Caesarove ženy

Caesarove ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72304/caesarove-zeny-72304.jpg 5 76 6

Římská sága série

< 4. díl >

V knize se autorka soustřeďuje na ženy, které Caesarův život ovlivnily stejně jako jeho spojenci či protivníci. Hlavní postavou je Caesarova matka Aurelia, která prochází jeho životem souběžně s jeho manželstvími. Prvním s Cunnilou, ženou, kterou od dětství miloval a která zemřela v rozkvětu života, dalším s Pompeiou, manželkou z takticky uzavřeného svazku i s Calpurnií, která ho nakonec přežila. Aurelia byla také přítelkyní a rádkyní nejdůležitější milenky svého syna Servilie, záhadné a vášnivé ženy, jež se stala matkou jednoho z pozdějších Caesarových vrahů. ... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Caesar's Women , 1996


více info...

Přidat komentář

ikorka
30.12.2022 5 z 5

Některé pasáže se mi zdály poněkud stereotypní a trochu jsem se ztrácela kdo proti komu a proč pletichaří. Naštěstí autorka do děje občas hodila spoiler z předchozích dílů a zase jsem se mohla ukotvit v ději. Teď mě čeká 5.díl od kterého očekávám stejnou úroveň jako doposud. 6. a 7. v knihovně zatím nemám, ale věřím, že je časem seženu.

Lolila
15.05.2020 5 z 5

Ďalšia skvelá časť série zo starovekého Ríma. Caesar sa stáva dôležitou súčasťou Ríma. Nepriateľov má čím ďalej tým viac. Nechýbajú intrigy, nenávisť, ohováranie,... Aby mohol Caesar presadiť svoje plány, vzniká triumvirát (Crassus, Pompeius, Caesar). Spisovateľka v tejto časti vyzdvihuje aj pôsobenie žien v Caesarovej blízkosti - jeho matka Aurelia, Cinnila, Pompeia, Servilia a tiež jeho dcéra Júlia.
Jednoducho výborne spracovaná história....veľa faktov a zaujímavostí...


kyssling
22.02.2020 5 z 5

Další skvělé pokračování ságy. Nepamatuji si, že bych četl nějakou/jakoukoliv sérii, kde by byla taková vyrovnanost jednotlivých dílů. I tu politiku a zákulisní praktiky je, jak vidno, možné popsat takovým způsobem, že je čtenář stále napnutý. BRAVO !

lsisec
27.11.2018 4 z 5

Král Sula je mrtev a ať žije král! Ale kdo je novým králem? Pompeius , Crassus a nebo mladinký Ceasar ?
Sledujeme krůček po krůčku, jak Ceasar stoupá po žebříčku moci. Politické pletichaření a intriky. Kdo zvítězí? No to už všichni víme . . .

martin č.
14.09.2015 5 z 5

Tentokrát dám už za pět hvězd. Znovu faktografická smršť, a že se ocitáme v nejzdokumentovanějším období antiky vůbec. Léta 68-58 př.n.l. - to je růst Caesarovy hvězdy, krátká sláva Ciceronova, z mého pohledu trochu ošizené tažení Pompeia proti pirátům a Mithridatovi na úkor Caesarova poměru se Servilií Caepionis, demag Publius Clodius, zásadový Cato a na závěr Caesarův konzulát a vznik triumvirátu Caesar-Pompeius-Crasus .
Docela zajímavé je přečíst si v návaznosti i odpovídající pasáže Salustiova Catilinova spiknití, Ciceronových Listů přátelům či jiné antické prameny, kterých se autorka velmi pevně drží. Klobouk důle.

Richie1
16.10.2014 5 z 5

Čtvrtý díl historického cyklu z antického Říma (60. léta prvního století před n. l.).
Po konci Sullovy diktatury se poměry v Římě poněkud vrací do starých kolejí. Jednotlivé mocenské frakce spolu opět politicky bojují. Nejvýrazněji v tomto období vynikají dva římští senátoři - úspěšný vojevůdce Gnaeus Pompeius Magnus a nesmírně bohatý Markus Licinius Crassus (pokořitel Spartaka). Nicméně stále více se začíná v politickém boji prosazovat také velice inteligentní mladý Gaius Julius Caesar...
Autorka McCulloughová bravurně pokračuje ve vyprávění o úžasné historii antického Říma. Román se čte jedním dechem, jak je u této spisovatelky zvykem.