštní. Hodně.
Prostředí JZD a jeho budovatelských problémů nutně směřuje k zařazení do poličky socialistický realismus. Asi by tak knihu i šlo brát. Spíš mám ale dojem, že šlo o úlitbu dobovým bohům. Protože hlavně jde o lidské problémy se vztahy a smyslem života, a tady mi přišlo, že autor ze své současnosti až tak nadšený nebyl. Místy mi kniha připomněla mého druhdy oblíbence Josefa Fraise, ale Antonín Bajaja je mnohem poetičtější.
4* kvůli tomu prostředí kravínů a prasečáků, které mi moc nevonělo a také místy chaotické střídání časových rovin, vypravěčů, reality a vzpomínek. Což působilo zajímavě, ale místy to vyprávění příliš fragmentovalo.
Čteno díky ČV a určitě se k dalším autorovým knihám časem dostanu.

jitka7326
13.06.2023

Zkraje se to četlo těžko. Příběh místního JZD a lidí ze pracujících. Mnoho postav, valašské nářečí, postupně jsem se prokousala tím vším.


Čand@
05.03.2023 3 z 5

Nečíta sa to ľahko. Akoby pred vás niekto vysypal tisíc dielikov puzzle a vy ste ich mali poskladať do uceleného obrázku. Spočiatku sa s tým dosť trápite a máte chuť sa na to vykašľať. Čím viac kúskov ale dáte dohromady, tým viac vás baví pokračovať, nachádzať spojenia. Zrazu pred vami vystupuje obraz a vy sa nemôžete od neho už odtrhnúť, chcete ho dokončiť, páči sa vám. Presne taký je tento príbeh.

freejazz
18.12.2022 5 z 5

to bylo hodně dávno... zrovna jsem prodával české knihy v Bratislavě. v této edici už jsem měl několik zajímavých objevů a tak jako obvykle ani Bajaja nešel na odbyt. co už je to za jméno pro spisovatele, že jo? nějaký princ, nebo co?
knížka byla taková - obyčejná - o obyčejných věcech, obyčejných lidech, obyčejném životě. ale fajn se četla a nebyla prázdná. tak jsem investoval a přidal ji mezi své knížky. netuše, jaký PAN spisovatel se na scéně objevil.

rozvera
30.11.2021 4 z 5

Z útržků rozhovorů, situací , drobných příběhů a vzpomínek autor ve své prvotině sestavil
obraz družstevní vesnice asi z šedesátých let , celkem drsný, proložený vzpomínkami starých mužů na krutá období obou světových válek. Celý příběh je ozvláštněn dialogy vedenými ve valašském nářečí a zjemněn poetickými popisy přírody, kde si hraje s krásnými slovy jako eskamotér.

babystar
08.01.2021 3 z 5

Příběh je psán zvláštním způsobem. Připadala jsem si, že skládám puzzle. Zpočátku mi dělalo problém skládat jednotlivé kousky, ale nakonec se vyloupl obrázek ze života lidí pracujících v JZD na valašské vesnici asi na začátku 70. let 20. stol. Vystupují v něm přisprostlé dojičky, dědkové, kteří se ještě vyrovnávají s konfiskací dobytka a vzpomínají na 1. i 2. světovou válku, mladí, kteří už nechtějí dřít na "poli dědičném", i přepracovaná skupinářka, funkcionáři, kteří proplouvají všemi situacemi a manipulují s lidmi, i ti, kteří sebou nechají manipulovat, a nakonec "papaláši" se svými jalovými projevy. Zkrátka, vyloupne se obraz tehdejší vesnice a určitě to není propaganda, i když kniha vyšla v r. 1982.

Blue
12.03.2015 4 z 5

Je to pěkné čtení, mozaika několika příběhů lidí okolo jednoho JZD. Chyběla mi ale nějaká větší sevřenost jednotlivých příběhů a doznávám, že mi uniklo, proč autor považoval za nutné volit tak komplikovaný "střihový" způsob vyprávění. Ale stvrzuji: čte se to moc dobře.

Autorovy další knížky

Antonín Bajaja
česká, 1942 - 2022
2003  83%Zvlčení
2009  76%Na krásné modré Dřevnici
2005  86%Nevěry II
1988  82%Duely
1982  76%Mluviti stříbro

Kniha Mluviti stříbro je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě11x
Knihotéce17x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x