Svědkyně temnot přehled
Antologie viktoriánských autorek série
1. díl >
Objevná antologie strašidelných povídek, psaných ženami, seznamuje čtenáře s povětšinou opomíjenými anglosaskými autorkami, jež však napsaly příběhy, které patří k tomu nejlepšímu v tomto žánru. Ženy jako „svědkyně“ temných hnutí mysli, drobných každodenních „zločinů“, ženy jako chladnokrevné pozorovatelky triumfů i zkázy mužů, jejich poklesků a slabostí, jsou v mnoha ohledech skvělými vypravěčkami, svou citovostí doslova předurčenými pro šerosvit na pomezí nadpřirozena. Druhým důvodem, proč povídky viktoriánských autorek dodnes fascinují čtenáře, je potlačovaná síla vášně, erotické touhy, ale i rozhodnosti, s níž se ženy staví na roveň mužům a soupeří s nimi, tedy stěží napodobitelné ingredience, jež jsou přítomny v každém z těchto příběhů. Obsahuje povídky: Emily Brontëová - Palác Smrti Elizabeth Gaskellová - Co vyprávěla stará chůva Mary E. Braddonová - Stín v temném koutě Charlotte Riddellová - Statek Pod ořešáky Mary E. Pennová - Nájemnice chaty pod cedry Louisa Baldwinová - Případ sira Nigela Otterburna Mary E. Wilkinsová Freemanová - Luella Millerová Violet Quirková - Tři polibky Edith Nesbitová - Třetí elixír George Eliotová - Zdvižený závoj Elizabeth Stuartová Phelpsová - Přízrak... celý text
Originální název: The Darker Sex: Tales of the Supernatural and Macabre by Victorian Women Writers, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svědkyně temnot. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 16 komentářůSouvisející novinky - Svědkyně temnot (0)
Kniha Svědkyně temnot v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 2x |
| v Přečtených | 109x |
| ve Čtenářské výzvě | 10x |
| v Doporučených | 6x |
| v Mé knihovně | 60x |
| v Chystám se číst | 70x |
| v Chci si koupit | 21x |
| v dalších seznamech | 6x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
povídky ženy erotika horory viktoriánská fantastika antologie hororu sci-fi sci-fi povídkyČást díla
Co vyprávěla stará chůva / Příběh staré chůvy 1852 |
Luella Millerová 1902 |
Nájemnice chaty pod cedry 1883 |
Palác smrti 1842 |
Případ sira Nigela Otterburna 1895 |

91 %
57 %
76 %

Svědkyně temnot je první ze dvou antologií viktoriánských autorek, které sestavil editor Mike Ashley, a obě u nás vyšly v edici Pandaemonium od nakladatelství Plus. A jak už název i podtitul napovídá, tento svazek se soustředí na strašidelné a hororové příběhy. Obsahuje 11 povídek od anglosaských autorek z let 1842-1920.
Jak jsem zmiňovala u podobné sbírky Královny hrůzy, která se také věnovala viktoriánským autorkám, povídky jsou přes 100 let staré, proto některé z nich už nemusí dnes působit tak děsivě, nebo je naopak z moderního hlediska můžeme považovat za kýčovité. Přesto však všechny zachovávají typickou atmosféru tehdejších strašidelných příběhů. Rovněž zde najdeme lepší i slabší povídky, ale konkrétně tato sbírka mi přišla kvalitativně vyrovnanější - editor se snažil od každé autorky vybírat nejlepší díla, takže se nám do ruky dostává pestrý výbor. Opět jsem ocenila i krátké medailonky ke každé autorce a její tvorbě - tentokrát se mi však více líbilo, že medailonek následoval vždy až za povídkou, takže jsem k příběhu mohla přistupovat "s čistým štítem", aniž bych si omylem vyspoilerovala jeho pointu.
Z nejlepších povídek musím jmenovat dílo Co vyprávěla stará chůva od Elizabeth Gaskell, což je klasická gotická duchařská povídka o starém sídlu sužovaném přízraky z minulosti se skvěle vykresleným plíživým děsem (zajímavostí je, že autorčinu další povídku Morton Hall jsem v antologii Královny hrůzy označila za nejslabší). Naopak nejméně mě ze sbírky zaujal Zdvižený závoj od George Eliot, povídka s motivem jasnozřivosti a vzkříšení, jejíž přílišně zdobný styl působil zdlouhavě a ubíral děsivost.
Další povídky, které rovněž stojí za zmínku:
Mary E. Braddon: Stín v temném koutě - klasická duchařská povídka o pokoji se sebevražedným prokletím a sporem mezi vědou a pověrami
Charlotte Riddell: Statek pod ořešáky - vypravěč koupí statek, u kterého straší duch dřívějšího majitele, při pátrání po původu ducha odhalí, že tento muž byl zavražděn, byť mi v povídce chyběl motiv vraždy
Mary E. Penn: Nájemnice chaty pod cedry - lehce předvídatelná, ale citlivě napsaná povídka o duchovi zavražděné zpěvačky a jejím obdivovateli
Edith Nesbit: Třetí elixír - povídka na pomezí sci-fi a hororu, která by dobře pasovala i do následující antologie fantastických příběhů; hlavní hrdina padne do spárů šíleného doktora, který na něm experimentuje s elixírem k vytvoření nadčlověka, ale později se mu vymstí jeho vlastní arogance
Celkově sbírku doporučuji všem milovníkům klasických duchařin či gotických románů z viktoriánské éry!
Hodnocení: 4*
Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)