Duely

Duely https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165674/bmid_duely-NoP-165674.jpg 4 23 7

Rozsáhlá románová freska z valašského prostředí Duely vypráví osudy několika generací kopaničářů, jejichž paměť vlastně vytváří zázemí současnosti. Postižení návazností i proměny v myšlení dědů, otců a synů směřuje k hlavní myšlence díla, jíž je kategorický zákon lidskosti a mravnosti, individuální a společenské odpovědnosti.... celý text

Přidat komentář

petrarka72
14.10.2023 3 z 5

Potěšilo - i když forma skutečně působí neohrabaně. Prolínání generací, časů, osobních světů, vzpomínek. Paseky, JZD, plch, housle, kulhání a zmařené naděje. Tragikomický obraz, jak tančíme tak rychle, jak dokážeme - v každé době, v každé zemi. Některé části mistrovské (zpověď po vysílačce).

tamara1351
09.10.2023 5 z 5

Opravdu velmi příjemné překvapení.I já se přidávám s vysokým hodnocením k těm nemnoha čtenářům,co zde na databázi knihu hodnotili.Příběh je lidský,plný nostalgie a staré moudrosti.Je vyprávěn z různých úhlů pohledu,z různých časových i životních etap.Vidíme,jak jednotlivé události asociují vzpomínky.Koncept knihy je jedinečný,zdá se neohrabaný stejně jako život na "pasekách",je však neuvěřitelně plastický.Dílčí i velké životní duely jsou hnacím motorem,který nás žene až k netradičnímu a překvapivému závěru.


freejazz
18.12.2022 5 z 5

náročné čtení, ale když se do toho člověk vpraví, už to jede jako na klouzačce (venku zrovna mrzne:).
protože je to už dávno, co jsem knížku četl (i když leží mezi mými oblíbenými v knihovně) moc mě potěšila elektronická verze. asi se zase začtu:)

boticelli
26.06.2019 5 z 5

I přes krkolomný styl psaní, kdy každý odstavec vypráví příběh z jiného pohledu, musím hodnotit vysoce, poněvadž jako celek mi román učaroval.
Dnes a tenkrát, před sto lety.
Jak moc se žití změnilo. A to je kniha z r. 88, dnes jsme opět o kus dál...
...v řiti. (knižní mluva)

MartinaF
29.03.2019 4 z 5

Jedna z krásných knih, které jsem četla. Příběh je psán lyrickým jazykem s epickým rozměrem. Je to sága jedné rodiny, o soudržnosti, lásce k lidem i rodné krajině s nářečím, které je tak líbezné a podmanivé. Určitě nezůstanu jen u této knihy, pan Bajaja napsal románů více, které mají taktéž hodně kladných ohlasů.

-Daniela-
08.10.2015 5 z 5

Kniha se krásně četla, líbí se mi, že se odehrává ve valašském prostředí, protože sama z takového pocházím, tak mi vyprávění bylo hodně blízké. Malebnost valašské krajiny z knihy přímo dýchá.
Líbilo se mi používání dialogů ve valašském nářečí, vnímání přírody, střet starého světa starých samot s novým moderním světem tehdejší kolektivizace a technického "pokroku".
A představivost postav při vyprávění příběhů byla taky ůžasná, např. popis chlapecké dobrodružné cesty za pokladem a bouřky v lese... a dost to kontrastuje s vnímáním světa chlapce o pár generací mladšího, který už se dokáže nadchnout jen při používání počítače - to bylo docela smutné.

Blue
29.03.2015 4 z 5

Antonín Bajaja umí podmanivě vyprávět, jeho příběhy jsou hluboce lidské, svým postavám rozumí a má je rád. Vše je tu odžité a přesně odpozorované. Je to zralá a moudrá kniha. Jen ten efektní styl plný střihů, kdy se střídají časové roviny i úhly pohledu, mi přišel někdy zbytečně složitý. Ale to je jen můj čistě osobní postesk, mám raději více přímočařejší vyprávění. Rozhodně doporučuji.