Případ Máří Magdaleny

Případ Máří Magdaleny https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345284/bmid_pripad-mari-magdaleny-Xfc-345284.jpg 4 22 4

Mary Russellová série

< 3. díl >

V srpnu roku 1923 navštíví Mary Russellovou a jejího muže Dorothy Ruskinová, která ze Svaté země přivezla svitek s textem, jenž vypadá jako autentický list napsaný počátkem letopočtu samotnou Máří Magdalenou. Když však Ruskinová večer jede domů, stane se obětí nehody, která nehodou možná vůbec není. Když se ukáže, že šlo o úkladnou vraždu, zapojí se do pátrání po pachateli a jeho motivu i Sherlockův bratr Mycroft a inspektor Lestrade.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Letter of Mary , 1996


více info...

Přidat komentář

JSmerda
17.12.2022 2 z 5

Nemohu si pomoci, ale je to taková young adult crimi. Myslím, že cílovou skupinou by mohly být mladé slečny. Samotný příběh je dobře vymyšlený, ale zpracování je naivní, vykreslení reálií počátku 20.století je velmi povrchní a osobnosti postav jsou značně zploštělé. Je to takové černobílé - buď jste dobří nebo ti špatní. Nic mezi tím.

V detektivních příbězích je obvyklé rozpracovat dvě paralelní linie: vyšetřování zločinu a osobní rovinu vyšetřovatele. Nemohu si pomoci, ale velmi často se stává autorkám krimi, že osobní rovina vyšetřovatele se stane naprosto dominantní a zcela zatlačí do pozadí kriminální zápletku. Bohužel toto je pro mě asi největší nedostatek této knihy. Trochu mi také vadí, že Sherlock Holmes se chová a jedná spíše jako žena. Sice mu autorka ponechala základní atributy, ale jinak ho přetvořila a na stará kolena tak udělal ve svém životě otočku o 180 stupňů. Tuto nekonzistenci nějak nedokážu vydýchat :)

SBH
23.10.2021 3 z 5

(SPOILER) Za oknem podzimní plískanice, lenoška, hořící krb, šálek čaje, ideální čas na detektivku s Holmesem.
Pozitiva. Mezi Mary a Sherlockem to stále příjemně jiskří a autorka si nemusí vypomáhat nějakými umělými vztahovými karamboly. Dalším plusem bylo umné kličkování mezi nabízejícími se schématy. Čekala jsem x-tou variantu na Da Vinciho kód, k mému potěšení (a Holmesově znechucení) jsem dostala případ obyčejné, leč tak obvyklé chamtivosti. Čekala jsem ubíjející závěrečnou rvačku, honičku, přestřelku či podobnou scénu, která mě zpravidla ukrutně nudí. Chvála bohu všech knihomolů, byla jsem ušetřena.
Přesto mám spoustu výhrad. Text se četl lehce, tím chválím překlad a korektury. Ovšem v příběhu dostává nejvíc na frak právě detektivní případ. Nejen že nebyl nikterak spletitý a překvapivý, ještě ke všemu čtenář sleduje pátrání, které se ukáže jako liché, aby hlavní vyšetřování proběhlo úplně mimo obraz. To vnímám trochu jako podraz. Holmesovy a Maryiny převleky jsou tudíž jediné, na co je kladen důraz, a to je trochu málo.
Příjemné zpestření večera, ale se sérií končím a k této knize nemám důvod se vracet.


pip11
07.05.2020 5 z 5

Třetí příběh této série se zabývá starým svitkem a záhadným úmrtím. Teď už manželé - Holmesovi, se pouštějí do pátrání. Moc dobře jsem se bavila a opět se těším na pokračování.

Anna Elizabeth
27.08.2017 5 z 5

Já tuhle sérii opravdu zbožňuji a doufám, že Argo jí vydá celou!

Autorovy další knížky

Laurie R. King
americká, 1952
2016  80%Holmesova učednice
2017  73%Případ Máří Magdaleny
2016  79%Hrůzná vláda žen
2018  67%Přízrak na blatech

Kniha Případ Máří Magdaleny je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce44x
Chystám se číst18x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x