Marie Antoinetta: Soumrak rozmařilosti

Marie Antoinetta: Soumrak rozmařilosti https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155598/marie-antoinetta-soumrak-rozmarilosti-155598.jpg 4 72 18

Marie Antoinetta série

< 2. díl >

Když Marie Antoinetta roku 1774 usedla po boku manžela na francouzský trůn, bylo jí pouhých osmnáct let. Mnozí hodlali jejím prostřednictvím získat nemalý politický vliv, avšak jejich naděje záhy zašly na úbytě. Od francouzské královny se totiž očekávaly pouze dvě věci: půvabný zevnějšek a následník trůnu. V naplnění druhého, zásadnějšího poslání Antoinettě bránil panovníkův liknavý postoj k manželským povinnostem – a možná právě proto se upnula k povrchním kratochvílím. Hedvábné toalety, výstřední účesy, oslnivé šperky či nekonečné karetní večírky však jen zastíraly bolest duše týrané podlými intrikami a nepřetržitými zákulisními boji o moc. Královnin trpký úděl nakonec nedokázal zmírnit ani příchod vymodlených potomků. Mateřské radosti kráčely ruku v ruce s bolestí a žalem. Ludvík XVI. sice svou choť zahrnul přátelstvím, nikoli však opravdovým něžným citem, a proto hledala oporu u své tajné lásky, švédského hraběte von Fersen. Během neblaze proslulé aféry s náhrdelníkem vyšlo najevo, že Versailles ani Francie nikdy nepřijaly někdejší rakouskou arcivévodkyni za svou. Nespokojení poddaní rádi uvěřili štvavým pamfletům, které Antoinettu líčily jako zpustlou a rozhazovačnou madame Deficit. Blížil se den, kdy královna bude muset začít bojovat nejen o dobrou pověst, ale také o osud celé monarchie, bourbonského rodu... a životy svých blízkých. ... celý text

Přidat komentář

Rozmarýna Rozm
18.11.2023 4 z 5

Tato kniha byla trochu slabší než první díl. Ale opět jsem se dozvěděla zajímavé věci o Antoinettě a kniha se mi líbila. Zajímavý je příběh o náhrdelníku.

Rozmarýna Rozm
18.11.2023 4 z 5

Druhý díl byl slabší než první díl. Měla jsem problém se u knihy udržet. Poslední čtvrtina knihy, ale už byla zase skvělá.


ZUZANA-123
05.02.2023 5 z 5

Citlivĕ popsaný životní příbĕh Marie Antoinetty.

sweeney
17.11.2022 5 z 5

Čtivé pokračování života Marie Antoinetty z pera Juliet Grey, tentokráte zaobirajici se především postupným zvyšováním napětí mezi francouzským lidem a aristokracii. Stejně jako i v prvním díle, i zde musím vyzdvihnout/ocenit detailní popis prostředí Versailles, včetně charakterů svých obyvatel :)

Evar88
08.08.2021 5 z 5

Opět skvělé čtení! Druhý díl se odehrává po smrti Ludvíka XV., kdy mladý pár nastoupil na trůn, až po začátek Velké francouzské revoluce. Marie Antoinetta měla ve svém životě jediný úkol - přivést na svět nádledníka trůnu. Vzhledem k intimnímu problému svého chotě se však nedařilo manželství naplnit. Naivní a důvěřivá královna se snažila vymanit z okovů zkostnatělého dvorského ceremoniálu, ale při své bezstarostné povaze se brzy stala hříčkou v rukou versailleských klik, obklopovala se přepychem, utrácela spoustu peněz za nákladné šaty a účesy, podléhala kouzlu hazardu i švédského vojáka Axela Fersena. Její luxusní život se stal terčem posměšků, klevet a nenávisti v řadách poddaných. Aféra s náhrdelníkem byla jen předehrou k jejímu velkému pádu. Při čtení románu na mě doléhala tíseň z osudu Marie Antoinetty. Ve výsledku to byla strašně osamělá žena, která se stala obětním beránkem na poli velké politiky. Chyběl jí upřímný přítel a hlavně rádce, kterému mohla důvěřovat. Koloběh událostí se už nedal zastavit.

kajusjoch
25.09.2020 4 z 5

první díl byl o trochu lepší, ale i tak je kniha skvělá! Autorka umí skvěle a barvitě popisovat, jak kdyby tam opravdu v tu dobu byla. Je vidět, že je znalá. Příběh Marie Antoinetty znám do detailů, takže se těším na třetí díl (zároveň se i netěším). Za mě skvělé, doporučuji!

Noisette73
25.05.2020 3 z 5

Tohle bylo slabší než první díl, ale špatné to určitě nebylo, jen jsem se utvrdila, že bych jako tahle mladá královna žít opravdu nechtěla, žádné soukromí, jen samé šaty a kratochvíle, já vím, že ona nic jiného neznala, ale i tak musel být její život hrozně prázdný, myslím, že štastná vážně nebyla.

tereza1198
24.03.2020 4 z 5

Opět parádní historický výlet. Královna kupuje šaty, tupíruje vlasy do metrové výšky a nevnímá, jak se svět kolem pomalu rozpadá. A když později nachází rovnováhu, svě místo v životě a začne se chovat uvědoměle, tak už je na všechno pozdě. Vůbec se mi nechce do posledního dílu. Teď už přijde jen pád.

bookcase
10.07.2019 5 z 5

Opět čtivé. Na francouzském dvoře bych tedy žít nechtěla ani náhodou.

Danka1975
13.01.2019 4 z 5

Noooo, rozhodně to neměla to holka lehké :-(. .myslím Marii Antoinettu) . . .Přiznávám, že první polovina mě bavila víc, v té druhé bylo nějak hodně postav a ještě víc politiky, než jsem čekala (ale hold to prostě tak bylo). . a tam jsem se trochu ztrácela a přiznávám, že jsem i nějakou tu stránku vzala "letem světem" . .

Pravdou je, že autorka dle mého hezky popsala tu dobu a situaci, že jsem se fakt přenesla Francie a malého Trianonu, módy, oblékání. . . .tím hned navážu na to, že před ní smekám, páč tohle dát do kupy a sepsat a ještě se dost dobře opírat o historická fakta = žádná sranda!!!

Co bych ještě ke knize měla: francouzké fráze ne zcela všechny byly ve slovníku v knížce, tak jsem ještě měla otevřenej slovník v googlu a zase to bylo lepší!!! Stejnou variantu jsem volila ve jménech, kauzách. . tady mi mi přišla aféra s náhrdelníkem až moc zdlouhavá, i když vím, že byla dost zásadní!!!!. . . . jen pohled čtenáře :-)

Další díl nedám, a to z toho důvodu, když vím jak M.A. zkončila a je mi jí líto už teď.. , co všechno dokážou klevety, drby, nenávist, smůla, že nevyšel útěk a to jak dopadly její děti . .:-(..

Doporučuji a jdu to rozdejchat. . .

hroneczek
02.11.2017 4 z 5

Stejně jako první díl, mělo i pokračování spád, založeno bylo na skutečných událostech. Kniha přináší velmi zajímavý pohled na život královny - výhody, nevýhody, strasti, situace, které jsou pro nás normální, ale pro tehdejší královnu byly naprosto nepředstavitelné. Těším se na další díl.

gigi77
01.11.2017 4 z 5

Milovníci historie a románů budou z trilogie nadšení. Reálie i fikce jsou příjemně snoubeny, ničeho moc ani málo, od každého trochu, tak akorát.
Zatímco Jiným autorům se život M.A. vešel do tenké knihy, tato autorka jej zachycuje v poměrně obsáhlé trilogii, která je obrazem všech dosud známých historických faktů.

Vendelín2000
19.09.2015 3 z 5

Velmi pěkné pokračování. Snad nejvíce mne potěšil slovníček, který je na konci. :)

Ivanule
04.09.2015 4 z 5

Vyborna kniha o zivote Marie Antoinetty,kdy se dostava na trun,o jejich strastech kdy se stále nenaplnilo jeji manželství,a ona utapela svůj zal po detech ve hrach a drahých satech až po pad Bastily,kdy se jeji zivot jakoby ze dne na den doslova otocil naruby...

Valko
28.07.2015 5 z 5

Miluju, miluju, miluju! :-) Druhý díl byl úžasný, i když místy jsem se u něj trošku nudila, na rozdíl od prvního. Ale Antoinetta, i když ji většina lidí nemá ráda, zůstane vždy mou oblíbenkyní :-) A hurá na třetí díl! :-)

Antoaneta
01.04.2015 4 z 5

Druhý díl je stejně dobrý jako první opět jsem se dozvěděla spoustu věcí o Marii Antoinettě, kniha se četla velmi dobře.Poutavě popisuje život u dvora krásné účesy,toalety i šperky zároveň ale také intriky,bolest a žal.Přes veškerý lesk a pompéznost různých slavností a večírků zůstávala Antoinetta osamocená se svojí bolavou a smutnou duší.Francie ji nikdy nepřijala za svou vždy pro ně byla cizinkou,vyčítali jí její nákladný život.Nepotrvá dlouho Antoinetta bude muset bojovat o svoji pověst a později i o život svůj i svých blízkých.

Markett
16.02.2014 5 z 5

Velmi pěkné pokračování. Celá knížka byla velmi zajímavá a hodně jsem se toho o "Toinette" dozvěděla. Její vytoužené mateřství, manželství s Ludvíkem a vztah s Axelem, aféra s náhrdelníkem a počátky revoluce autorka popisuje naprosto dokonale. Už se těším na poslední díl. :)

EttelëaDragons
12.05.2013 5 z 5

Velmi zajímavé pokračování životního příběhu Marie Antoinetty - poslední francouzské královny. Děj popisuje její život od chvíle, kdy se stala po boku svého manžela Ludvíka XVI., královnou, přes vytoužené mateřství až po známou aféru s náhrdelníkem a počátek revoluce. Opět oceňuji detailnost a podrobnost, s jakou autorka vše popisuje a díky tomu jsem získala zase spoustu nových informací. Marie Antoinetta byla fasinující osobností a Juliet Grey ji vykreskuje v trochu jiném světle, než jak nám bývá popisována v hodinách dějepisu.
Jsem zvědavá na závěrečný díl trilogie, který se bude zabývat posledními dny francouzské monarchie.