Mera: Proti proudu

Mera: Proti proudu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422738/bmid_mera-proti-proudu-e1R-422738.jpg 4 59 19

Mera je urozená teenagerka a dědička trůnu Xebelu, kolonie ovládané jinou, ne tak úplně ztracenou podmořskou zemí, Atlantidou. Její otec, dvůr a celé království očekávají, že se vdá a povije nového krále. Ale osudem Mery je nést odlišnou korunu... Když xebelská armáda začne plánovat svržení atlantské nadvlády a zbavit se útlaku, Mera se chopí příležitosti vzít svůj osud do vlastních rukou tím, že zavraždí Arthura Curryho – dávno ztraceného prince a dědice atlantského trůnu. Ale její poslání jde stranou ve chvíli, kdy se Mera a Arthur do sebe nečekaně zamilují. Stane se Arthur králem s Merou po svém boku, nebo zahyne jejím nožem v zájmu osvobození jejího lidu od pronásledování?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Crew
Originální název:

Mera: Tidebreaker , 2019


více info...

Přidat komentář

kikikrat
01.03.2024 4 z 5

Je to dlouho co jsem nějaký komiks četla a o to víc mě to bavilo. Mera je krátký příběh o mladé dívce, která najde svou sílu a také lásku. Čtení vás bude bavit a odpočinete si u něj. Navíc má krásné ilustrace, hlavně to krásné zbarvení.

knizninadsenec
05.07.2023 4 z 5

Velmi hezký příběh o seznámení Mery a Arthura. Je to spíše romantický příběh než klasický superhrdinský, kde se bojuje a zachraňuje svět. Mera jde na souš, aby našla prince a splnila úkol, který byl určen jiným... Nakonec se navzájem zachraňují, jen malinko boje, poznávání,...

Bylo to milé, krásné ilustrace, četl se dobře. Jen tomu něco málo chybělo. Třeba nějaký ten boj, jako v komiksech bývá běžné. Celkově ale hezký a milý příběh.


orangerose
30.01.2023 5 z 5

Ještě lepší než komix s raven, mera je víc akční, bavila mně, kdyby byly další díly, jdu do nich :)

Marketplace
23.12.2022 4 z 5

Jen málo komiksů mě zaujalo jako tenhle. Povedená kresba a celkem zajímavý děj.

vlkove
21.12.2022 3 z 5

Místy až moc zjednodušený a uspěchaný příběh. Vztahu hrdinů jsem prostě nevěřila.

Malarkey
11.10.2022 3 z 5

Hrdinka Mera vznikla na popud DC vytvořit nové generaci nějaké nové hrdinky, ke kterým si budou moci snadněji najít cestu. Už to mě trošičku odráželo, co Vám budu povídat. Dnešní doba je na tohle k posrání.

Nakonec to ale bylo poměrně fajn počtení. Mera je totiž dcera podvodní říše a král na ní uplatňuje nároky, standardně, jako na každou jinou dceru království. To se jí ale nelíbí a tak dá najevo svou silnou osobnost a odejde mezi lidi.

Na komiksu se mi líbila kresba, ta byla moc fajn. Čtivé to také bylo poměrně dobře. Možná asi proto, že děj byl poměrně jednoduchý a nebyly v něm žádné zbytečné složitosti. Hlavní hrdinka tam samozřejmě řeší problémy dnešních mladých dívek, což mě trošku odráželo. Nejvíc asi její ignorance a místy až arogantnost. Myslím si ale, že svoje přívržence by si to najít mohlo.

DennisMoore
25.04.2022 3 z 5

Zatím nejslabší kus z téhle série. Selina, Diana i Harley sice ve svých knihách také řešily aktuální problémy dospívajících děvčat a jejich světů, nicméně jim jsem to věřil, zatímco Meře příliš ne. Zápletka "vydávám se někoho zavraždit, ale když on je nakonec tak kouzelný, že ho tedy vraždit asi nebudu, ach jo, no co se dá dělat" je v porovnání s těmi ostatními tak moc jednoduchá a její podání je velmi naivní. Přitom dokud se Mera nedostane na souš, poznáváme její podvodní království Xebel a jeho třenice s Atlantidou, je to vážně dobré. Jenomže to je tak čtvrtina knihy. Škoda. Ale kresba krásná od začátku do konce, to zase ano.

Adele02
31.12.2021 3 z 5

Z recenzí známých jsem neměla kdovíjaká očekávání a asi to bylo dobře. Mám aquamaní svět ráda, ale tohle je prostě jen výcuc, který ke všemu počítá s tím, že se už v podmořském světě trochu vyznáte (ale je to očividně cílené na mladší čtenáře, takže to asi není úplně dobře). Arthur i Mera tu jsou puberťáci, takže se tomu jejich charakter dost podřídil, je to insta-love jak něco a příběh to valí docela divným tempem, hlavně jak dojde na tu akci u konce, to jsem trochu nepobrala. Na jedno přečtení dobré, nemyslím si, že budu mít potřebu se k tomu někdy vracet. Ale kresba je naprosto boží, ta hra s barvami naprosto dokonalá, takže aspoň na tu se dalo dívat.

martinakraus
21.03.2021 3 z 5

Z celé této edice YA komiksů mi Mera přišla nejslabší. Kresba sice byla super, ale postavy mi přišly trochu ploché a děj byl zbytečně natažený, ale zároveň děsně vyhrocený? Nevím jak jinak to popsat, zkrátka někde si postavy mohly pospíšit, jinde dát na čas.. Špatné to nebylo, nazvala bych to spíš průměrné, ale pokud jste jako já a sbíráte edice, tak to nejsou úplně ztracené peníze a čas :)

fvalek
27.02.2021 4 z 5

Tahle série mladistvých hrdinek mě začíná docela bavit. Je velká škoda, že to jsou jen takové jednorázové originy bez dalšího pokračování, protože třeba zrovna Mera přímo vyzývá k pokračování. Navíc bych si takový origin dokázal představit i pro Aquamana, takže v tomhle bych budoucnost docela viděl. Asi nemá cenu psát, že kresba je skvělá, výběr omezené barevné palety tomu všemu prospívá a ostrá linka bla bla, to má tahle komiksová edice vždy stejné, nicméně co je oproti komiksům jiné - super moderní zpracování, které se nevyhýbá moderním tématům a často upozorňuje na detaily a klišé, kterým se běžné komiksy vyhýbají, třeba když Mera ukradne šaty a prodavačka si to s ní chce vyřídit i příště. Na rozdíl od klasických komiksů ve stylu "Můžu si půjčit vaše auto a roztřískat ho o tu příšeru?" - "Beze všeho."

Celkově komiks ukazuje Meru nejen jako Arthurův ocásek, ale jako samostatnou princeznu bojovnici, která se ujme velkého úkolu kvůli rodině a Xebelu. Jasně, proč ne. Možná se do Arthura zamiluje trošku zbrkle, ale tak je to k sobě asi táhne. Hodně se mi líbí prvek adaptace Mery na souš, protože to je něco, co asi přirozeně vyplývá z tak rozdílných životů, jen to trošku pokazili tím, že nikdo jiný tím netrpěl, takže proč byla Mera tak hotová, když celá Atlantská a Xebelská armáda si tam po souši kráčí úplně v pohodě? Ale zavřu jedno oko a přežiju to. Že jsou Arthur a Atlanna tmavovlasí, za mě pohoda. Takže i když možná tahle kniha není klenot století, tak na ní těžko hledám něco, co bych mohl vytknout. Nestane se kanonickým komiksovým dílem, ale vlastně ji nejde neocenit. No a výhodou je, že i když k tomu směřuje, tak ani není protivně feministická. :)

Lejčís
10.01.2021 3 z 5

Komiksy o Aquamanovi mě nikdy nebavily, nicméně jsem se neskutečně zamilovala do toho nového filmu s Jasonem Momoou a Patrickem Wilsonem, takže když vyšel komiks o Meře, chtěla jsem to aspoň zkusit.. a jsem opravdu příjemně překvapená :) ty ilustrace jsou neskutečně krásný, příběh má spád a je patrný vývoj a proměna postav. Seznámení Mery a Arthura sice proběhne úplně jinak než ve filmu, ale vůbec mi to nevadilo.. aspoň to bylo zase něco nového.

lost.in.books
05.01.2021 3 z 5

Jednalo se o první rozsáhlejší komiks, který jsem kdy četla, měla jsem ho přečtený za dva večery. Čtení komiksu jsem si celkem užila,ale nějaké ty chybičky tam za mě byly.
Na první pohled mě zaujala moc hezká obálka knihy a po otevření knihy následně i krásně ilustrovaný a po grafické stránce velice povedený komiks.
Příběh ubíhal velice rychle už jen proto,že se jednalo o komiks, stránky se mi otáčely jedna báseň a komiks jsem měla přečtený za chvíli. Pokud bych neměla školní povinnosti,tak bych komiks přečetla za jeden večer.
Děj byl zajímavý,čas od času se v příběhu vyskytly nějaké zvraty a momenty,které jsem neočekávala,že by se mohly stát . Akorát na mě byl příběh takový moc jednolitý a někdy se dalo celkem dobře předpovídat,co se v příběhu asi stane. Jednalo se o fajn oddechovku,ale kdybyste chtěli něco spletitějšího ,tak to musíte hledat jinde.
Hlavní hrdinku- Meru jsem si moc oblíbila, protože mám moc ráda postavy,které nechtějí za každou cenu splývat s davem a jdou si za svým a přesně taková Mera byla-sama sebou a cílevědomá.
Konec byl otevřený, otevřené konce moc nemusím,ale věřím že bude/nebo již je nějaké pokračování,kde se vše rozplete a vyjasní,protože tam dost věcí zůstalo neuzavřených .
Mohu doporučit těm,kteří hledají nenáročný a odpočinkový příběh,který budou mít za jeden večer přečtený,ale pokud chcete něco složitého a více dějově náročného,tak asi raději sáhněte po
něčem jiném.

Malinali
06.08.2020 4 z 5

Fantasy komiks. Prima oddechovka, moc pěkný styl. Konec je otevřený, takže určitě bude pokračování ;)

Kate18
10.06.2020 5 z 5

Krásný příběh z podmořského světa, taková hezká romanťárna. Aquamana mám ráda, takže jsem si knížku vážně užila. Kresby jsou krásné a sjednocené v jednom tónu. Příjemná oddechovka.

Mera je dcerou krále, princezna, která by nejraději princeznou nebyla. Stále se bouří proti otci až se jednoho dne rozhodne jít na souš a splnit úkol, který byl určený někomu jinému. Nedaří se jí to tak, jak si to plánovala a nakonec se všechno ještě pěkně zamotá. Nechybí ani trocha akce.

blackoutzuzi
20.05.2020 4 z 5

Fantasy komiks, který doporučím spíše dospívajícím dívkám. Velmi příjemná kresba a barvy (už ta obálka je parádní!), jednoduchý děj a oblíbitelná hrdinka. Obsahově spíše průměr, ale i tak si druhý díl nejspíš nenechám ujít :)

elyonka9643
18.03.2020 4 z 5

Příjemná oddechovka. A spíš jen takový lehký úvod do něčeho většího? Doufám, že budou další díly. Mera je fajn. Kresba je moc povedená.

OsolenéKnihy
01.01.2020 3 z 5

Mně se moc líbilo zpracování a barvy, kresba byla moc milá. Ale příběh pro mě nic nového nepřinesl, young adult čtu hodně a tohle je pro něj natolik typické, že mě to neohromilo. I tak se chystám vyzkoušet i Catwoman, která bude v této supr edici vycházet.

Mooneylan
09.12.2019 5 z 5

Young adult žánr hýbe čtenářským světem už "nějaký ten pátek". Ale young adult komiksy jsou u nás novinkou. Mera je prvním z young adult komiksů z DC světa, které bude CREW vydávat.
Mera je dědičkou říše Xebel, která je už mnoho let pod nadvládou Atlantidy. Ano, celé se to odehrává pod mořskou hladinou. Mera ale chce vzít osud Xebelu do vlastních rukou. Proto se rozhodně zabít Artura, dávno ztraceného dědice Atlantidy a tím tak pomoci své zubožené zemi. Proto se vydá hledat Artura na souš. Když ho najde tak zjistí, že zabití Artura není tak jednoduché, jak si původně myslela. Hlavně proto, že Artur...ach Artur...je tak jiný!
A hádejte, kdo je asi Artur, hmm? :)
Romantický příběh, a navíc ze světa DC, je neotřelou formou zpracování superhrdinského komiksu. Co se kresby týče - celá je taková, jak ji vidíte na obálce. Vynikají zde především rudé Meřiny vlasy, ale zbytek je modrozelený, jakoby zahalený vodní clonou. Komiks tak získává na zajímavé náladě a podtrhuje tak význam celého příběhu.
Těším se na další young adult komiksy z této produkce :)

Áňa 998
24.11.2019 4 z 5

Zajímavý komiks z nové série Young adult :-) Pěkné kresby, příběh jednoduchý :-)

Autorovy další knížky

2017  64%Ledová jako sníh
2021  75%Vrány
2022  73%Monarchové
2019  71%Mera: Proti proudu

Kniha Mera: Proti proudu je v

Přečtených69x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst12x
Chci si koupit8x
dalších seznamech4x