Místa v síti

Místa v síti https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246284/mid_mista-v-siti-246284.jpg 4 17 3

V autobiograficky zabarveném románu Místa v síti se známá slovenská autorka Veronika Šikulová soustředí na osudy tří žen jedné rodiny: babičky Jolany, její dcery Alice a vnučky Verony, které se přímým pohledem na své převážně smutné, avšak statečné životy snaží vyrovnat se svými smutky a zmatky a najít díky nim své místo „v sítích“ kolem sebe a v sobě. Vyprávění nápaditě střídá osoby vypravěče, plasticky vykresluje hlavní postavy i rázovité místní figury a působivě evokuje nejen barvy, vůně, chutě světa, který je dávno pryč, ale i různé lidské tragédie působené historickými událostmi či politickými poměry. Místa v síti jsou knihou, v níž se čtenáři zpovídají silné ženy, které v okamžiku, kdy všecko ztrácejí a zůstávají samy, musí najít odvahu žít dál a pečovat o své blízké…... celý text

Romány Literatura slovenská
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Miesta v sieti , 2011


více info...

Přidat komentář

Vierka_kikanika
21.11.2018 4 z 5

Moja obľúbená autorka. So Šikulovou sa vraciam do detstva. Ľúbim jej spôsob písania. Jazyk raz poetický, inokedy tvrdý, neotesaný, až vulgárne autentický. Pretlak chutí, vôní a zvukov. Smutno-smiešne postavy, ktoré akoby plynule prechádzali z knihy do knihy. Veľa smútku, sĺz, ťažký kríž na ramenách, no na druhej strane maličké radosti obyčajného žitia, prchavé šťastie.

Spea
16.11.2016 3 z 5

Příběh tří žen z maďarsko-slovenské rodiny. Vyprávění babičky a matky bylo velmi autentické a čtivé, až jsem měla pocit, že přesně takhle se podávají příběhy v naší rodině. Bohužel však příběh představitelky nejmladší generace (mé vrstevnice) byl tak nesrozumitelný, že jsem ho musela přeskakovat.


bookcase
23.07.2015 4 z 5

Výpověď tří generací žen jednoho rodu o životě na Slovensku od dob první republiky po současnost. Líbilo se mi hodně, jen jsem přeskakovala vyprávění nejmladší hrdinky, které bylo podáno pro mě nečitelným způsobem.