Medicejští: Dynastie u moci

Medicejští: Dynastie u moci https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353302/bmid_medicejsti-dynastie-u-moci-KEL-353302.jpeg 3 39 14

Medičejští / Mediciovci série

1. díl >

Trilogie MEDICI je ságou o nejvlivnější renesanční italské rodině plné spiknutí, morové epidemie, válek, politických her, intrik a zvratů. Florencie, 1429. Po smrti patriarchy Giovanniho de'Medici se v čele obrovského impéria ocitnou synové Cosimo a Lorenzo, ale zároveň jsou obklopeni zapřisáhlými nepřáteli, jako jsou Rinaldo degli Albizzi a Palla Strozzi, zástupci nejsilnějších florentských rodin. Inteligentní a schopní bratři se smyslem pro obchod a láskou k umění posilují politickou moc a hromadí majetek. Avšak nepřátele spřádají plány na zničení rodiny. Mezi nimi je i žena nekonečné krásy, která dokáže pobláznit každého muže.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

I Medici. Una dinastia al potere


více info...

Přidat komentář

yellow
05.08.2022 2 z 5

Celé to bylo takové nijaké. Absolutně ploché a černobílé postavy, které se autor ani nesnažil propracovat. A ten překlad to absolutně zabil. Nejsem si jistá, že si přečtu další díl.

Martina291086
05.07.2022 3 z 5

Já z této knihy nejsem tak nadšená... Průměrné čtení, ke kterému vlastně nemám ani moc co říct...


adelkas
05.09.2021 4 z 5

Neobvyklý způsob psaní. Kniha se mi líbila, takový pohodový historický román. Chystám se na další 2 knihy ...

Navrcka5338
16.03.2021 3 z 5

Takto bych se chtěla učit dějepis. Četba sice nebyla strhující,ale příjemná, postavená na pevných základech historických faktů.

padola
14.11.2020 2 z 5

Kniha mě hodně zklamala. Chtěla jsem se něco dozvědět o rodině Medici a zákulisí jejich úspěchu. Ačkoli autor v doslovu uvádí, kolik pramenů nastudoval, knížka je spíš milostny román na pozadí bitev v renesančním Toskánsku. Postavy nemají hloubku. Muži jsou silní, vojáci stateční, architekti blázniví, ženy krásné, prostitutky prodejné a kat má černou kamizolu s cvočky. Nejlépe psychologicky propracovanou postavou je žoldnéř. Za mě palec dolů. Spíš dva palce.

mistrikova
19.07.2020 5 z 5

Po přečtení níže uvedených komentářů, které poukazovaly na nekvalitní český překlad, jsem si všechny tři díly koupila ve slovenčině od Slovartu. Kniha i styl psaní se mi velmi líbila. První díl pojednává o Cosimovi a Lorenzovi, stavbě katedrály ve Florencii i o politické situaci ve Florencii a v celé Itálii 15.století. Koho zajímá historie Itálie a neslavnějšího florentského rodu Medici, určitě se mu bude kniha také líbit. Slovenský překlad byl kvalitní a velmi příjemně se četl, i když sem tam se našly chybičky jako např.zapomenuté písmeno ve slově. Stran italského autora je to svěží vítr do plachet v italské literatuře, která v posledních letech nezažívá zrovna nejlepší časy. Je známo, že Italové jsou jedním z národů, kteří téměř nečtou. A italských spisovatelů je také pomálu. A tento autor si opravdu dal hodně práce se studiem zdrojů, viz poznámka autora na konci knihy.

Svitadan
01.04.2020 3 z 5

Kniha mě trochu zklamala. Autor se podle mě nedokázal rozhodnout, jestli píše román, nebo kroniku. Sice to avizoval na začátku, ale knize to hodně ubralo. Poslední třetinu knihy jsem přečetl jedním hltem, to se vše zlepšilo a začalo být poutavé

Igor1311
16.03.2020 5 z 5

Mediciovci sa bezpochyby radí medzi najvplyvnejšie a najznámejšie rody stredovekého Talianska. Boli to nielen mecenáši umenia, ale aj významná bankárska rodina, ktorá sa vďaka svojim financiám stala tŕňom v oku iným rodom. Dej prvej časti sa motá hlavne okolo Cosima, ktorý sa po smrti svojho otca stála hlavným predstaviteľom klanu. Musí riešiť mnohé spiknutia, intrigy a po prvých momentoch svojej "vlády" sa musel vyrovnať s vyhnanstvom.
Aj vďaka svojmu bratovi Lorenzovi sa však všetko vzal späť vojenským spôsobom, na ktorý vôbec nemal žalúdok.
Všetky historické reálie sú úžasne opísané, taktiež intrigy medzi bohatými rodmi. Istý priestor sa dáva staviteľovi Filippovi Brunelleschimu a stavbe asi najkrajšej katedrály Santa Maria del Fiore. Renesančná pochúťka.

irskádívka
11.10.2019 2 z 5

Jak bych to shrnula...úplně špatné to nebylo; ale příběh ani charaktery postav mě nepřesvědčily, nestrhly, celé vyprávění působilo šablonovitě, ploše, trochu jako průměrný romantický film obohacený o historické pozadí. Co mě naopak velmi potěšilo byly popisy stavby florenského dómů a města obecně. Lituji, že jsem knihu četla? Ne, ale to já málokdy (ale celou trilogii číst nebudu:).

ken-zo
25.07.2019 3 z 5

Moc ráda bych dala lepší hodnocení, Itálie a Medicejští jsou skvělý námět a forma "scén" je u tohoto žánru neobvyklá. Bohužel, kromě již zmíněného mizerného překladu mi velmi vadilo černo-bílé vykreslení postav. Záporné postavy měly kruté úšklebky a kladné byly nemastné a neslané.

MatejSmehyl
19.05.2019 4 z 5

O Medicejských jsem před touto knihou moc nevěděl, ale tato kniha mi osvětlila aspoň začátek tohoto slavného rodu. Pro mě určitě nejzajímavější byl konec knihy, kdy se autor zaobíral Sforzou v Milánské vévodství a ekumenickým koncilem v r. 1439.
Jediné, co se mi leckdy na knize nelíbilo, byla dějová linka s Laurou.

JaneBonny
24.08.2018 odpad!

Tato kniha se jednoduše řečeno nedá číst. Všem potenciálním čtenářům, kteří by si ji chtěli koupit, proto radím: nedělejte to! Já to udělala a ještě ten den hořce zaplakala.

Příběh by nejspíš stál za to, kdyby ovšem nebylo – s prominutím – naprosto zfušované práce překladatelky (Petra Najmanová), korektora (Karel Štech), editora a vůbec celého týmu edice Knihy Omega. Smekám tudíž přede všemi, kteří se na rozdíl ode mě dostali dál než na stranu 55 a celou dobu se při tom nepopadali smíchy za břicho.

Co se editorské práce týče, stojí určitě za zmínku časté přechody z jednoho typu písma na jiný, uprostřed kapitoly, prostě jen tak.
Kromě toho na čtenáře na každé straně knihy čeká vícero překvapení v podobě formulací, které jsou buďto vpravdě krkolomné, přespříliš komplikované, naprosto nečeské nebo rovnou dokonale nepochopitelné. Samozřejmě není nouze ani o zkřížení vazeb, špatný slovosled, kumulace stejných slov apod. A tak, i vzhledem ke svým opakujícím se špatným zkušenostem s edicí Omega, knize dávám bez výčitek a bez milosti hodnocení odpad!

Pro ilustraci (a pobavení) na závěr přikládám několik citací, které doufám postihnou vykutálenost všech ostatních klopotných obratů:

* Ad výroky přespříliš komplikované:
„,Myslím si, že je důležité mít prostřední pozici, ve které, i když zůstane blízko lidu, který byl odjakživa naším spojencem, se rozvíjí cesta politických funkcí a veřejných pozic, která může zhodnotit požadavky lidu a odpovědět na obavy urozených občanů tak, že bude udržovat podporu těch nejmocnějších rodin.‘“

* Ze škatule „vpravdě krkolomné“:
„Důvod navíc nenechat proniknout ven žádné podezření.“

* Co se týče formulací naprosto nepochopitelných:
„Zdálo se, že se nebe nechce zbavit své temné barvy tůně.“

* Z rodiny sousloví dokonale nečeských:
„Rinaldo se nad tím zamyslel. Myšlenka nebyla špatná, ale Palla byl příliš slabý s těmi svými výplody ducha.“

Inu, já mám zase příliš slabého ducha na to, abych rozdýchala takovou přemíru koncentrované koumáckosti.

P.S. I po tom všem jsem poctivě zvažovala, že knize dám ještě šanci a budu číst dál. Pak na mě ovšem při zběžném prolistování ze strany 338 vykoukla další perla: „Ale nyní nenávist a bolest, kterou vůči nim pociťovala, ten odlesk lživého ticha, se zbarvoval v té noci pravdy.“, a já byla přinucena k definitivní kapitulaci.

P.P.S. Velice výživné pro mne bylo rozkliknout si další díla přeložená zmíněnou paní Najmanovou a pokochat se komentáři pod nimi. To na rozdíl od této knihy všem ze srdce doporučuji!

Eridan
22.06.2018 4 z 5

Kniha Medicejští: Dynastie u moci je stručně řečeno dobře napsaná, i když nemusí ´sednout´ každému. Kapitolky jsou dvou až tří stránkové, takže se čte hodně rychle a děj svižně ubíhá. Medicejští by sice měli být hlavními protagonisty knihy, ale můj osobní dojem je, že děj se vine kolem lehce zvrácené dvojice Laura - Schwarz. Jejich charaktery jsou prokresleny ve srovnání s Medicejskými hezky plasticky a hluboko. Kromě akce a intrik kniha obsahuje taky poměrně dost násilných a sexuálních nebo až perverzních scén. Zhruba po dvou set stranách jsem tím byl přesycen či snad až znechucen a musel jsem si dát od knížky chvíli pauzu. Závěr byl však dobrý a rád si přečtu druhý díl.

Jaruš7
11.05.2018 5 z 5

Citát z Poděkování : " V určitém smyslu je to historie příběhů, nebo tím je aspoň pro mne, protože vypráví ságu nejmocnější rodiny renesance, Medicejských."
Takže přioděná pravda z Florentských letopisů od N.Machiavelliho a Dějin Itálie od F. Guicciardiniho s drobnými náznaky modernosti, citace : "Věřím, že mi to odpustíte."
Období děje : únor 1429 - září 1453.
Renesanční umělecký duch zachvátil rodinu M., - stavba katedrály Santa Maria del Fiore ve Florencii dala podnět ke kritice a nařčení z okázalého kultu rodiny M.
Boje vlivu mezi republikami Benátskou, Milánskou, Luccanskou a Florentskou nebraly konce.
Jako největší bankéři měli M. mocný kapitál vždy k dispozici a tím i posilovali svou sílu nejen po moci, ale i touhu po ztvárnění ušlechtilé krásy. (Florencie perla umění).
I. díl Cosimo
II. díl Lorenzo "Nádherný"
III.díl Kateřina Medicejská, fr.královna
Báječné vyhlídky na další pokračování.
Pro fajnšmekry magická přitažlivost, to každopádně.

Štítky knihy

15. století Itálie Medicejové

Autorovy další knížky

Matteo Strukul
italská, 1973
2017  63%Medicejští: Dynastie u moci
2018  71%Medicejští: Muž u moci
2020  76%Medicejští: Úpadek rodiny
2018  79%Medicejští: Královna u moci
2021  75%Michelangelova inkvizice

Kniha Medicejští: Dynastie u moci je v

Právě čtených2x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce136x
Chystám se číst73x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x