Medicejští: Královna u moci

Medicejští: Královna u moci https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396003/bmid_medicejsti-kralovna-u-moci-tT7-396003.jpg 4 16 5

Medičejští / Mediciovci série

< 3. díl >

Francie, rok 1536. Poté, co je dauphin František z Valois zavražděn, postavení Kateřiny Medicejské u dvora se komplikuje. Je hlavní podezřelou z vraždy. František I., francouzský panovník, ale věří v její nevinu. Dokonce ji podporuje v tom, aby posílila svoji pozici, vzhledem k tomu, že bude muset vládnout po boku Jindřicha II. Kateřina se ale cítí slabá. Nejen z důvodu, že manžel před ní upřednostňuje milenku, krásnou a obávanou Dianu de Poitiers, ale také proto, že mu nedokáže dát děti. Je přesvědčená, že se stala obětí prokletí. A tak pověří Rymonda de Polignac, odvážného velitele královských pikenýrů, aby našel Nostradama, temnou a mnohými nenáviděnou osobu, známou pro své schopnosti astrologa a jasnovidce. On je jediný, kdo může Kateřině pomoci, aby otěhotněla. Na dvoře plném intrik, zrad a ponížení vytrvale čeká, dokud nepřivede na svět své první dítě. Po smrti Františka I. Kateřina – nyní již královna – kvůli hrozbě náboženských válek neváhá uzavřít nebezpečná spojenectví s podporou Nostradamova proroctví. Násilí vyvolané katolíky proti protestantům v důsledku spiknutí v Amboise je pouhým začátkem konfliktu. Ten vyvrcholí o tragické Bartolomějské noci, kdy se pařížské ulice zbarví krví protestantů do ruda. Kateřina, vládnoucí Francii po smrti Jindřicha II., ztrácí vše, co milovala…... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

I Medici. Una regina al potere , 2017


více info...

Přidat komentář

Danka22
08.04.2022 4 z 5

Obecně se mi román líbil. Když si vzpomenu na seriál Medicejové, tak tohle by bylo velmi hezké další zpracování a pokračování oblíbené série. Nicméně občas mi některé pasáže přišly až moc ploché, tím připomínaly spíše kroniku než román. Notabene se mi zalíbila i mystičnost, která byla spojená s Nostradamem, s jeho sny a astrologickými výpočty. Ta mystika byla šik.
Jo, a nebojte se. Pokud jste nečetli první dva díly, o moc nepřijdete. Já je také nečetla a bylo to naprosto srozumitelné. Myslím, že kdo má rád historické romány, tak u této knihy se nebude nudit.

Igor1311
18.03.2020 5 z 5

pre mňa zatiaľ najlepšia časť! Strukul opustil taliansku Florenciu a mužskú vetvu Mediciovcov a zameral sa na Katarínu, budúcu francúzsku kráľovnú. tá o lásku manžela Henricha musí tvrdo bojovať, ale najväčší boj ju čaká s protestantskou časťou obyvateľstva. Vo rancúzsku potečie krv!!!
Opäť vynikajúce dielo plné politických intríg, atentátov, krviprelievania, náboženstva. Hor sa na poslednu časť


Jackjelly
01.03.2020 2 z 5

Po prvních dvou dílech pro mne osobně veliké zklamání. Asi nejsem ideální čtenář červené knihovny, zabalené do historického hávu. A při pasážích, věnovaných Nostradamovi, jinak velmi zajímavé postavě historie, jsem místy vyloženě trpěl.
Stejné období, byť z jiného pohledu, zachycuje na daleko lepší literární úrovni Robert Merle ve své historické sáze "Dědictví otců". K historické přesnosti se nemá smysl vyjadřovat, samotné události v textu knihy dle mého názoru téměř nehrály roli a líčení hypotetických citových hnutí hlavní protagonistky, pro mne postrádaly uvěřitelnost.
Nicméně věřím, že si tato kniha své čtenáře najde a bude pro ně skvělým čtením. A současně jim trochu přiblíží jedno z nejpohnutějších období francouzských dějin.
Mě styl této poslední části trilogie, věnované rodu Medicejů, zcela minul.

KnihomolkaKatka
02.02.2019 4 z 5

Skvělá série, určitě se k ní zase někdy vrátím.

Jaruš7
02.01.2019 5 z 5

"Strhující sága." (Marcell
o Simoni)
"Skutečný, živý a pulzující výpravný styl. Román, ve kterém autor vytváří zápletky thrilleru a živé dialogy na pravdivému základě." (Nicolai Pilin)
Toť z obálky.

Je to III. díl ságy Medicci a skvělý.
Navnaděná - Královnou Margot od A.D. a seriálem Království jsem si chtěla ty souvislosti dát do lajny, tak abych detailně poznala tu originalitu, s geny rodu, který nechal rozkvést renesanci v Itálii, která vnesla následně tuto vlnu do Francie, a to díky ní, Kateřině Medicci a jejímu sňatku s Jindřichem II.
Královna u moci - je to dramatická životopisná beletrie, a autor Padovčan neskrývá citovou slabost vůči ní.

Citace:" V moci bylo něco hluboce tragického. Byla to věc, kterou chtěl každý, a přesto její vlastnictví podněcovalo závist a zášť."
Navrženou dostavbou " salon na vodě" na mostě na zámku Chenonceau si splnila svůj sen z Benátek - tančit na vodě za odlesků hladiny řeky Cher.
Krutá doba, deset dětí, láska za nelásku, břímě proroctví, náboženské mocichtivé konflikty a Bartolomějská noc.
Osobnost hodna blízkého poznání, skvělé.