Koruna z trávy

Koruna z trávy https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17345/bmid_koruna-z-travy-XjI-17345.jpg 5 95 10

Římská sága série

< 2. díl >

2. část sedmidílného cyklu z doby antického Říma. Volné pokračování románu První muž Říma popisuje nástup a vrchol moci Lucia Cornelia Sully, který se stal prvním absolutistickým diktátorem nad Římem.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Grass Crown , 1990


více info...

Přidat komentář

VendulaB
10.01.2024 5 z 5

Druhý díl neskutečné série. Člověk ani nevěří, že jde o reálný příběh. Kdyby nad Římem proletěli draci, mohlo by se z fleku jednat o Hru o trůny. Neuvěřitelně živé, děsivé, reálné.

ikorka
14.12.2021 5 z 5

Druhý díl byl snad lepší než první. Tak hurá na třetí :-).


Claudius
19.09.2021 5 z 5

Autorka si to nijak neulehčuje. Poté, co velmi intenzivně nastuduje prostředí starověkého Říma, oblékání, oslovování, zvyky, stravování, tradice a politiku; pošle své hrdiny mimo Řím.
A čtenář si plesá, protože prostředí se nestihne okoukat a najednou tu máme Pontos, provincii Asia, Arménii, Řecko, Bíthýnii. Společenská válka, Sullův pochod na Řím, Mithridates. A já se nemůžu dočkat třetího dílu a Sullovy diktatury.
Sullu obecně jsem si velmi oblíbil a byť se nám tu ve výborném světle představuje mladý Gaius Julius, Gnaeus Pompeius (který rovnou řekne, že si zvolí cognomen Magnus, abychom věděli, že je to TEN Pompeius) a Cicero, Sulla je hlavním hrdinou a přestože čtenář ví, jaký je to bezcitný chladnokrevný vrah, člověk mu musí fandit.
Bylo by fajn, kdyby tato série vyšla znovu v nějaké pěkné nové reedici. Obávám se, že v této knize kousíček textu chybí - jedna pasáž končí uprostřed rozhovoru.

Lolila
02.12.2019 5 z 5

Skvelé pokračovanie. Spisovateľka veľmi podrobne a pútavo popisuje Staroveký Rím. História dýcha z každej strany - postavy ako Marcus Livius Drusus (boj za zrovnoprávnenie Italikov), Gaius Julius Ceaser, Marcus Tullius Cicero a veľa ďalších, .... občianska vojna, vojna v Ázii,... V tejto časti sledujeme hlavne Lucia Cornelia Sullu, ako sa konečne dostáva k moci a tiež jeho neustále súperenie s Gaiom Mariom. Jednoducho výborné čítanie....určite odporúčam....

kyssling
25.10.2019 5 z 5

Druhý díl je podle mého názoru lepší nežli první. Je neuvěřitelné jak mohutné dílo postavami a dějem na sebe autorka naložila. Skvělé !!

lsisec
27.11.2018 5 z 5

Vřele doporučuji všem těm, kteří mají blízko k historií a hlavně hledají ponaučení v historickém dění. Můžete sledovat prvopočátky neúprostného boje mezi osobnostmi typu Gaia Maria a třeba i Suly a žvanily v Senátu. Mezi lidmi, kteří mají touhu něco vykonat a něco dělat a mezi těmi, kteří umí jenom tlachat. Krásné postavy, krásně vykreslené. Kontrolujte dění na Wikipedii. Doplňujte vazby a informace. Krásné čtení.
Postavu Suly považuji za úchvatnou. Neskutečný člověk. Pravý diktátor, který, ale od samého počátku dýchal a žil pro Řím.

achilles
27.03.2016 5 z 5

Opět výborné. Stále velice poutavé čtení, jen hrdinové se mění. Gaius Marius začíná blbnout a Sulla začíná sklízet ovoce. Historicky velkolepě podané dílo, které krásnou formou popisuje Starověký Řím do nejmenších detailů.

braunerova
22.07.2015 5 z 5

700 stran římských dějin mezi roky 91 až 86 př.n.l., vyprávěných tak podrobně, jako kdyby byla autorka jejich přímou účastnicí. V románu vystupuje množství známých i méně známých historických postav, vylíčených velmi realisticky s jejich klady i zápory - Marius se svojí legií otroků; Sulla přezdívaný Šťastlivec, kráčející svému štěstíčku naproti se skříňkou plnou jedů; Marcus Livius Drusus, dějinami zapomenutý následovník bratří Gracchů, bojovník za rovnoprávnost Italiků; Mladí géniové Julius Caesar a Cicero; A nekonečně mnoho bezejmenných mrtvých:
"Všude mrtví - plačící děti - půlka Esquilinu v plamenech - ty hlavy kolem roster - všude samá krev - ti jeho Bardyaeové, jak jim říká, nevědí co dřív, jestli chytat ženy za ňadra anebo se nalévat vínem! Opravdu slavný sedmý konzulát! Homér teď určitě chodí příkopem podél Elysejských polí a touží po pořádném doušku krve, aby mohl opěvovat skutky Gaia Maria."

Richie1
16.10.2014 5 z 5

Druhý díl historického cyklu z přelomu republikánského a císařského Říma. Tento díl se nese v duchu politického i vojenského soupeření starého vojevůdce Gaia Maria s mladším ambiciozním vojevůdcem a politikem Luciem Corneliem Sullou. Jejich soupeření uvrhne Řím do občanské války, a to i v době, kdy Řím válčí s takovými silnými nepřátelskými králi, jako byl např. pontský Mithridatés.
McCulloughová opět bravurně zpracovala historii tohoto období a převedla děj do poutavé a napínavé románové četby. Je to vynikající, těžko překonatelné dílo!

martin č.
27.09.2014 4 z 5

Platí totéž, co jsem napsal o předchozí knize. Snad jen těch "rodinných" témat je tam ještě méně a o to víc je dán prostor skutečným událostem.