Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry
Nesmrtelný příběh havarovaného letce a Malého prince, plný fantazie, originálních ilustrací, neopakovatelné atmosféry, nádherných obrazů i zajímavých myšlenek, opět ožívá, tentokrát ve vydání tak malém, aby se vám vešlo přesně do kapsy. Prožijte dobrodružství Malého prince, kdekoli právě budete!
Literatura světová Sci-fi Filozofie
Vydáno: 2018 , PikolaOriginální název:
Le Petit Prince, 1943
Buď som príliš hlúpy alebo nevzdelaný, ale túto knihu som nepochopil ... preto bohužiaľ hodnotenie ako ODPAD.
" Jsi zodpovědný za to, cos k sobě připoutal- jsi zodpovědný za svou růži....." Tuhle větu mám nejraději.
„Dobrý den,“ pozdravil malý princ.
„Dobrý den,“ řekl obchodník.
Byl to obchodník se znamenitými pilulkami utišujícími žízeň. Když člověk polkne jednu týdně, nemusí už pít.
„Proč to prodáváš?“ zeptal se malý princ.
„Je to velká úspora času,“ odpověděl obchodník. „Znalci to vypočítali. Ušetří se padesát tři minuty za týden.“
„A co se udělá s těmito padesáti třemi minutami?“
„Co kdo chce...“
Kdybych já měl padesát tři minuty nazbyt, řekl si malý princ, šel bych docela pomaloučku ke studánce...
Vždy je pro mě těžké mluvit o Malém princi a o tom, proč je právě on tak jiný. Všichni tuto knihu v raných letech neměli rádi, ale mně jí prý rodiče museli číst v jednom kuse. Možná má malá dětská duše podvědomě tušila, že z tohoto krásného příběhu budu čerpat myšlenky ještě po mnoho let. Spousta lidí se ohrazuje, že je naivní. Jak říká Descartes: "Existuje jedna vada společná všem smrtelníkům: to, co je obtížnější, považují za krásnější." A tak tomu také bývá u spousty kladně (ač v mnoha případech oprávněně) hodnocených děl, která oplývají niterními úvahami nad lidským bytím. Ale právě proto je Malý princ výjimečný. Životní hodnoty Saint-Exupéry nelíčí pomocí složitých slov, ale podává je s přirozenou lehkostí pohádkového díla. Lze snad lépe popsat lásku, než jako květinu s trny? V celém příběhu není ani jediné prázdné místo; naprosto brilantně svým osobitým způsobem přivádí čtenáře k úvahám nad životem, avšak tak jemným způsobem, že pocity po přečetní v něm zůstávají kladné.
A kdybyste náhodou někdy cestovali africkou pouští, postůjte na chvíli pod tou hvězdou...
chystám sa ju prečítať znovu...vždy tam nájdem niečo, čo som predtým prehliadla...kniha jednoduchá a zaujímavá
Geniální a přitom tak jednoduché.
Souhlasím s názory, že kniha není vhodná pro děti na základních školách. Člověk musí do této knihy "dorůst".
Knihu jsem četla už několikrát, ale nevidím v ní takovou hloubku, jako někteří jiní čtenáři.
Tak nádherný příběh plný metafor, ve kterém snad každý najde lidi ze svého okolí, zkušenost ze svého života..
Skvostné... Jako dítě jsem jí nikdy nečetla, až poté, co se mi samotné narodilo dítě, a sama jí dám přečíst až bude starší aby z toho nádherného příběhu něco měl.. :)
Knížka určitě není pro děti. Mě teda aspoň jako dítě nijak neoslovila. Na chuť jsem jí přišla až skoro v 18ti letech, kdy jsem v ní nacházela nádherné myšlenky, které rezonovaly s mým životem.
Teď jsem si ji po letech znovu přečetla a myslím, že se k ní zase brzo vrátím...
Název knihy znám samozřejmě už roky, stručně obsah také. Ale přečetla jsem ji až teď kvůli povinné četbě. Byla moc hezká, pro mě je to krásný příběh o přátelství.
Mimochodem - pasáž Malého prince s liškou se mi líbila nejvíc, tam byly opravdu skvostné myšlenky!
nevím jestli to má pochopit každý po svém ani nevím jestli to nějak chápu. Ale tahle knížka mi něco dala, ikdyž zatím nevím, co to přesně je. A třeba na to přijdu až pochopím proč je důležité, aby beránek nespásl květinu. :) Nádherná.
Tohle snad ani nemá cenu komentovat. Patří to k základům...a každý k ní má svůj vztah :)
Jedna mých oblíbených knih... jako dítěti se mi ta kniha nelíbila, ale teď ji mám velmi ráda.
Útlá knížečka s cenným obsahem. "Co je důležité, je očím neviditelné." Pro mě příběh o lásce.
zfilmováno francouzská literatura dětský hrdina Malý princ klasická literatura
1962 | Noční let |
1965 | Země lidí |
1967 | Válečný pilot |
1976 | Moje planeta |
2009 | Malý princ (komiks) |
Moje nejoblibenejsi knizka. Neskutecne hluboke myslenky, laskavost, city..... proste jednim slovem KRASA :-))