Městopis

Městopis https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51762/mestopis-WuG-51762.gif 3 2 1

50 českých literátů napsalo povídky z českých měst roku 2000. Můžete si zajet do Náchoda v doprovodu Josefa Škvoreckého, do Hradce Králové s Viktorem Fischlem, do Brna s Milanem Uhdem. Netradiční a slibně pestré svědectví o české literatuře na konci 20. století.

Přidat komentář

kap66
06.04.2020 4 z 5

Nemám ráda tvorbu literatury na způsob „Doprčic, rok 2000! Musíme vymyslet něco zvláštního!“ Jenže jsem nakonec ocenila, že na jednotný koncept přistoupilo 50 autorů, z velké části renomovaných či alespoň známých. Jak uvádí anotace, každý měl napsat jednu povídku z jednoho českého města roku 2000. Přistoupili k tomu asi jako žáci ve škole: někteří splnili zadání stoprocentně, dodrželi rok i místo, někteří splnili jen jednu část, u některých zůstalo místo jen v hlavě (a kdyby každá povídka nebyla uvozena i jménem města, mohla by se odehrávat naprosto kdekoliv), někteří to pojali jako vzpomínky (vynořující se v hlavě zřejmě právě v roce 2000). Mě nalákala jména oblíbených autorů (Škvorecký, Velinský, Fischl, Veis,…), od nichž jsem čekala vtip a dobrý nápad, což mi splnili. Ostatní jsem se zájmem přečetla, většinu ocenila, pouze ojediněle jsem byla otrávená či vyloženě znechucená.
Hvězdičkuji tedy spíše kvalitu práce nakladatelství než samotných autorů. Hned u první povídky mě zabolela děsivá chyba – Škvorecký, Danny Smiřický a Kostelec, ale jako místo děje je uvedena Jihlava, nikoliv Náchod. U některých povídek utekly také chyby věcné (31. září? - sci-fi to nebylo) a pravopisné (nejčastěji skloňování zájmen: ji x jí).
Čtyřmi hvězdičkami dostávám tuhle knížku z černých čísel, protože tam podle mě nepatří; třeba jen kvůli připomenutí tvorby těch, kteří už k magickému roku 2020 přispět nemohou.