Marie Terezie: Symfonie života velké císařovny

Marie Terezie: Symfonie života velké císařovny https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471859/bmid_marie-terezie-symfonie-zivota-velke-SYW-471859.png 4 31 13

Marie Terezie. Silná a zajímavá žena, které nebylo nic lidského cizí. Jediná žena na českém trůnu, jedna z nejvýznamnějších osobností XVIII. století, ale i matka šestnácti dětí a milující manželka. Jaká vlastně byla? Tvrdá, vypočítavá, bezcitná panovnice, která nechala za sebe bojovat a umírat statisíce vojáků, nebo chápající a milující manželka a matka? Náš příběh začíná v prvních dnech její vlády, provede vás složitou dobou, kdy Marie Terezie žila, jejími starostmi, radostmi, poznáte její záliby i vrtochy, setkáte se s řadou významných osobností, mimo jiné s Josephem Haydnem, jenž na její počet složil dodnes hranou 48. symfonii zvanou Maria Theresia. Snad v knize najdete i odpověď na otázku, proč je nám i přes propast více než dvou století Marie Terezie tak blízká.... celý text

Přidat komentář

Thalin
včera 3 z 5

O Marii jsem přečetla už mnoho knih a většina byla čistě faktická. Možná proto mi tady nesedl ten styl. I když spíš to bylo tím, jak byla kniha napsaná. Místy mě opravdu nebavila. Autor se často opakoval a některé pasáže byly zbytečně rozvleklé, jiné události zase utekly jako voda a byly zmíněné jednou dvěma větami. Vzhledem k množství knih, co jsem už o její postavě a vládě přečetla, jsem se nedozvěděla nic nového, což by mi tak nevadilo, kdyby byla kniha aspoň poutavě napsaná. Ale většinu čtení mě spíš nudila a styl komunikace a popisků mi místy přišel zvláštní. Taková záchytka pro mě byl vztah Josefa s jeho první ženou a její vztah k jeho sestře, což mě vždy zajímalo, ale to je jen krátká část knihy, která to už nezachránila.

fénix56
13.03.2024 5 z 5

Já mám knihy J. B. Prokopa ráda, většinou se soustředí na ty hlavní postavy, nepřimíchává tam kopu "obyčejných" lidí. Taková byla i kniha o Marii Terezii.

Nejdříve se věnuje jejímu nástupu na trůn a problémy s tím spojenými. Spousta okolních panovníků ji měla za slabou ženu, kterou může připravit o území. Nejvíce jí dal zabrat pruský král Fridrich II., který byl velmi schopným panovníkem i vojevůdcem. Díky němu přišla o Slezsko.

Hodně prostoru je věnováno soukromí Marie Terezie. Manželský život s Františkem Štěpánem byl, dá se říct, šťastný. A jak je známo, porodila šestnáct dětí, z nichž nejznámější je její nejstarší syn Josef, který po její smrti nastoupil na trůn. Vlastně to bylo obdivuhodná žena, musela řešit války o území, spravovat velkou zemi, k tomu problémy s některými dětmi a taky všudypřítomné nemoci, které zabily spoustu jejich blízkých.


Tereza0107
09.10.2023 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Knížka mi přišla fajn, zajímavé informace a takový letmý nástin vztahů v císařské rodině. Asi by mi nevadilo, kdyby autor šel více do hloubky, protože takhle to působilo jen tak letem světem.

Janadvorackova
30.03.2023 3 z 5

Asi nejrozvleklejší kniha na tohle téma.
Vůbec ne špatná, ale neměla jsem ze čtení radost.

Noisette73
10.03.2023 3 z 5

Takový horší průměr, politické pasáže mě nebavili a to hodně, takže jsem po dlouhé době použila způsob rychločteni a něco co mě bavilo jsem si vyzobala, nic nového jsem se nedozvěděla, ale knížka nebyla na škodu, plus mám slabost pro Josefa II a ten tu byl.

Amneris
14.07.2022 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, v podání paní Hany Maciuchové a pana Otakara Brouska ml. to bylo velmi milé setkání s Marií Terezií. Mnoho věcí z jejího života jsem znala, některé pro mě byly nové. Pokud bych knihu měla číst, asi bych ji četla dlouho. Některé pasáže, hlavně bitevní, byly opravdu dlouhé a někdy trochu nezáživné, ale chápu, že bez toho by příběh nemohl být napsán. Jsem opravdu ráda, že existují namluvené knížky, které si člověk může pustit opravdu kdykoliv a kdekoliv :-)

Martina291086
05.07.2022 3 z 5

Od této knihy jsem čekala opravdu hodně, protože Marie Terezie je jedna z mých oblíbených historických postav... A co k tomu říct? Celkem zklamání... Její život, vláda i celková historická doba nabízely skvělý potenciál a přijde mi, že nebyl bohužel plně využit. Častá jednání, která opakovala téměř shodné repliky, někdy zbytečně rozvláčné a zdlouhavé... Veliká škoda, protože kniha jako taková by si zasloužila vyšší hodnocení a příznivější recenze...

pepap
15.11.2021 5 z 5

Poslechnuto jako audio a paráda. Myslím, že kdyby podobných audioknih na jednotlivé historické osobnosti a události existovalo více, stoupl by můj zájem o dějepis na střední škole o 200%. Doposud jsem o této panovníci slýchával především, že "nám svými nepovedenými výboji ztratila Slezsko". Jsem moc rád, že jsem knihu koupil a poslechl - zpracování knihy profesionální, interpretace poutavá, historická data vytváří románovou linku, vztahy a životní rozhodnutí Marie Terezie k zamyšlení.

Radkab.
20.04.2021 3 z 5

Upřímně řečeno, nebýt kniha vánoční dárek, asi bych ji ani nedočetla do konce. Velkou část tvoří neustále se opakující politická jednání, což bylo čtenářsky ne úplně záživné, a od historického románu bych čekala něco trochu jiného.

jaroiva
10.01.2021 3 z 5

Spíše popisné, než výpravné. Poslouchala jsem jako audioknihu. Ani ta mě ale až tak nenadchla.
Je dobré se dozvědět fakta, ale od knihy, která se tváří jako historický román, bych čekala, že mě víc chytne. Zdá se mi, že z osobnosti Marie Terezie by šlo ukázat víc, víc života než suchých fakt (ale samozřejmě, nejsem spisovatel, tak se mi to pěkně kritizuje, sama bych nenapsala ani půlku z toho :))

tygřík2
24.11.2020 3 z 5

Ne špatné, ale trochu suché. Čeština je tak bohatý jazyk! Škoda, že autor nesáhl hlouběji do její pokladnice.

orinka3
04.10.2019 3 z 5

Pěkná historická kniha o známé a oblíbené císařovně. Napsaná je asi pro ženské čtenářky, mně se jeví jako červená knihovna. Josef Haydn v pozadí příběhu romanticky zdobí celý příběh. Marie Terezie je zde nepřekvapivě svá. Ale ostatní postavy nevyznívají příliš lichotivě. František Lotrinský tak trochu jako nekňuba a podpantoflák, následník trůnu Josef II. tu vychází dokonce vyloženě nesympaticky. Historické skutečnost jsou z dějepisu dostatečně známé, rodině se nevyhnuly smrtelné nemoci a ani milostné vztahy nebyly vždy ideální. Vyčerpávající válka o Slezsko a povinné sňatky kvůli zachování politické rovnováhy, i to patřilo k trpkým povinnostem celé rodiny. Každopádně jde o významnou panovnici, která svým majestátem dokázala mnohé.

knihovnička007
03.06.2019 4 z 5

Knihu jsem si vybrala v knihovně, mám ráda historii a MT mne hodně zajímá.
Kniha žádné psané hodnocení neměla, o to více mne zajímala.
Kniha začíná úmrtím císaře-jejího otce. Marie nastupuje na trůn a nemá to jednoduché.
2/3 knihy se válčí, čekala jsem více informací o rodině. Francie je umístěna na severozápad od Rakouska... Také-na jednu stranu Marie Terezie píše, že si musí všechny zapamatovat, ale Josefa Haydna viděla 3x a ani jednou si to nepamatovala. Truck za ní bojoval a ona se po půl roce ptala, kdo to je, že jí připadá to jméno povědomé...
O Marii Antonii se píše až na posledních stranách a velmi okrajově...
Kniha to určitě není vůbec špatná, je v ní spoustu informací, ať už ze soukromého, válečného nebo politického soudku.
Na mne tam bylo té politiky až moc, František zde nebyl moc příznivě vykreslen.
Určitě doporučuji k přečtení, jen možná trošku trpělivost, neboť válčení a politiky je přehlšel.