Přízrak na blatech

Přízrak na blatech https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371930/bmid_prizrak-na-blatech-7v4-371930.jpg 3 18 6

Mary Russellová série

< 4. díl

Ve čtvrtém dílu se s Sherlockem Holmesem a jeho chytrou mladou ženou Mary Russellovou vydáme do Dartmooru, na známá strašidelná blata plná vřesu a pitoreskních skalních útvarů, kde slavný detektiv před lety vyřešil svůj nejznámější případ: ten o psu baskervillském. V poslední době se totiž přízrak černé obludy začal na slatinách objevovat znovu, navíc v doprovodu příšerného kočáru a v něm jedoucí vražedkyně, která je dávno po smrti. Manželé se musí rozdělit, neboť stopy je vedou na opačná místa, například k novému majiteli baskervillského sídla, dobrodruhovi pamatujícímu americkou zlatou horečku. Na blatech však dojde k vraždě a začíná se ukazovat, že Sherlock neměl nechat Mary bez ochrany…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Moor , 1998


více info...

Přidat komentář

SBH
07.03.2022 3 z 5

Holmes nikdy nebyl mou srdcovkou. Série s Mary Russellovou se mi docela líbila, ale po třetím díle mi jaksi stačilo. Jenže mi v rukou čirou náhodou přistála i čtyřka.
Největším plusem knihy je fakt, že se prostě dobře četla. Hlavní hrdinka je mi moc sympatická, Holmesovu aroganci autorka slušně zmírnila a zlehčila. Taky se mi líbí styl psaní paní Kingové, citáty uvádějící každou kapitolu byly vtipné a trefné.
Jo, popisy. Většinou vysoce hodnotím, když vůbec jsou, jsou barvité a vtáhnou do příběhu a jeho kulis. Tady se jednalo o jednoznačně luxusní záležitost, společně s Mary mi bylo zima, mokro, tápala jsem ve tmě, bloumala po nevlídných blatech. Jenže zároveň tahle záležitost způsobila i určitou nechuť. Mary byla neustále potlučená, nachlazená, po kolena v blátě, špinavá a unavená. A já s ní plně soucítila. Tudíž jedna a ta samá záležitost představovala jak palec nahoru, tak dolů.
Nejhorším záporem však byl absolutní nedostatek napětí. Vražda? Nezájem. Spousta plochých postav, takže když došlo ke druhé vraždě, vůbec jsem si nevybavovala, o koho se vlastně jedná. Pátrání na blatech? Jedinou otázkou bylo, kdy se Mary dostane do horké koupele a do postele. A to je na detektivku sakra málo.
Nakonec dávám jen tři hvězdy. Jednu se sentimentu, dvě pro nepopiratelné literární kvality. Ale celkově už víckrát ne.

petra7309
09.12.2021 4 z 5

Jediná kniha se série, do které jsem měla potíže se začíst. Začíná mi to připadat jak ty detektivky z Bretaně od Jean-Luc Bannaleca, kdy jsem po přečtení 3. získala dojem, že autorovi jde jen o honorář, a psaní ho nebaví. Ale snad se mýlím. Za mě jednoznačně nejslabší kniha série, zbytečně vyplněná popisy kdečeho. Humoru a nadsázky pomálu, chybí jiskřivé dialogy, které předchozím příběhům dodávaly šmrnc. Možná, že v nejlepším je dobře přestat - alespoň pro mě, aby další knihy nebyly už zklamáním. Nerada bych si pokazila chuť :).


michaela2338
10.02.2021 3 z 5

Sérii knih o Mary Russellové mám ráda, proto jsem sáhla i po čtvrtém svazku. Příběh z vřesovišť, který odkazuje na slavného psa Baskervillů, mě však malinko uspával. Navzdory přízračným kočárům, psí bestii, zrádným močálům a krajině, která vyvolává představu věcí, které neexistují, se potřebný efekt nedostavil. Jde spíš o turistického průvodce po blatech Dartmooru.

pip11
10.05.2020 4 z 5

Čtvrté pokračování Holmesových se odehrává po celou dobu na blatech. Někdy mi popisy této krajiny přišly zdlouhavé, ale celkově byl příběh příjemně poutavý. Jednu hvězdičku ubírám za rozsáhlé popisy této pustiny, máte pocit, jako by jste tam byli… Ovšem kdyby byl další díl, moc ráda si ho přečtu.

Regger
15.07.2019 5 z 5

Opět zábavné a napínavé.

mikika
14.08.2018 3 z 5

Holmes se s Russellovou po letech vrací na stejná vřesoviště, kde si ho ještě leckdo pamatuje. A někdo si pamatuje i strašáka, a tak se v podstatě historie opakuje, jen ze sarkastického úhlu slečny Russellové.

Štítky knihy

Sherlock Holmes

Autorovy další knížky

Laurie R. King
americká, 1952
2016  80%Holmesova učednice
2017  73%Případ Máří Magdaleny
2016  79%Hrůzná vláda žen
2018  67%Přízrak na blatech

Kniha Přízrak na blatech je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce37x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x