Vrány

Vrány https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476166/bmid_vrany-YZe-476166.jpg 4 80 26

Vrány série

1. díl >

Vivi Deverauxová si plní velký sen - odchází na vysokou a konečně může začít znovu, být jiná, být svá. A právě proto chce vstoupit do sesterstva Kappa Rho Nu, nejproslulejšího dívčího spolku na škole s legendárními večírky a beneficemi. Za závojem prestiže a úspěchu se však skrývá tajemství: dívky z Kappa Rho Nu jsou čarodějnice. Scarlett Wintersová je dcerou bývalé předsedkyně spolku a musí dostát máminým ambiciózním touhám a sama získat tuto funkci. Scarlett ví, že je dokonalou kandidátkou - kdyby jen neměla tajemství... tvaru a velikosti lidské kostry. Když jsou Vivi a Scarlett při zasvěcení přiřazeny do jedné dvojice, pomalu přijdou na to, že svět čarodějného sesterstva je mnohem temnější, než čekaly, plný krvavých přísah, zrady a tajemství.... celý text

Fantasy Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Ravens , 2020


více info...

Přidat komentář

Ailee
19.09.2023 3 z 5

Příjemná i když ne moc výrazná kniha. Postavy byly sympatické a jejich chování mi přišlo přirozené. Plusový bod u mě má rozhodně za to, že jsem nepoznala, kdo je hlavní záporák, a přitom to do děje skvěle zapadlo. Dá se číst i jako jednodílovka bez nutnosti pokračovat druhým dílem.

Julinka679
30.01.2023 3 z 5

Celkem milé a čtivé fantasy, které ale není moc originální... Čarodějek jsme tu měli už hodně a bohužel i mnohem lépe zpracované.
Vivi a Scarlett jsou vcelku sympatickými hrdinkami a děj taky není úplně k zahození, bohužel jsem už četla mnohem lepší fantasy než je tohle...
Hezký průměr 3*, uvidíme jestli si někdy přečtu i další díl.


Konfu97
27.07.2022

Tak bohužel po dlouhé době odložená a nedočtená kniha. Když jsem po knize sahala myslela jsem si, že změna z fantasy světů do prostředí školy a čarodějnic uvítám.. no, bohužel se tak nestalo. Příběh mě vůbec nezaujal, nemohla jsem donutit číst dál a spíše jsem se dostávala do čtecí krize.

Malíček
09.06.2022 4 z 5

Po delší době jsem se opět pustila do fantasy příběhu a musím říct, že rozhodně nelituji, že jsem si vybrala Vrány.
Kniha je skvěle napsaná, oblíbila jsem si i hlavní postavy a líbila se mi záhadná a nepředvídatelná atmosféra. Také oceňuji nápad spojit čarodějnictví a vysokoškolské studium, protože nic podobného jsem zatím nečetla. Jsem napnutá jak kšandy a rozhodně se v brzké době pustím i do druhého dílu.

hana1039
11.05.2022 4 z 5

Fantasy knihy jsem začala číst nedávno, vybírám si ty,, nej,, pro mě, protože můj šálek kávy jsou krimi a thrillery a samozřejmě romány :-) Takže hodnotím, jestli mě to opravdu vtáhlo do děje a tahle série se mi zdá, že mě vtáhla :-)) , jdu na 2.díl...

Shaxx
09.03.2022 3 z 5

Četlo se to dobře, zápletka nebyla zrovna nejpropracovanější, stejně tak začlenění čarodějnického covenu do širšího celosvětového kontextu (existuje víc covenů? jsou čarodějky pouze ženského pohlaví? atd. atd.). Mělo to pro mě příjemnou atmosféru seriálu Čarodějky, občas i Scream Queens, filmu The Craft.. a to byly hezké asociace při čtení.
Ale jinak to spadá do fajn průměru.

bupilla
19.01.2022 4 z 5

Tak toto ma naozaj bavilo, aj keď už dávno nie som cieľovka :)
Celkovo mám veľmi rada čarodejnícke príbehy z prostredia školy, internátu a odohrávajúce sa v našej modernej dobe.
Číta sa to výborne, ťažko sa mi od knihy odchádzalo.
Príbeh má výbornú uveriteľnú atmosféru, len hrdinovia mohli byť vykreslení aj trochu viacej plasticky, miestami mi prišlo rozprávanie príbehu strohé.
A škoda tých preklepov a chýb v texte... za to ale zrejme autorka nemôže.
Veľmi sa teším na pokračovanie, v zahraničí vyšlo pred pár dňami, tak budem dúfať, že sa ho čoskoro dočkáme :)
Môžem len odporúčať ako skvelú oddychovku nielen pre násťročných :)

Arev122
09.01.2022 3 z 5

Pro mládež hezké čtení, ale nijak mě to nevtáhlo do děje, málo tajuplné duchařiny.

hana4834
04.12.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila bylo tam dost magie těším se na pokračování

Kizuizi
10.11.2021 4 z 5

Příběh plný magie, tajemství, přátelství, ale hlavně čarodějnický spolek s dlouholetou tradicí, který nesmí být „obyčejnými“ lidmi odhalen.
Svižné, čtivé, vůbec ne romantické (i když tam maličkatý kousek romantiky také najdeme). Už teď se hodně těším na další díl!

nniikka
12.10.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila hlavní hrdinky jsem si oblíbila. Nemohla jsem se od děje odtrhnout, dokud jsem knihu nedočetla. Většinou nemám ráda střídání pohledů zde mi to nevadilo. Už se těším na další díl.

Duchoslp
08.10.2021 4 z 5

Mám ráda knížky o magii a tato má všeho tak akorát. Magie, čarodějnice, elitní dívčí klub. Super. Děj měl spád, jen závěrečné odhalení zase takovým překvapením nebylo. Nicméně doufám, že bude i další díl

Libris_Na_Ex
04.10.2021 3 z 5

Myslím, že tady byl dost nevyužitý potenciál.
Samotné téma knihy je skvělé - čarodějnice, magie a tajné spolky. Jenže jazyk, který je sice svižný, tomu neumí dát úplně tu pravou podzimní atmosféru, kterou bych si přála.
Postav je tu sice hromada, ale všechny jsou takové mdlé a nevýrazné, i když tam nějaký potenciál je.
Zároveň jsem tady nenašla nic, co by mě naštvalo nebo bylo vyloženě špatné.
Pro mě prostě průměr, ale věřím, že mladší čtenáři z toho budou nadšení víc.

Adelína_čte
04.10.2021 4 z 5

Prestižní škola. Univerzitní spolek. Sesterstvo. Tajemství. Vraní křídla. Tarot. Smrt.
Před čtením Vran jsem neměla nijak přehnané představy, očekávala jsem oddechovou young adult fantasy s čarodějkami...a to jsem taky dostala. A náramně si to užila :D
Vrány měly skvělou ponurou atmosféru, bavila mě ústřední dvojice postav, jejichž úhly pohledu se střídaly po kapitolách, romantické linky byly snadno odhalitelné, ale to mi zas tolik nevadilo. Ocenila jsem také řešení mezigeneračních vztahů, vztahů v širších kruzích sesterstva.
Fungování magie, krvavých přísah, tématika tarotu byla solidně vysvětlena, narozdíl třeba s Všemi skrytými dary, které měly stejné motivy. Dobré rozložení akce mě udržovalo v touze zjistit, co se bude dít dál a konec byl celkem uspokojivý, i když by se z něj dalo vytřískat maličko více. Stačí však přidat svižný styl psaní a Vrány u mě skončily, v této kategorii a žánru, na lepších 3,5 hvězdičkách.
Do dalšího dílu se určitě pustím, skvělá ya aesthetic záležitost.
https://www.instagram.com/p/CUaOgW-IqTo/?utm_source=ig_web_copy_link

Fortuna7
02.10.2021 5 z 5

Po dlouhé době fantasy, které mě chytlo a nepustilo. Originální a zábavný svět, funkční magický systém, skvělé hlavní hrdinky a super romantika.

Knih z prostředí vysokoškolského spolku už v YA bylo hodně, ale tady mě to opravdu moc bavilo. Sestry, které si vzájemně neškodí, ale naopak se podporují a pomáhají navzájem - už jenom to zajistilo příjemné čtení.
Když jsou v knize dvě hlavní hrdinky, často se mi stává, že nechci číst kapitoly z pohledu té jedné a naopak se těším na tu druhou. Tady jsem ale měla obě hrdinky stejně ráda a těšila se na každou kapitolu :-)
Tarotové karty pro mě byly něco nového a bavilo mě objevování tohoto, pro mě neznámého světa.

Vrány mě moc a moc překvapily, knihu jsem si užila a už se těším na další díly! Doporučuji

tessalovesbooks
01.10.2021 4 z 5

I když po dočtení musím uznat, že Vrány nebyly úplně nejoriginálnější, protože podobný systém magie najdeme v tuctu dalších knížek, tak je to po dlouhé době fantasy, která mě fakt bavila od začátku až do konce, a která má na rozdíl od ostatních knížek konečně propracovaný svět a to, jak funguje. Jsem ráda, že se v poslední době rozšiřuje trend fantasy detektivek, protože se ukázalo, že taky Vrány si v sobě nesou jakousi detektivní linku, a i přesto, že jsem toho "padoucha" odhadla skoro hned a celkově kniha byla poměrně předvídatelná, bylo zde i spoustu momentů, které mě dost překvapily. Líbilo se mi i to, jak autorky zvládly vyobrazit celé sesterstvo a vztahy jednotlivých členek, protože z celé knížky díky tomu prýštila taková girl power. Bylo fajn, že příběh byl vyprávěn ze dvou perspektiv, takže jsme zde mohli vidět dva různé úhly pohledu na celý ten spolek. Můj jediný problém byl s popisem vedlejších postav, protože zde bylo vždycky řečeno jen to, jestli mají černou nebo bílou pleť a vůbec nic dalšího, což na mě působilo tak, že se tam autorky prostě za každou cenu pokusily nacpat rasovou vyváženost, jenom aby se náhodou neřeklo.

4,5⭐/5⭐ I když to nebylo nic převratného, tak podle mě nejenom ti, co mají rádi fantasy, budou z Vran nadšení.

Za knihu děkuji Albatros Media

knihavmemzivote
25.09.2021

Taková odpočinková fantasy spíš contemporary a k tomu na pozadí fantasy příběh.
S hlavními hrdinkami jsem se hned ze začátku spřátelila a moc mě bavily.
Líbí se mi, se i když je to první díl série končí to uzavřeně.

lapetitedeny
25.09.2021 5 z 5

4,5 hvězdičky, zaokrouhluju nahoru.

Vysoká pro Vivi znamená nový začátek a hlavně jistotu. Místo a lidi, které nebude muset za pár měsíců opustit jen kvůli zlé předtuše svojí matky. Vstup do prestižního univerzitního spolku Kappa Rho Nu pro ni představuje všechno, po čem kdy toužila. Nemá přitom ponětí, jak moc jí tenhle spolek změní život – všechny jeho členky jsou totiž čarodějnice.

Scarlett oproti tomu Kappu už dobře zná a právě teď přichází její velká šance ukázat, co v ní je a zajistit si vytoužené místo předsedkyně. Skrývá ale tajemství, které by ji mohlo připravit o všechno.

Vrány se na první pohled tváří jako příběh o magii a čarodějnicích a ačkoliv tím jsou bezesporu také, je toho mnohem víc, co stojí za zmínku. Hlavní hrdinky jsou totiž sice čarodějnice, ale především jsou sestry a právě témata jako sesterství, pospolitost a přátelství hrají v příběhu nezastupitelnou roli.

Čarodějnice jsou zasazené do reálného prostředí, které sami moc dobře známe. Není to žádná nová revoluční myšlenka, ale je v tomto případě opravdu dobře podaná. Magie je totiž do našeho světa zasazena velmi realisticky, protože pracuje s motivy, které si s ní pojíme i dnes – byliny, křišťály a kameny, tarotové karty a vnitřní síla, která se skrývá v duši každé ženy. Díky způsobu a vážnosti s jakou ji autorky popisují, působí jako něco, v co by člověk mohl skutečně uvěřit, pokud je těmto věcem nakloněn a četl by je snad jinde než v beletrii, a to je něco, co se mi na knize opravdu neskutečně líbí.

V knize se střídají kapitoly z pohledu Vivi a Scarlett, což knize velmi sedí. Zatímco díky Vivi sledujeme jednotlivé indicie a postupně si procházíme konfrontací s magií z pohledu člověka, který v ní nikdy nevěřil, Scarlett nám přináší pohled do zákulisí, pomáhá nám pochopit základní principy magie i poměry, jaké v Kappě a kouzelnickém světě obecně panují.

Ačkoliv hlavní hrdinky a jejich vztah jsou v určitých ohledech lehce klišé, autorkám se to podařilo poměrně dobře vybalancovat. Přístupy obou jsou velmi odlišné stejně jako jejich osobnosti, ale jsou dobře propracované. Autorky se hodně soustředily nejen na jejich přítomnost, ale také na jejich minulost, což se zejména v případě Vivi moc povedlo. Není to dokonalé, určitě se dalo jít ještě o kousek hloub, ale vzhledem k příběhu a všem jeho tématům to bylo plně dostačující.

Samotný příběh je neskutečně čtivý a dokáže čtenáře napínat mnoha různými způsoby. Autorkám se po celou dobu velmi daří navozovat tu správnou atmosféru, která dodává příběhu trochu temnoty, což příběh krásně podtrhuje. Děj se navíc pozvolna vyostřuje a napětí graduje, zejména v závěrečné třetině knihy je pak těžké ji odložit.

Obecně jsou Vrány velmi dobře zpracovaný příběh, který vyčnívá zejména unikátním zasazením magie. Podobný typ čarodějnických příběhů jsem už dlouho nečetla a málem bych zapomněla, jak skvělé téma čarodějnic může být – zejména, když se ho povede takhle dobře napsat. Pokud máte v Young Adult rádi magický realismus či právě čarodějnice, rozhodně si Vrány nenechte ujít.
----
Kniha mi byla poskytnuta na recenzi společností Albatros Media.

katasokolov
24.09.2021 2 z 5

Čarodějnická oddechová literatura pro teenagery. Rozhodně tomu nelze upřít čtivost, ale já se stopro nemůžu počítat jako cílovka tohohle knižního produktu :-D.

Najdete zde vysokoškolské sesterstvo, které tajně provozuje také magii. Máme zde přátelství, soudržnost, v krátkosti popisy fungování magického světa, lásku, milostný trojúhelník, střídání pohledů dvou členek Vran.

Zápletka nic moc. K postavám jsem si žádný vztah nevytvořila. Hodně jednoduché dílko pro nenáročné čtenáře převážně mladšího věku.

No a co mi strašně vadilo, byly popisy nově příchozích postav, kde autorky nepoužily žádná květnatá souvětí, ale pouze slova typu asiat, běloch nebo černoch :-(. To pro mě bylo dost rušivé…

KatChiss
23.09.2021 3 z 5

3,5/5
.
Čarodějky a magie? Yes please! Sice jsme chvíli váhala, jestli si knihu přečíst, protože mi anotací připomínala jinou knížku, ale Ola (@nofreeusernames) mě přesvědčila, abych si ji přečetla.
.
Atmosféra knihy je skvělá. Kouzla a čáry. Tarotové karty. 4 druhy magie. Čarodějnický coven. Sesterstvo. Tajemství. Černá magie. Talisman. Smrt.
.
Příběh je místy předvídatelný, ale to mu neubírá na čtivosti. A vlastně nastal jeden moment, který mě šokoval. Romantických linek je tu o něco víc a hned mi bylo jasné, jak to dopadne (a měla jsem pravdu! xD).
.
Líbil se mi důraz na sesterstvo a rodinu. Celkově mám ráda, když se v knihách pro mladé dospělé objevují rodiče a vztahy mezi několika generacemi. Tady je krásně vidět, jak spolu dívky s matkami bojují; myslí si, že ví všechno líp než "dospěláci".
.
Kolem a kolem to nebyla kniha, ze které bych si sedla na zadek, ale její čtení mě bavilo a určitě se do dalšího dílu pustím :)