Mediciovci: Mocná kráľovná

Mediciovci: Mocná kráľovná https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388637/bmid_mediciovci-mocna-kralovna-4sQ-388637.jpeg 4 16 5

Medičejští / Mediciovci série

< 3. díl >

Francúzsko 1536. Niekto zavraždil následníka trónu Františka de Valois. Najväčší tieň podozrenia zo spáchania tohto zločinu padne na jeho švagrinú Katarínu de' Medici. No francúzsky kráľ František I. verí, že je nevinná, dokonca ju nabáda, aby si upevnila svoje postavenie na dvore sobášom s jeho synom Henrichom II. a stala sa tak kráľovnou. Katarínu však okrem dvorských intríg sužuje ešte niečo – nedarí sa jej počať dediča, a preto vyhľadá astrológa a veštca Nostradama. Aj neskôr sa bude rozhodovať podľa rád toho temného a obávaného muža, a keď počas tragickej bartolomejskej noci vyvrcholí konflikt medzi katolíkmi a protestantmi krviprelievaním na uliciach Paríža, Katarína stratí všetko, čo milovala.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

I Medici. Una regina al potere , 2017


více info...

Přidat komentář

Danka22
08.04.2022 4 z 5

Obecně se mi román líbil. Když si vzpomenu na seriál Medicejové, tak tohle by bylo velmi hezké další zpracování a pokračování oblíbené série. Nicméně občas mi některé pasáže přišly až moc ploché, tím připomínaly spíše kroniku než román. Notabene se mi zalíbila i mystičnost, která byla spojená s Nostradamem, s jeho sny a astrologickými výpočty. Ta mystika byla šik.
Jo, a nebojte se. Pokud jste nečetli první dva díly, o moc nepřijdete. Já je také nečetla a bylo to naprosto srozumitelné. Myslím, že kdo má rád historické romány, tak u této knihy se nebude nudit.

Igor1311
18.03.2020 5 z 5

pre mňa zatiaľ najlepšia časť! Strukul opustil taliansku Florenciu a mužskú vetvu Mediciovcov a zameral sa na Katarínu, budúcu francúzsku kráľovnú. tá o lásku manžela Henricha musí tvrdo bojovať, ale najväčší boj ju čaká s protestantskou časťou obyvateľstva. Vo rancúzsku potečie krv!!!
Opäť vynikajúce dielo plné politických intríg, atentátov, krviprelievania, náboženstva. Hor sa na poslednu časť


Jackjelly
01.03.2020 2 z 5

Po prvních dvou dílech pro mne osobně veliké zklamání. Asi nejsem ideální čtenář červené knihovny, zabalené do historického hávu. A při pasážích, věnovaných Nostradamovi, jinak velmi zajímavé postavě historie, jsem místy vyloženě trpěl.
Stejné období, byť z jiného pohledu, zachycuje na daleko lepší literární úrovni Robert Merle ve své historické sáze "Dědictví otců". K historické přesnosti se nemá smysl vyjadřovat, samotné události v textu knihy dle mého názoru téměř nehrály roli a líčení hypotetických citových hnutí hlavní protagonistky, pro mne postrádaly uvěřitelnost.
Nicméně věřím, že si tato kniha své čtenáře najde a bude pro ně skvělým čtením. A současně jim trochu přiblíží jedno z nejpohnutějších období francouzských dějin.
Mě styl této poslední části trilogie, věnované rodu Medicejů, zcela minul.

KnihomolkaKatka
02.02.2019 4 z 5

Skvělá série, určitě se k ní zase někdy vrátím.

Jaruš7
02.01.2019 5 z 5

"Strhující sága." (Marcell
o Simoni)
"Skutečný, živý a pulzující výpravný styl. Román, ve kterém autor vytváří zápletky thrilleru a živé dialogy na pravdivému základě." (Nicolai Pilin)
Toť z obálky.

Je to III. díl ságy Medicci a skvělý.
Navnaděná - Královnou Margot od A.D. a seriálem Království jsem si chtěla ty souvislosti dát do lajny, tak abych detailně poznala tu originalitu, s geny rodu, který nechal rozkvést renesanci v Itálii, která vnesla následně tuto vlnu do Francie, a to díky ní, Kateřině Medicci a jejímu sňatku s Jindřichem II.
Královna u moci - je to dramatická životopisná beletrie, a autor Padovčan neskrývá citovou slabost vůči ní.

Citace:" V moci bylo něco hluboce tragického. Byla to věc, kterou chtěl každý, a přesto její vlastnictví podněcovalo závist a zášť."
Navrženou dostavbou " salon na vodě" na mostě na zámku Chenonceau si splnila svůj sen z Benátek - tančit na vodě za odlesků hladiny řeky Cher.
Krutá doba, deset dětí, láska za nelásku, břímě proroctví, náboženské mocichtivé konflikty a Bartolomějská noc.
Osobnost hodna blízkého poznání, skvělé.