Magnetická bouře

Magnetická bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12215/bmid_magneticka-boure-snY-12215.jpg 4 21 5

Jedna z řad knih, ve které se nevyskytuje Mark ani Ray. Stařičký vesmírný koráb Andromeda opouští planetu Terrania III se čtyřmi pasažéry na palubě: obchodníkem, exobioložkou, vězněm a jeho strážcem. Míří na Zemi, kde se zatčený – Kapitán Jess Kan – má podrobit psychosondáži. V okamžiku, kdy se loď vnoří do subprostoru, střetne se s magnetickou bouří, která ji zanese na neznámou planetu Psark, obývanou primitivní civilizací…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Orage magnétique , 1975


více info...

Přidat komentář

Terva
24.03.2024 5 z 5

„Pokud si ještě
pamatujete nějakou modlitbičku,
začněte si ji říkat,
protože během několika minut
budeme na atomy.“

„Jednoho dne stejně musíme zemřít.“

Toto je další příběh ve kterém nevystupuje Mark Stone ani jeho věrný robot Ray. V tomto dobrodružství má hlavní roli kapitán Jess Kan. Jess Kan je rebel, dezertér a ochránce nevyvinutých primitivních civilizací. Jak se k tomu všemu dostal se dozvíte v tomto prvním dobrodružství s tímto sympatickým džentlmenem. Nebyl problém jej přijmout místo Marka Stonea. A vlastně se tento příběh odehrává ještě před vznikem Služby pro dohled nad primitivními planetami.

Malá ochutnávka:
Yag se posadil na postel. Úzkým okénkem vnikalo dovnitř zapadající slunce a osvětlovalo pokoj. Slastně se protáhl. Delší odpolední klid mu udělal dobře. Pohlédl na mladou otrokyni, která klečela u postele a chvěla se strachy. Na chvíli ho napadlo, že by si s ní mohl zalaškovat. Hlatal pohledem pevná ňadra a pravidelné rysy jejího obličeje, ale potom od svého úmyslu upustil . . .

Ovšem s touto „výměnou“ nastává tak trochu zmatečné literální prolínání. On totiž tak nějak pan spisovatel Jean-Pierre Garen nechce opustit myšlenku příběhů Marka Stonea a tak Jess Kan dostává skoro stejné schopnosti jako Mark. (ve skutečnosti je to obráceně) V neposlední řadě je to schopnost telepatické komunikace, která je později navýšena díky jedné mimozemské postavě. Že vám to něco připomíná? Ano, takhle začínal Mark Stone, tak jak knihy vycházejí u nás. Rozhodně to však neznamená, že by tohle byl nějaký podřadný příběh.

Citát: První pravidlo po přistání na neznámé planetě zní, že se má všemu nedůvěřovat.

Ubyl humor, protože kapitán Jess Kan nemá věrného robota. Je tu možná více akce, ale prostředí je stále stejné - primitivní planety. Akorát se tu trochu otočila politika. Jess Kan bojuje proti velkým korporacím a zabraňuje jim plenit planety s primitivními domorodci. Vlastně tak připravuje půdu pro vznik úřadu Služby pro dohled nad primitivními planetami. Je na místě prozradit, že se s kapitánem Jessem Kanem ještě v budoucnu setkáme. Tohle bylo na sto procent. A opět jen upozorním, že v reálném světě byl Jess Kan napsaný dříve než Mark Stone.

Citát: Rozhodl jsem se, že nesmíte umřít.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.


Eigis
15.11.2014 4 z 5

Jako oddechovka velice povedená záležitost. Sice trošku naivní, ale vzhledem k délce příběhu, tu není příliš prostoru pro nějakou kvalitnější literaturu.

nerusa
09.08.2014 4 z 5

Opět rychlovka na oddech. Tentokrát z dob před SDPP, tudíž bez Stonea, ale o nic horší, možná naopak.

Lusa
21.04.2011 5 z 5

Klidná, odpočinková četba :))

SPOILER

Nejdřív jsem se docela naštvala, to Garen nedokáže tomu člověku dát jiný příběh, než který jsem už slyšely :-//, ale postupem četby, jsem si najednou uvědomila, že hlavního hdrinu znám, a pak mi to došlo. Jess Kan je i hrdninou z knihy Nepřítel z paralelního vesmíru, akorát já jí četla jako první a pak se dostala až k téhle, takže jsem se nad tím musela jenom smát XD
I když je tohle tedy první díl a Nepřítel z paralelního vesmíru druhý díl, o nic moc jsem nepřišla, akorát jsem poznala více hrdiny se kterými jsem se setkala v druhém díle.
Ale i tak moc skvělé

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král

Kniha Magnetická bouře je v

Přečtených48x
Doporučených2x
Knihotéce36x
Chci si koupit1x