Man Plus

Man Plus https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40185/bmid_man-plus-pzR-40185.jpg 4 62 10

Lidstvo již dlouho devastuje svou rodnou kolébku – Zemi – a možnost zániku lidské rasy je čím dál pravděpodobnější. Projekt Man Plus začal jako cesta k průzkumu a kolonizaci Marsu. Jedná se o transformaci lidí v kyborgy – kombinace člověka a stroje – kteří by mohli nejenom přežít, ale i prosperovat v subarktickém mrazu a v atmosféře téměř bez kyslíku. Mezinárodní situace se navíc začíná rychle zhoršovat, takže kolonie na Marsu může být jedinou nadějí na přežití lidské rasy. Ale první člověk, transformovaný do kyborga, umírá. Roger Torraway je dalším dobrovolníkem k transformaci, ale ani on si nemůže být jistý, zda přežije proces přeměny. A pokud ano, jak bude jeho žena – a s ní i zbytek lidstva – reagovat na manžela, který už nevypadá lidsky? Vydrží jeho psychika rostoucí odcizení a s ním spojené problémy? Je opravdu vše takové, jak se zdá? Man Plus patří k nejvýraznějším dílům Velmistra žánru science fiction Frederika Pohla, což dokazuje také cena Nebula, kterou kniha získala za nejlepší SF román roku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Man Plus , 1976


více info...

R47
R47
16.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Jedno z příjemných překvapení, které jsem po zklamání ze série Gateway opravdu nečekal. Frederik Pohl si v téhle knize opravdu mistrně hraje se čtenářovými očekáváním. Příběh se tváří, že se každou chvíli vydá úplně jinou cestou. Po prvních stránkách čekáte obyčejnou vyvražďovačku, ale ne. Umře jen jedna postava. Pak čekáte špionáž, ale taky. Postupně se zintenzivňuje zvláštní dojem ze zvláštní vyprávěcí situace, která se nakonec ukáže jako klíčová. Opravdu mistrný literární kousek. Literatura v pravém slova smyslu, i když to sci- už dost zastaralo, to fi- fiction pořád stojí za to. Doporučuju.

deirdre
deirdre
05.10.2020 5 z 5

Už som mala chuť na dobré scifíčko a nesiahla som vedľa. Dobré a podnetné to bolo, len málo, čítala by som ďalej... Asi sa poobzerám po tom Schismatrixe.


namoki
namoki
30.08.2020 4 z 5

Knizka moc ctiva, precetla jsem na jeden zatah. To uz o necem svedci :-)

thorir
thorir
21.04.2020 4 z 5

Dnes již klasické SF prozkoumávající několik futuristických konceptů. Centrální myšlenkou je přeměna člověka na kyborga – napůl člověk, napůl umělý organismus, s cílem kolonizovat Mars. Tolik anotace. Vedle toho existuje druhá centrální myšlenka, skrytá a nenápadná až do samého závěru, kterou nelze rozvést bez zásadního spoileru. Je mnohem zajímavější, mnohem zásadnější a ve svém základu poněkud temná. Novela je čtivá, má spád, děj je přímočarý, nikde se moc nezdržuje, protagonista si získá čtenářovi sympatie. Za zmínku stojí náhled do emocí hrdiny při přeměně, jeho úvahy, starosti a radosti. Některé scény jsou vysloveně vtipné, například rozhovor s otrávenou feministkou, skoro se divím, že kniha dnes není na indexu. Vývoj kyborga je z dnešního pohledu možná překonaný, technická úroveň odpovídá vizím sedmdesátých let minulého století, přesto je kniha po právu zařazena do nesmrtelné edice „SF Masterworks“. Fandové Science Fiction by rozhodně neměli minout.

józi.odkudkam
józi.odkudkam
16.03.2018 5 z 5

Jestli vám úvahy o etičnosti nanášení barevného laku na nehty (ve smyslu drastické proměny vzhledu) navozují úzkostné stavy, pak vězte, že Man plus nebude čtivem pro vás; Pohl v něm totiž lidské tělo vrací zpět na řeznický ponk, kde hezky z gruntu přeroubuje vše, co s námi ten vousatý kmet na obláčku zamýšlel, a de facto tak širší veřejnosti předestírá problematiku transhumanismu, jíž se o deset let později ve Schismatrixu tak jiskrně chopí Bruce Sterling.
Mno, a když už jsme u Sterlinga, tak nelze přejít ani luxusně zabalený dáreček samotného závěru, který (SPOILER) zcela evidentě předznamenává i Gibsonova Neuromancera. (KONEC SPOILERU)
Zkrátka a dobře; jestli hledáte centrální HUB kyberpunku, nehledejte. Je totiž tady!...nebo v lišejníku, když na to přijde.

5 zdrojových *****

lord-artoo
lord-artoo
15.03.2015 3 z 5

Pohl má stylistický talent, ale z daného tématu se dalo vytěžit více. Si myslim. V podstatě je to taková nedotažená jednohubka, která v závěru stáčí pozornost jinam, aby ze své nedotaženosti vybruslila. Osobně mě dráždila nadměrná sexualizace příběhu (co může člověk čekat od pětkrát ženatého spisovatele?) a schizofrenně napsaná postava jezuity Kaymana, který není jenom špatný kněz (což by mi nevadilo), ale bludně uvažující kněz (což už mi vadí, protože to jen svědčí o Pohlově diletantismu).

A na okraj: Laser-books by měli zvážit kontrakt s některými překladately, popř. zaplatit korektora. Lze-li v textu rozpoznat podobu anglického originálu, který by se dal a měl přeložit více česky, kazí to dojem nejen z knihy, ale i z nakladatelství. Jako třešnička na dortu pak působí všudypřítomný vokativ od jména Roger: Rogu!

Cureboy
Cureboy
14.09.2013 5 z 5

Bajecna a originalni knizka! Je v ni jak humanismus, tak pozoruhodna predpoved technickeho vyvoje lidstva. Frederik Pohl me ohromil a uz se tesim na precteni dalsi knihy!

RaptoR
RaptoR
23.06.2013 4 z 5

Zajímavá jednohubka, kterou z průměrnosti vytrhuje až závěr (pokud si odmyslíme brilanci se kterou je to napsané). Přesto nejsem zklamán, F. Pohl nám předkládá hezky čtivou novelu.

lazarus
lazarus
21.05.2013 4 z 5

Veskrze komorní sci-fi se zajímavým námětem, které celkem slušně zapadá do vesmíru Schismatrixu.
Přišlo mě to jako prequel ke Sterlingově sáze.
Žádný hektický děj se nekoná, spíše jde o duševní pochody člověka, kterému z lidství mnoho nezbude.
Na závěr přichází překvapení, které psychologickou sci-fi přesouvá do kyberpunku.
Příjemné a k zamyšlení vybízející čtení na jeden večer.

MartyMcFly
MartyMcFly
10.01.2012 4 z 5

Skvělá studie (ach ano, více než cokoliv jiného připomíná studii) proměny člověka ve stroj, jeho postupné odcizení se od společnosti a dokonce i zhnusení sebe samotného, toho co se z něj stalo. Do toho postupně se horšící situace ve světě i jeho vztahu a vztazích s okolím, podivná cesta vesmírem a tak.

Nevýhodami pak je tendence autora trochu se zakecávat a také kniha docela zestárla za těch 45 let (ale ne moc).