Mediciovci: Mocný muž

Mediciovci: Mocný muž https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374924/bmid_mediciovci-mocny-muz-XuI-374924.jpeg 4 19 6

Medičejští / Mediciovci série

< 2. díl >

Florencia v roku 1469. Lorenzo deʼ Medici vyhráva čestný súboj o svoju nevestu Clarice Orsini. Sobáš nie je pre Lorenza jednoduchým krokom, keďže jeho srdce - tým si je istý - patrí a naveky bude patriť Lucrezii Donati, mimoriadne krásnej a príťažlivej žene. Napriek tomu sa podvolí matkinmu želaniu a posilní spojenectvo s mocnou rímskou rodinou. A keď dostane ponuku postaviť sa na čelo mesta, zistí, že musí prijať z nového postavenia vyplývajúce nielen záväzky, ale aj politické kompromisy. Lorenzo však podcení svojich protivníkov a ich sprisahanie bude mať preňho strašné následky.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

I Medici. Un uomo al potere , 2016


více info...

Přidat komentář

mistrikova
28.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi líbila. Nejde o žádnou harlekýnku, ale historický román, který se drží faktů. I když obsahuje i romantickou linku mezi Lorenzem de Medici a Lucrezii Donati, nebo erotické scény, ve kterých se autor zjevně vyžívá, v popředí je především popis politických vztahů a renesančního života. Ačkoliv doba renesance byla charakterizována právem, věděním, náboženstvím, nic z toho neubralo na syrovosti ani z politických intrik na evropské půdě, při potyčkách, usurpátorství a vykořisťování mezi městskými republikami nebo vévodstvími ani násilí. Autor popisuje velmi dobře vztahy mezi Florencií, Milánem, Benátkami a Římem, kdy každý si chtěl urvat kus moci i bohatství pro sebe. Děj je tedy zasazen do doby, kdy Lorenzo de Medici v mladém věku přebírá moc nad Florencií a jako postava se vyvíjí. Vnitřně zápasí s požadavky, které jsou na něj kladeny jako na nejvyššího představitele vládnoucí třídy ve Florencii, zároveň i jako manžela v nešťastném domluveném manželství, milence a přítele. Do děje sem tam zasahuje postava Leonarda da Vinciho, který je zachycen ve svých mladých letech, plného nápadů a ideí, předbíhajícího svoji dobu. Spiknutí Pazziů proti rodu de Medici připravované již dlouho vrcholí vraždou Galeazza Sforzu a také Giulliana. Tím ztrácí Florencie podporu milánského vévodství a ocitá se v nejistotě.

adelkas
11.10.2021 3 z 5

Autor se snaží držet faktů - to je plus a timhle se mi libi. Jinak nevim jak knihu ohodnotit, neni to kniha ke které se vrátím. Nechutné vraždy, popravy a ten incest. Podrobný popis mrtol a nechutné erotické sceny. Škoda, čekala sem více informací o da Vinci a Lorenzovi.


Galadwen
29.01.2021 2 z 5

Pro mě bohužel zklamání, nedokázala jsem se až do konce začíst.
Postavy mi připadaly neživotné, dialogy papírové, jednotlivé epizody málo provázané a spiklenci navrch totálně neschopní. A upřímně, od autora muže bych čekala, že bude mít spíš propracovanou politickou a vojenskou linku příběhu, než že se bude donekonečna babrat v nudném tokání mezi Lorenzem a Lucretiou jako v červené knihovně. Bylo to přesně opačně, plus jako "bonus" nechutný incestní vztah a dopodrobna popsané sexuální praktiky postav v táboře spiklenců.
O medicejské Florencii, jejích umělcích a spiknutí Pazziů doporučuji spíše romány Mše pro Medicejské, Kámen a bolest nebo Leonardo da Vinci: Úsměv Mony Lisy z dětské série paní Válkové, případně povídky s prvky fantastiky ve sborníku Memento mori.

Igor1311
17.03.2020 5 z 5

Po smrti Cosima de Medici sa pánom Florencie stáva jeho vnuk Lorenzo. Mediciovci sú na vrchole vlády, no ostatné bohaté rody to ťažko znášajú. Proti Lorenzovi a jeho bratovi Giuliovi opäť dvíha vlna odporu a opäť im hrozí vyhnanstvo. Do ich rodu zavíta veľká tragédia a Florencia je pripravená na katastrofu.
Dlho som mal pocit, že druhý diel bude o dosť slabší ako prvá časť, ale posledná tretina knihy bola vynikajúco napísaná. Gro príbehu trocha podobné ako v prvej časti, dvaja bratia, veľká láska, smrť, intrigy ale miesto Brunelleschiho Leonardo da Vinci.

nikca0568
05.04.2019 3 z 5

Druhý díl trilogie hodnotím a dost kladněji než ten první. Příběh působí uceleněji a ne tak rozbitě jak tomu bylo u Dynastie u moci. Postava Laury je tam zřejmě jen proto, aby oba díly více propojila, ale neskutečně mě tam vytáčela a dost znechucovala. Lorenzo, Leonardo a Lucrezie spolu fungují relativně dobře, Lorenzo jako hlavní postava by si ale určitě zasloužil být hlubší, stejně tak jako Giuliano, kterému je věnována jen nepatrná pozornost a to až tak, že jeho vražda zde na rozdíl od seriálu vlastně ani nezamrzí, jelikož nám o něm kniha po celou tu dobu prakticky nic neřekla. Atentát nezklamal. Velmi mě potěšilo že zde Lorenzo zůstal věrný (alespoň srdcem) Lucrezii Donati, narozdíl od seriálu, který oproti této knize působí až moc idylicky (ovšem kromě epizody Mass). Prezence Lorenza jako rozporuplné osoby mě zaujal, po seriálu kde je prakticky anděl to bylo překvapení. Za sebe bych doporučila s klidem i přeskočit první díl, druhý zaujme více. Třetí díl si však nechám ujít neboť mě tématem už trošku míjí.

Jaruš7
16.05.2018 5 z 5

Gradace a to parádní, jak by ne, historie slavného rodu ve společnosti Leonarda da Vinciho za časů konfliktů, zločinů a spiknutí. Historické reálie se z prvního dílu posunuly v čase a posedlost vlivem se rozšířila od šlechty po papežský stolec.
Citace : "Papež byl duchovní vůdce a on (Lorenzo) naopak udělá vše pro to, aby mu ukázal svou laickou moc, která je plodem umění a síly intelektu."
Mít moc je trestuhodně opojné, ale zátěž na celý život.
Citát : Je snadné být idealistou bez zodpovědnosti za řízení města.
Pro zážitek, jsem si na netu našla v knize zpodobněnou nádhernou skicu dívky od L.da V.
Citace : Doufal, že si ho nevšimla, uviděl v té tváří takovou čistotu, jakou ještě nikdy nespatřil. ...cítil se jako zloděj výrazů. Měla téměř zavřené oči, dlouhé jemné řasy, vlasy spadající dopředu, aniž by zakrývaly tu něžnou tvář, která jako by byla samotnou podstatou křehkosti a ženskosti.
Posuďte sami, kouzlo spatřeného - okem mistra Leonarda
Tato historicko-kulturní trilogie zanechává stopy zážitků a tím je mimořádná.