Karel IV. - Císař a císařovna

Karel IV. - Císař a císařovna https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249233/mid_karel-iv-cisar-a-cisarovna-cdd-249233.jpg 4 87 21

Lucemburská pentalogie série

< 2. díl >

Karel IV., český král a římský císař, i po více než šesti stoletích stále inspiruje badatele, spisovatele a všechny, kdo se zajímají o historii českého státu. Byl to jistě silný a významný panovník. Ale jaký byl člověk? Jak zvládal roli manžela a otce? V čem chyboval? Co mu přinášelo radost? Odpovědi na tyto otázky i mnoho dalších nalezneme v Tajném deníku. Ve druhém svazku se přenesme se spolu s Karlem do roku 1363. To byl rok bohatý na události, ale ani roky další neslibují příliš mnoho klidu. Sňatkem s Alžbětou vzal Karel vítr z plachet pouze jednomu ze svých protivníků, ještě jich zůstává dost. Královští manželé se pokoušejí nalézt společnou řeč. Alžběta se snaží zapojit do politického dění a přispět svému muži, což neznamená, že schvaluje vždy jeho jednání. Její naděje se upnou ke korunovaci, která ji podle jejího názoru učiní nadřazenou králi Václavovi, jejímu nevlastnímu synovi. Karel se mezitím chystá definitivně zúčtovat se svým zetěm a současně nepřítelem, vévodou Rudolfem Habsburským, avšak věc dopadne trochu jinak, než předpokládá. Kromě přípravy na císařskou korunovaci a slavnou římskou jízdu musí Karel řešit křížovou výpravu a nebezpečí z toho plynoucí, pátrá po odkazu své matky a vrahovi svého otce. Bitva u Crécy totiž probíhala trochu jinak, než si Karel dlouhá léta myslel. Citelně ho zasáhne ztráta nejvěrnějšího přítele a důvěrníka Arnošta z Pardubic. Kdo jej nahradí? Bude to císařovna Alžběta, jež se po jeho boku mění z tvrdohlavé dívky v silnou osobnost?... celý text

Přidat komentář

malýčtenář
05.11.2023 5 z 5

Opět se setkáváme s Karlem IV. ,A jeho mladičkou ženou Alžbetou, která mu život také neulehčuje. Život našeho nejslavnějšího panovníka je ličen opravdu výborně, jako kdyby vše, jak je psáno, byla pravda doslova. Starosti velké , neustálé boje o přežití a udržení moci. Také neshody v rodinném kruhu a podlomené zdraví. Zkrátka výborná kniha. Hurá na další díl.

fénix56
02.10.2023 4 z 5

Druhý díl série o Karlu IV.se mi líbil o něco méně než první díl této série, ve kterém se dělo více zásadních skutečností. Zde šlo hlavně o ustálení vztahu mezi Karlem a ještě nevyzrálou, někdy tvrdohlavou Alžbětou Pomořanskou. Rovněž přetrvává rozmazlování syna Václava. Těžkou ranou pro Karla je smrt arcibiskupa Arnošta.

Posloucháno jako audiokniha v podání výborného Jiřího Dvořáka.


E_Lan
29.04.2023 3 z 5

Není to zlá historická kniha, velmi příjemně namluvená panem Dvořákem. Přesto že by mě nějak významně bavila a dala možnost se ztotožnit s postavami bohužel ne. Ale historicky mi přijde velmi věrná.

ZuKo
16.04.2023 3 z 5

Posloucháno jako audio kniha. Výborně namluveno ale obsah knihy. Tohle je snad první kniha, kde mi skoro všichni začali lézt na nervy. Karl IV svojí dokonalostí, Vaclav jako rozmazlené dítě a kralovna Alžběta svým chovàním tak celkově. Mám i dalßí 2 díly ale musím si dàt chvilku pauzu. I v prvním díle mi chybělo označení, kdy vzpomínà a kdy píše deník.

Jonna
13.03.2023 3 z 5

(AUDIOKNIHA) Musím říct, že jsem ráda, že knihy této série mám jako audio, místy jsou rozvleklé a točí se v kruhu. Na čtení bych asi neměla úplně trpělivost. I tak si dám teď na chvíli pauzu.

Noisette73
08.09.2022 5 z 5

Karel VI. v soukromí... to nemůže nikdy dopadnout špatně, skvělá kniha.

Standa24
21.04.2022 5 z 5

Příjemné, ale i poučné čtení o životě a době Karla IV., kterého poznáme nejenom jako státníka a vladaře, ale také jako manžela a otce. Ve svých vzpomínkách se Karel vrací i do svého mládí a vzpomíná na své rodiče a předchozí manželky. Všechny postavy jsou v knize vykresleny velmi lidsky i se svými chybami, viz Karlův vztah k malému Václavovi.
Rád se pustím do dalšího dílu.

Joliko
09.01.2022 3 z 5

Druhý díl mě bavil méně než první. Oceňuji styl vyprávění, kdy má čtenář pocit, že sedí vedla Karla a nakukuje mu přes rameno, co píše. Chyba se zmrtvýchvstáním Arnošta je poměrně výrazná. Budiž odpuštěno. Před třetím dílem si dám chvíli pauzu. :-)

cukrovka
06.01.2022 5 z 5

Čtivě napsaný příběh kde se tentokrát dozvídáme jakým otcem byl Karel IV svému synovi Václavovi a také o urputnosti jeho ženy Alžběty Pomořanské. Také se dozvídáme více o jeho vztahu s předešlými manželkami.
Čtivým vyprávěním se tu dozvídáme spoustu údajů o této době a ani to nebolí tak jako ve škole při dějepise. Příjemné čtení.

Medvědářka
23.09.2020 5 z 5

Dva díly za mnou a mohu s klidem říci, že mě to baví. Vyprávění zaujme od první stránky pro svůj slovní obsa a jazyk, kterým je vyprávěn. Člověk jako bybyl u všeho přítomen a vidí přesně to, co možná viděl a prožíval Karel.
Další díly už mám připravené a těším se na ně.

Tesssay
15.07.2018 5 z 5

"Přečetla" jsem všechny 4 díly formou audioknihy a musím říct, že se mi kniha - příběh moc líbil a pan Dvořák ji svým bravurním přednesem posunul ještě o level výš. Vřele doporučuji - já si ji s chutí za čas poslechu znova :-)

meluzena
12.04.2018 4 z 5

Pokud bych chtěla při čtení tohoto dílu Deníku věřit, že čtu autentický text Karla IV., musela bych si povdechnout nad postupující senilitou vladaře. O konkrétních chybách už psali ZuzziŠ a Tombalino, já jen dodám, že s přibývajícími stránkami jsou jednotlivé myšlenky/prožitky často opravdu deníkově útržkovitými „výkřiky do tmy“. Konec knihy autor utnul v duchu seriálové strategie - naznačit další děj a ukončit tento díl, aby donutil diváka (čtenáře) usednout k dalšímu dílu.

Co se týče Karlova „pohádkově správného chování“, mohl opravdu být tak černobíle čestný a spravedlivý? Možná ano, možná ne. Historická fakta dokládají množství jeho činů, natolik výjimečných množstvím a novátorstvím, že to prostě musel být výjimečný člověk. Jak moc, to už asi nezjistíme.

PS. Měl svatou trpělivost s umanutou Alžbětou (která stihla zmoudřet ještě v tomto díle); s rozmízaným a panovačným synem Václavem to naopak bylo čím dál horší a měně otcovy trpělivosti by mu občas velmi prospělo.

Karborund
20.03.2018 3 z 5

Kniha nebyla špatná, vadilo mi jen pohádkově správné chování Karla IV., myslím, že skutečnost byla na tehdejší poměry naprosto jiná.

eva-lupen
19.03.2018 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Lepší než minulý díl v tom, že děj neskáče mezi minulostí a současností. Horší v tom, že se to motá převážně kolem císařovny a není to tedy tak zajímavé. Napsané je to ale moc hezky, člověk má pocit, jako když to opravdu vypráví sám Karel IV.
Žádných duplicit nebo nejasností jsem si nevšimla, ale je fakt, že jsem moc pozorně neposlouchala. Nebo, že by v audioknize nebyly?
Jdu na další díl :-).

mistrikova
28.12.2017 4 z 5

Kniha mne nezklamala. Pokračování vyprávění Karla IV. o zážitcích z mládí i o vztahu s Alžbětou Pomořanskou a předchozími manželkami má tvar sinusoidy. Občas se čtenář nudí, když se vyprávění stáčí do podrobnějšího popisu cestování po Evropě, ale zároveň mne bavilo sledovat proměnu Alžběty z ufrflané, tvrdohlavé, vypočítavé mrchy v dospělou relativně rozumnou královnu.

Shardlake
23.09.2017 3 z 5

Ráda jsem si přečetla druhý díl, přesto mně místy přišel děj nezáživný a vleklý. První díl byl pro mne zajímavější. Přesto tomu dám ještě šanci a časem si přečtu pokračování.

lapagerie
20.09.2017 5 z 5

Druhý díl série jsem četla s určitým očekáváním a nebyla jsem zklamána. Zajímavý náhled na Karlův život s Alžbětou Pomořanskou. Víme, že to byla žena silná jak tělesně, tak charakterem. Ale možná byla i tvrdohlavá a vznětlivá a vztah mezi ní a Karlem se možná často nehezky napínal. A nejen kvůli korunovaci a protěžování Václava. Ale to Alžbětě neubírá na ceně. Přecejen to byla mladá dívka, vhozená do světa velké politiky.

Tombalino
31.07.2017

Strana 170: Karel se dozvídá o skonu Arnošta ... strana 174: Arnošt už není... strana 179: Alžběta s pláčem předává Karlovi pergameny napsané zesnulým Arnoštem ... strana 188: Karel si po dalších výčitkách od Alžběty, že nedělá dost pro její korunovaci císařovnou, povzdychne, že na čas přišel o své dva pomocníky: Anežku a Arnošta, který "se před týdnem odebral na své sídlo v Roudnici... doufal jsem, že se vrátí osvěžený a plný sil" (sic!)
Kniha má bohužel až překvapivé množství gramatických a syntaktických chyb, autor se hodně pere s označováním přímé řeči a jejím přidělováním jednotlivým postavám (hlavně v dialozích Karla s Arnoštem se několikrát zamotal tak, že sled výpovědí nedává smysl - jako by se jedna postava bavila sama se sebou) - viz např. str. 122+128.
Chvílemi jsem si vážně pohrával s myšlenkou, zda se vlastně nejedná o umně maskovanou parodii...

Janadvorackova
28.06.2017 5 z 5

Kniha doposlechnuta. Opět skvělé. Jak příběh, tak předčitatelské umění pana Dvořáka.
Zmiňované duplicity jsem nezaznamenala, (konkrétně to s Arnoštem), o čem píše předchozí čtenářka, jsem hlídala a nebylo to tam. Zmínky o něčí smrti jsou skoro v každé kapitole, mohlo to působit matoucím dojmem, ale že by autor nevěděl, o čem kdy píše, se mi věřit nechce.

Jinak Alžběta byla chvílemi fakt na facku :). Zajímalo by mě, jak vlastně to mezi nimi bylo. Píše se o tom, že se všemi manželkami byl Karel v pohodě, ale dovedu si představit o tolik mladší ženu, vlastně na dnešní poměry puberťačku, jak prudí kvůli korunovaci a pořád manželovi něco připmíná :).
Jdu na další díl :).

Nemůžu též nevzpomenout a nepochválit perfektní hudební doprovod skupiny Řemdih.

ZuzziŠ
20.04.2016 3 z 5

Jestliže mi první díl prostě přišel lepší, jestliže se v knížce objevovali některé pasáže dvakrát (autor patrně místo ctrl+x použil ctrl+c), jestliže některé byly matoucí (v jedné kapitole Arnošt umře, v následující odjel do Roudnice léčit se), jestliže mi místy knížka přišla příliš šovinistická, jestliže mi některé zápletky přišly příliš vykonstruované, jestliže se mě nadchlo, že první díl končí jako ucelý celek bez návnady číst další díl, kdežto u druhého dílu už tato tendence patrná je, pak nemohu jinak, než dát tři hvězdičky, tedy o jednu méně než dílu prvnímu.
Pokud ale bude třetí díl někde mezi těmito díly, tak nevím, jak přesvědčím databázi, abych mohla udělit tři a půl hvězdičky...