Děvčátko

Děvčátko https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434444/bmid_devcatko-Oo1-434444.png 4 316 95

Novinář Marek Vráz série

< 3. díl >

Uprostřed poklidného květnového dne je přepadena banka v samém centru Prahy a osamělý střelec v ní drží nevinné rukojmí. Jeho požadavky jsou ovšem více než podivné, nejde mu o peníze ani cennosti, dokonce policii nežádá ani o vozidlo, kterým by unikl. Jediné, co chce, je dostatek času a setkání s novinářem Markem Vrázem alias Terencem. Kdo je onen tajemný muž? O co mu ve skutečnosti jde? A jak se vším souvisí smrt dívky, které už od dětských let nikdo neřekne jinak než Taja?... celý text

Přidat komentář

Olous1
předevčírem 5 z 5

Velmi povedené dílo. Já jsem si čtení opravdu užila. Některé pasáže byly opravdu hodně brutální,ale mělo to svůj důvod. Určitě půjdu do dalšího dílu, neboť tato série se mi fakt líbí.95%.

karaliene
25.04.2024 5 z 5

Už několikátou knihu přemýšlím, proč mi Goffova tvorba připadá tak příjemně lidská (navzdory tématům, která řeší). Pravděpodobně to bude rozhovory - příběhy stojí de facto na nich. Snad proto četba tolik odsejpá, snad proto člověk k protagonistům tak emočně přilne (kam se na Terence hrabe Oliver Twist!) a záporáky může chápat (jako v tomto případě).
Dávám opět pět, nemůžu jinak.


Mabie
29.03.2024 4 z 5

Nejedná se o klasickou detektivku, ale o psychologické drama. Dokonce velmi aktuální, protože pokud si děti běžně mohou koupit bonbóny s HHC, je snadné aby si našly svého "Dejva" pro něco silnějšího.
Žádný normální rodič by si nepřál prožít takové peklo a každý slušný člověk chápe pohnutky zoufalého táty, kterému život naložil víc, než může unést. Motiv Walta sice chápu, ale s tak drsným řešením nejsem zcela v pohodě, třebaže rozumím tomu, že "zabít jen tak trochu" se nedá.
Téma není úplně originální, ale vlastně to nevadí, protože příběh je velmi čtivý, má dobré dialogy, barvité popisy a navozuje velmi intenzivní a realistické představy. Byl to můj první Goffa a ačkoliv jsem čekala něco trochu jiného, bylo to moc dobré.
P.S.
Píseň od Nightwish je hezká, třebaže to není můj žánr.

ondrej0119
13.03.2024 5 z 5

Zatím nejlepší knížka od Goffy, ale líbily se mi všechny. A jak zmiňují ostatní komentáře, v tomhle příběhu prostě musíte fandit pachateli ...

faba
26.02.2024 4 z 5

Audiokniha. Čte Jan Maxián a Martin Stránský.
Kniha od knihy MG je lepší a lepší, co se mi dostane do ruky nebo do uší.
Toto téma je vždy síla a k zamyšlení.
Kolikrát jsem si říkal, jak bych se zachoval kdyby...
Vůbec se Waltovi nedivím, a dle mého nebyl pachatel, jak se píše níže. Člověk ovšem nemůže obsáhnout vše a vše vykonat. Ale s pocitem, že aspoň něco a potom odejít... Když už nikdo není, tak to chápu.
Dobře napsané a vygradované. A tady mi trochu vadil konec do ztracena, i když jak jinak to ukončit...
Edit: A skladbu jsem si neposlechl. Moje škoda?

Miláček484
28.01.2024 5 z 5

Přesně jak píše marli58 a fandíte pachateli, je to napínavé a zároveň smutné - hodně mě příběh zaujal, Goffu čtu ráda, umí vygradovat a zaujmout, ano a tak, že čtete a čtete až je konec a je to úžasné.

marli58
02.01.2024 5 z 5

Pokud někde budete fandit pachateli, aby se mu vše zamýšlené povedlo, tak tady.
Napínavý příběh o tom, jak zoufalý otec vzal spravedlnost do svých rukou.
Přesně to popsal Reat - palec nahoru!!!

baji42
20.11.2023 4 z 5

Slušně napsaný příběh člověka, který je tragickými okolnostmi vehnán do situace, do které by se sám nikdy nezamýšlel dostat. Autor má cit pro gradaci a jeho styl se mi líbí.

Reat
29.08.2023 5 z 5

Tohle není detektivka! Tohle je mrazivá ztělesněná tragédie.....a ne jedna...několik lidských tragédií zhmotněných před Vámi úžasným vypravěčským stylem pana Goffy, který Vás připoutá, donutí nedýchat, nejíst, nepít a nechodit na záchod....podvědomě fandit "pachateli", aby před Vás položil tak skvostné rozuzlení, které je vlastně i zadostiučiněním, že byste nejraději knihu otevřeli znovu na začátku, jako by se ani nedalo věřit tomu, co jste četli........
...........já fakt nevím, co k tomu víc napsat!!!

jindra3953
23.08.2023 4 z 5

Dobré to bylo. Samozřejmě jsem si na YT našla árii Tarji Turunen a Marka Hietala, šel mi mráz po zádech.
https://www.youtube.com/watch?v=ww2f4PPprSc&ab_channel=Nightwish

Gibis
13.08.2023 5 z 5

Truchlivý příběh muže, který pro záchranu dcery zkusil všechno, a když mu nezbylo nic, tak vzal spravedlnost do vlastních rukou. Silný příběh, který zasáhne každého rodiče.

Kopretina
13.08.2023 4 z 5

První setkání s autorem mě nadchlo. Kniha je napsána krásným jazykem, kdy se člověk nemůže odpoutat. Příběh silný, vzpomněla jsem si na krutost detektivek od Rowlingové.

vlkcz
29.06.2023 5 z 5

Tady s 5* vůbec neváhám. Přestože nejde vlastně o klasickou detektivku, všechno je jasné téměř hned na začátku, napsané je to výborně. Studie o pomstě, osobních démonech, ale i o společnosti, o tom, jak pochybnosti o tom, zda funguje tak, jak si představuji, že by měla, postupně vedou k rozhodnutí vzít spravedlnost do svých rukou.

Paulmain
12.06.2023 5 z 5

Tuto knihu od M. Goffy hodnotím jako snad nejlepší. Přečetl jsem jí jedním dechem a úplně jsem požíval bezmoc, kterou otec zažíval. Hodně silný příběh, u kterého si čtenář přeje, aby se ho podobná situace netýkala osobně.

Jiitush
11.06.2023 5 z 5

Jako vždy skvělý Goff. Příběh, který nám zde předkládá, není nijak dlouhý ani složitý, je zajímavý a dobře vygradovaný. A dá přečíst za den, což je další plus.

4xbabča
07.06.2023 5 z 5

Další skvělá kniha od skvělého autora. Tentokrát velmi smutný příběh otce, který zažil bolestnou ztrátu dcery a svou beznaděj a zlobu řeší způsobem, který není zrovna tou správnou volbou. Příběh je napínavý jako vždy od začátku až do konce a určitě stojí za přečtení.

Miro67
04.06.2023 5 z 5

"Prostě jsem je začal lovit, Terenci"
Číst tuto knihu ve dvaceti, řeknu Hustý. Ale je mi o hodně víc, více je už i mým dětem a tak snad jim již tato propast nehrozí. Proto se musím ptát sama sebe, ač ctím zákony, zda jsem schopna Walta soudit. Protože pokud nejde o děti, nejde o nic.
Kniha útlá a přesto v ní je řečeno vše. Kniha téměř bez drastických popisů života narkomanky, ale v duchu to celé vidíte před sebou. Což ještě umocňují příběhy o holčičce Taje. Není to lehké čtení . A zkušenosti spisovatele - kriminalisty dávají tušit, že skutečnost může být ještě horší.

lendinka.k
12.05.2023 5 z 5

Tak mě již po dočtení další z knih pana Goffy docházejí všechny kladné superlativy! Opět musím přiznat, že jsem knihu nemohla odložit, dokud ji nedočtu. Příběh mi trochu připomněl knihu Dítě v mlze, která mě velmi zasáhla, ale ani Děvčátko mě nenechalo chladnou. Velmi silně jsem prožívala zoufalý boj hlavního hrdiny s drogovou závislostí jeho dcery. Nejprve měl můj obdiv, všechno jsem mu ale nakonec schválit nedokázala, a i když jsem s ním soucítila, neměla jsem pak už k němu pochopení. Jinak opět mi kniha dala námět na přemýšlení - jak hrozné musí být sledovat své dítě se postupně ničit a zabíjet a nemít možnost mu pomoci. Zmíněnou píseň od Nightwish jsem si samozřejmě poslechla, ale více se mi líbí zpěv Emmy Rossum. To ale jen proto, že ji mám už naposlouchanou a každá jiná úprava této písně pro mě prostě není ono. Uznávám ale, že i v tomto podání je skladba krásná.

martineknatasa
26.03.2023 5 z 5

Tak to byla síla. Přečteno za chvíli. Nešlo odejít. Moc se mi kniha líbila.

Disease
15.03.2023 3 z 5

Přímočarý příběh, kde se nedá fandit absolutně nikomu, ale taková je doba...

Autorovy další knížky

Martin Goffa
česká, 1973
2020  88%Muž z chatrče
2014  87%Bez těla
2019  84%Přiznat vinu
2013  81%Muž s unavenýma očima
2016  89%Dítě v mlze