Mamutí kniha humoristické fantasy

Mamutí kniha humoristické fantasy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34767/bmid_mamuti-kniha-humoristicke-fantasy-MYO-34767.jpg 4 38 3

Říká se, že lidé se raději přiznají k vraždě, vlastizradě či podvodu než k tomu, že nemají smysl pro humor. Budiž řečeno na rovinu, že pro suchary tato sbírka povídek není, naopak je určena lidem hravým, nepříliš uctivým, obdařeným velkou představivostí. A hlavně fanouškům science fiction a fantasy, která se netváří urputně vážně. Editor Mike Ashley v této sbírce totiž shromáždil to nejlepší, co povídky žánru fantasy za posledních dvě stě let nabídly. Na své si přijdou nejen milovníci fantaskna, ale i ti, kteří mají rádi naprosto ztřeštěné nápady, komické parafráze známých příběhů, i povídky, ve kterých se ty nejpodivnější události odehrávají díky shodě neuvěřitelných náhod. Soubor je reprezentativním výborem jak autorů (Terry Pratchett, Terry Jones, Neil Gaiman, Terry Bisson a další), tak i námětových okruhů. Čtenáři se kupříkladu dočtou, co se stane, když jim bankovní automat dá na vybranou mezi výběrem hotovosti, uložením hotovosti a počasím, či jak dopadá setkání jednoho barbara důchodového věku s posledním trollem. A co teprve když se andělé rozhodnou ověřit, za jak dlouho tlupa opic náhodným mlácením do stroje sepíše dílo Shakespearovo… Všechny povídky spojuje humor, nadsázka, vtip, překvapivé pointy, lehkost stylu a samozřejmost, s níž hrdinové svá bláznivá dobrodružství prožívají.... celý text

Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: , Aurora (Praha)
Originální název:

The Mammoth Book of Comic Fantasy , 1998


více info...

Přidat komentář

AdamPycha
01.07.2023 5 z 5

Sbírka legendárních autorů, která je navždy vyryta do mé šedé kůry mozkové. Zažehla v mém srdci lásku k fantasy a celkově humoristické literatuře. Za mě se jedná o naprostý klenot. Díky Neile, Terry, Johne a další... Jste super.

Metla
09.02.2019 3 z 5

Sbírka více či méně humoristických fantasy povídek kolísavé kvality. Většina se pohybuje stěží v mírném nadprůměru a vysublimovaly z interiéru mé lebky brzy po přečtení. To bohužel není případ kousku "O čtyřech dítkách cestujících kolem světa", jakkoliv bych na onen surrealistický, snad omylem zařazený blábol ráda zapomněla (vysloužil si samostatný komentář). Do opačného spektra, tedy mezi příběhy mimořádně povedené, patří Pratchettův "Trollí most", "Shoggothův staropramen" od Gaimana, "Nepřístojnost v Blaboll´s clubu" od MacIntyrea a několik málo dalších povídek, co mě dokázaly opravdu rozesmát či alespoň vyvolat trvalejší úsměv na rtech.
Očekávala jsem od téhle sbírky větší nápor na bránici, ale dojmy jsou 10 let staré, třeba bych v současné době našla vtipu víc (nebo taky ne).


Sysie von Kopri
03.04.2012 3 z 5

Knížka která opravdu pobaví a dovolí popustit uzdu fantazii :)