Mali sme šťastie

Mali sme šťastie https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395323/bmid_mali-sme-stastie-xa4-395323.jpg 5 259 73

Mali sme šťastie je pravdivý príbeh židovskej rodiny, ktorý nám v plnej šírke približuje šikanovanie a prenasledovanie počas vojny. Pohnutý príbeh svojich príbuzných sa Georgia dozvedela od starej mamy. Celých osem rokov zbierala podklady, cestovala po stopách rodiny a hrabala sa v archívoch. Výsledkom jej práce je dojímavý a neuveriteľný príbeh Mali sme šťastie. Členovia rozvetvenej rodiny prežili geto, gulag aj holokaust, desivý svet, ktorý ich dohnal na pokraj síl. V nepriateľskom prostredí sa museli spoliehať len na vlastné sily, vynaliezavosť, dôvtip, vnútornú silu a odhodlanie vytrvať za každých okolností. Všetkých Kurcovcov, spojených silným rodinným putom, drží neochvejná sila prežiť: v sibírskom gulagu sa narodí chlapček, matka za dramatických udalostí utečie s dcérkou z geta a tehotná mladá žena prejde cez Alpy do bezpečia. Georgia Hunterová pretavila históriu vlastnej rodiny do rozsiahleho a zároveň intímneho portrétu ľudí, ktorých zmietli ničivé vlny vojny. Je to ohromujúca sága plná nádeje , šťastia, ale aj deštrukcie, no predovšetkým lásky.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

We Were the Lucky Ones , 2017


více info...

Přidat komentář

bosorka78
20.04.2024 5 z 5

Kniha byla moc hezky a citlivě napsána. Střídání dějů podle osudů sourozenců Kurcovýh mě vůbec nevadila,.Addy cesta aspoň vždy trochu odlehčovala hrůzy, které se děly v Polsku. Kdy jsem se okrajově zajímala o válku tak vždy jen o to co bylo v Česku,ale co zažívali polští Žide to byla síla. Vůbec by člověk nevěřil, že tohle mohl někdo přežít. Zprvu jsem si v průběhu čtení knihy , říkala že tohle by určitě neprošlo,to není možné,ale síla odhodlání a touhy je daleko silnější než si dovedeme představit. Opravdu měla rodina Kurcových neskutečné štěstí a podívat se díky Google na tvář Addyho (Eddyho) bylo opravdu dojemné. Díky za tyhle knihy, protože i nám ukazují jaké máme vlastně v našem životě štěstí.....

danazeskolky
21.02.2024 5 z 5

Mnoho silných okamžiků, trnula jsem hrůzou když byla malá Felicia v pytli s odstřižky látek, když se Bella plazila loukou... A když malé dítě po většinu svého života zažívá jen strach a ukrývání se. Naštěstí je zde všudypřítomná láska a vúle k životu. A ach ano, štěstí. Díky


snoopylady
29.12.2023 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Když jsem přečkala na můj vkus rozvleklý začátek, dál už jsem si jen užívala děje každého člena rodiny. Zajímavé, napínavé a velmi emotivní popsání historie v době druhé světové války. Vím, že to byla naprosto příšerná doba a o to víc jsem měla dobrý pocit z těch, kteří tyto hrůzy dokázali přežít. A pokud se to povede celé rodině, tleskám jim za jejich odvahu, vytrvalost a vůli žít.
V neposlední řadě se mi moc líbilo audio zpracování. "Rozhlasově" načtená fakta a hlas pana Šťastného bylo jako celek dokonalé. Klobouk dolů před panem Šťastným, že dokázal číst text v tolika jazycích.

Katka2382
07.12.2023 2 z 5

Je fajn,že autorka sepsala historii své rodiny,ale taky se mi to strašlivě táhlo a přišlo mi to i dost chaotické.
A také zbytečně dlouhé.

jaroiva
01.09.2023 2 z 5

Mě to ale tááák nebavilo.
Když jsem tak ve třetině konečně pochopila, že je to vlastně příběh těch šťastných (měli jsme štěstí), kteří to všechno přežijí a opět se shledají, ztratilo to už náboj úplně.
Chápu, že pokud jde o příběhy rodiny podle skutečných událostí, není děj asi tak zajímavý jako - byť smyšlené v konkrétních případech, přesto však pravdivé - osudy těch, kteří nepřežili/nesetkali se/neměli to štěstí. Taky dokážu pochopit, že pro autorku je zajímavý osud její rodiny. Pro mě ale ne, rozhodně ne natolik, aby mě to bavilo skoro 500 stránek.
Poslechla jsem to ale do konce, protože to byla první audiokniha na zkoušku vypůjčená z knihovny. Půjčila jsem si ji 10. 8. a jak normálně spasu audioknihu za den, za dva, tak tohle se prostě táhlo v souladu s obsahem. Takže mi taktak stihla výpůjčka nepropadnout.

klarca1993
15.07.2023 4 z 5

Kniha je úžasná svým příběhem. Jen zpracování je pro čtenáře trošku náročnější. Dlouho mi trvalo se do děje začíst díky kapitolám různých vypravěčů. Hodně pomáhá v knize strom rodiny Kurcových pro lepší orientaci

Luvy
18.06.2023 2 z 5

Asi jsem jediná, ale nadšení nesdílím. Děj je příliš roztříštěný, text nemá nápad, je neobratně přeložený, stále se opakující výrazy atp. Je to nuda, ničím mě kniha neobohatila.

mataaskorice
29.05.2023 5 z 5

Báječná kniha! Celá rodina čtenáři příroste k srdci a osudy každého jednoho jejího člena mu nejsou lhostejné. Kdybych nevěděla, že se příběh zakládá na reálných zkušenostech autorčiných předků, řekla bych si, že té kliky měli hrdinové až nereálně moc. Text je čtivý, kapitoly interních osudů hrdinů jsou zakončeny osazením do širších dějinných souvislostí. Na knize je znát osobní zájem a zaujetí autorky, odráží se důkladná faktografická příprava, která ale neumenšuje čtenářský zážitek. Přes všechny ty hrůzy, o kterých kniha čtenáře zpraví, je příjemné číst o židovské rodině, která zkrátka měla štěstí.

Knihomura
02.04.2023 4 z 5

Na to, že autorka je Američanka - velmi slušné.

Mindy
24.03.2023 5 z 5

Další silný příběh z období války. Jak si osud s rodinou Kurcových zahrál, to nejde vymyslet, to musel napsat sám život (kniha je napsána podle skutečných událostí).
Očekávejte opravdu silný nápor na city - závěrečnou část jsem skoro celou probrečela. Výborný je i doslov autorky.

Veňa2
10.02.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih s válečnou tématikou. Ze začátku jsem byla lehce zmatená z postav, ale rychle jsem se v rodokmenu zorientovala :) Kniha se četla sama, opravdu výborně napsaná a příběh strhující. Jsem ráda, že nakonec vše dobře dopadlo (v rámci možností samozřejmě). Top!

lenka9250
25.01.2023 5 z 5

Krásně napsaná kniha o lidech, kteří mohli žít úplně jinak, ale ...

simca9342
14.01.2023 5 z 5

Jedna rodina , deset dalších vztahových a
osudových příběhů. Byly by úplně běžné , kdyby v ději nezuřila 2. světová válka a rodina Kurcových nebyla židovská. Přestože kvůli své národnosti jsou jak už z hodin dějepisu víme lidé "nežádoucí", ti, kteří neexistují, snaží se skrývat pravou identitu, i když to není jednoduché musí se rozdělit a jít každý svou cestou. Nebo jak je to v příběhu se členové rodiny snaží spojit, aby společně bojovali proti gestapu a hlavně transportu, který by znamenal bohužel doživotní rozloučení..
Hodnocení: 5⭐
Zajímavosti:
Kniha je v závěru některých kapitol doplněna o data události v konkrétním roce, které zrovna prožíváme v určitých kapitolách s hlavními hrdiny knihy.
- Zajímavé je také to že příběh byl inspirovaný životním příběhem autorky ,která má předky, kteří přežili. Víc asi psát nemusím...

SumýšIrena
10.01.2023 5 z 5

Fantastický napsaná kniha. Při čtení o shledání rodinných příslušníků jsem měla několikrát slzy v očích. Měli štěstí, to ano, ale taky byli všichni extrémně stateční a silní.

Evikj
21.11.2022 5 z 5

Skvěle napsaná, čtivá... stojí za přečtení, doporučuji...

Audrina
18.11.2022 5 z 5

Knih od druhé světové válce a osudech židovských rodin vzniklo nespočet. Přiznám se tedy, že jsem v tomhle žánru hodně náročná. Kniha Georgie Hunter je ale opravdu nesmírně povedená, obzvlášť jsem ocenila, že se příběh neodehrává v koncentračních táborech, ale je nesmírně rozmanitý.
Co je na příběhu nejvíce fascinující je pak skutečnost, že byl inspirovaný skutečnými událostmi.

ave55
26.10.2022 4 z 5

Moc hezky zpracovaná kniha. Trochu jsem se ztrácela mezi všemi jmény - kdo patří ke komu, s kým tvoří rodinu a s kým ne. Pomohl rodinný strom života. O tom, co dělali Ukrajinci a Rusi na východě Polska Židům i Polákům se již po revoluci objasnilo, i když v dějepise se to naši potomci asi nikdy učit nebudou.

Alizon
17.08.2022 5 z 5

Člověk skoro nemůže uvěřit, že je kniha napsána podle skutečných událostí. Tolik nástrah a různých osudů v jedné rodině. Tolik náhod, štěstí a smůly v jednom. Kniha mě hluboce zasáhla a druhou půlku jsem přečetla na jeden zátah. Z historického hlediska je také velmi zajímavá, ukazuje všechny možné scénáře a utrpení, kterým prošli i ti, co neskončili v koncentračním táboře. S členy rozsáhlé rodiny se dostáváme jak na východ do Ruských lagrů, tak do Jižní Ameriky nebo do Afriky. Tak byly jejich osudy a cesty pestré.

amanek
11.08.2022 5 z 5

Ano, opravdu měli neuvěřitelné štěstí, ale i neskutečnou odvahu.

domihruzkova
28.06.2022 5 z 5

Neskutečný příběh rodinné sounáležitosti a lásky. Opravdu měli štěstí, ale taky to je příběh plný víry, odvahy, strachu a obětí.