Paní Grimmová se představuje aneb Případ zapomenuté vraždy

Paní Grimmová se představuje aneb Případ zapomenuté vraždy https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261086/bmid_pani-grimmova-se-predstavuje-aneb-p-261086.jpg 3 131 45

Baronka Grimmová série

1. díl >

Nová česká detektivní řada pro milovníky románů Agathy Christie. Od autora trilogie o Karlu IV. (doposud vyšel titul Karel IV - Tajný deník a titul Karel IV - Císař a císařovna) Baronka Kornélie Marie Terezie Anna Grimmová je velmi zvědavá dáma, srovnatelně zvědavá s legendární slečnou Marplovou a elegancí a šarmem podobná Herculu Poirotovi. Je v penzi a žije spokojeně starosvětským a trochu konzervativním způsobem s přáteli na svém zámku Kostelci. Odjakživa měla ráda detektivní romány, takže když jí náhoda přivede do cesty kriminální případ, dlouho neváhá a ujme se ho. A protože se jí to zalíbí, začne případy vyhledávat, zpestřují jí její možná až příliš klidný život. Tam, kde nechce, anebo nemůže policie, tam se ujímá případu paní Grimmová. Ačkoliv nemá moderní vybavení, vystačí si s logickou úvahou, trochou zvědavosti a výbornou znalostí lidské povahy. Případ zapomenuté vraždy Při stavebních pracích je ve sklepení starého hospodářského stavení, patřícího po staletí k zámku, objevena kostra muže. Přivolaná policie nemůže než zkonstatovat, že pozůstatky tam leží už mnoho desítek let a případ je promlčený. S tím se paní Grimmová nemíní smířit – chce vědět, kdo to byl, a co se mu přihodilo. Její zvědavost spustí podivný sled událostí…... celý text

Přidat komentář

jaroiva
19.07.2023

Tohle prostě nedočtu. Druhý pokus od autora, ale jeho styl mi prostě nesedí, nedokážu se soustředit na nějaký děj. Ačkoli není dlouhá, stačila mi necelá polovina knihy.

ikvok
30.05.2023 4 z 5

Knížka mě moc bavila. Mám ráda hrdinky, jako je právě baronka. Jednu hvězdičku ale ubírám kvůli zmatenému konci. Ten mi přišel zbytečně zrychlený a jak už je psáno v komentáři níž - nepochopila jsem, co se stalo s Vrabcem??


animovanej medv
17.10.2022 3 z 5

Jako dobrý, ale ztrácela jsem se v postavách a konec jsem vlastně nepochopila. Co se stalo s Vrabcem?

Magrata15
17.02.2022 4 z 5

Pohodová a celkem vtipná detektivka. Hraběnka Grimmová jako slečna Márplová, ovšem v Čechách. A to byl trošku kámen úrazu. Na naše poměry dost nepravděpodobné.
Ale jinak se kniha četla dobře. Trošku jsem se ztrácela v postavách.

knihomolka1197
09.03.2021 5 z 5

Mně paní Grimmová příjemně překvapila a také potěšila. Zaujala mně také obálka knihy. Sehnala jsem i další díly o paní Grimmové, myslím, že jsou celkem tři. Dokonce jsem sehnala kontakt na autora a napsala mu, jestli budou i další díly. Odpověděl, že zatím neví, ale když mu vydavatel "dá zelenou", tak možná ano.

Aghatte
08.02.2021 1 z 5

Krásná obálka - za ni 1 hvězdička.
Myslím, že takhle nějak bych asi psala já. Proto také knihy nepíšu.
Vzpomínám si, když jsme na základce probírali čárku ve větě jednoduché. Cpala jsem pak čárky, kam se dalo. Autor trpí stejnou poruchou :-) Nejčastější věta "bylo to nepříjemné".
Ano, celá kniha. Je to škoda. Potenciál ohromný, zpracování nulové.

Matatokumpao
13.01.2021 odpad!

Na této knize se mi líbily jen dvě věci. To, že vražda je již promlčená, tudíž nebylo potřeba dělat z policie bandu neschopných břídilů, a myšlenka aristokratky, která většinu života pracovala v továrně, po pádu režimu dostala svůj majetek zpět a teď se potýká se strastmi a slastmi svého dědictví. Musím ale říct, že jsem si místy připadala, jako bych četla práce průměrných žáků střední školy. Někdy autor přijde s novým motivem a opakuje ho třeba třikrát v krátké době po sobě, ačkoli ho před tím nikdy ani vzdáleně nezmínil. Místy to vypadá, že si autor sedl k psaní, napsal nějakou část, pak několik dní nepsal, následně ho něco inspirovalo, tak si sedl k psaní, ale už si nepřečetl, co psal před tím, jen navazoval na to, co měl v paměti. Knížku jsem dočetla jen "ze sportu", a protože se mi hodí do čtenářské výzvy. Další díly už ale pokoušet nebudu, to už bych opravdu musela vzít červenou (ach jo, my učitelé) a opravovat stylistické nedostatky. Ovšem pro nenáročného čtenáře, který se jen nechá unášet dílem a moc nad ním nepřemýšlí, by to jistě byla příjemná oddechovka.

MirrorIsis
25.10.2020 5 z 5

Spíš než slečnu Marplovou mi příběh trochu připomíná Deník aristokratky, ale nebylo to vůbec špatné. Každá další kniha bude lepší a lepší....Dokonce jsem ani nepřeskakovala stránky...

karolina5333
23.10.2020 2 z 5

Velká škoda, protože celý námět se mi moc líbil, ale bohužel...
Jako bych četla nějakou needitovanou pracovní verzi knihy. Je tam hodně věcí k dotažení a doladení. Přitom by ve finále stačilo málo, aby to mělo větší jiskru.
Navíc se potkáte s hodně překlepy.
Bez výzvy bych to zřejmě nedočetla.

evickakyticka
28.09.2020 2 z 5

Slabučké jako čajíček pro starou dámu. Přísahám, že po takovéto detektivce už nesáhnu....! Případ ale není vůbec špatně napsaný, to určitě ne. Autor se hezky vžil do role staré dámy, vymyslel fajn příběh i se zápletkou. Pro fandy A. Christie určitě větší sympatie, pro mě bohužel...

Awča
06.09.2020 2 z 5

Milá prvotina. Zápletka byla zajímavá, aristokratka žijící v komuně svých vrstevníků vyšetřuje dávný zločin. Vše plyne v poklidném tempu. Občas selhávala logika, postav bylo tolik, že by to zaplnilo i dvě knihy. Není to úplně můj šálek kávy.
Odpočinkové čtení na deštivé odpoledne nebo cestu vlakem.

Zlatinka.Emilly
29.07.2020 4 z 5

Na české dílo to byla docela pěkná detektivka. Opravdu něco podobného stylu slečny Marplové. Poučení? Nic nevzdávat.

lenny_prague
21.07.2020 3 z 5

Po delší době kniha, která je pozvolná, plyne příjemně, žádná přehnaná dramata. To mi vyhovovalo, četla se rychle a hezky. Se stylem psaní autora jsem občas měla také problém, občas jsem si říkala, jak někdo může takto vůbec poskládat větu :-D Jsem ale ráda, že jsem se ke knize díky výzvě dostala. Pokračování asi neodolám a přečtu si ho také.

Avila
11.03.2020 4 z 5

První co mě na této knize upoutalo byl obal, budova na něm je prostě nádherná...
Jednoduché, příjemné a nenáročné čtení. Nevadilo mi ani to že kniha nemá zběsilé tempo. Naopak jsem si užívala popis zámku, sklepení a celkovou atmosféru. Postavy fajn promyšlené a paní Grimová mi byla velmi sympatická.

Pavlnka
18.02.2020 4 z 5

Taková jemná, pohodová detektivka s velmi sympatickými hrdiny. Určitě si přečtu i pokračování.

Rowana
14.02.2020 3 z 5

Taková odpočinková detektivka, která možná nenadchne, ale ani neurazí. Ztrácela jsem se dost v postavách, ale paní baronka je sympatická žena.

kolacky
09.02.2020 4 z 5

Příjemné čtení! Jednoduché, maloměstské, zámecké... s vraždou... Mně se to četlo jak po másle.

Sandruš
27.01.2020 4 z 5

Ze začátku jsem si myslela, že se budu do knížky nutit, ale jakmile baronka rozjela vyšetřování, tak to nemělo chybu. Nakonec to byla slušná detektivka, ale do dalších dílů se pustím možná někdy v budoucnu..

Isew
27.01.2020 3 z 5

Oceňuji české prostředí i starý "promlčený" případ z padesátých let.Tajemná identita insidera byla prozrazena velmi brzy, takže očekávaný efekt se nedostavil. Nebylo to špatné, ale do dalšího případu se zatím nepustím.

Ignis
19.01.2020 3 z 5

Fajn detektivka, k dokonalosti jí něco chybělo, ale v zásadě to nebylo špatné. Mělo to fajn atmosféru a hlavní postava opravdu pátrá, i když jen tak amatérsky. Rozhodně zkusím i další díly.

Štítky knihy

šlechtická sídla české detektivky česká šlechta Agatha Christie

Autorovy další knížky

2014  88%Karel IV. - Tajný deník
2015  62%Paní Grimmová se představuje aneb Případ zapomenuté vraždy
2015  85%Karel IV. - Císař a synové
2015  81%Karel IV. - Císař a císařovna
2016  80%Zikmund Lucemburský - Tajné vzpomínky

Kniha Paní Grimmová se představuje aneb Případ zapomenuté vraždy je v

Přečtených172x
Čtenářské výzvě71x
Doporučených5x
Knihotéce70x
Chystám se číst42x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x