Malé dějiny brambor

Malé dějiny brambor https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121671/male-dejiny-brambor-121671.jpg 4 14 4

Knížka poutavě vypráví o pronikání neznámé zámořské plodiny do Evropy a Čech i o tom, jak se v průběhu staletí stala tato vzácná zahradnická rostlina obecně prospěšnou zemědělskou plodinou. Líčí vývoj bramborářství u nás, jeho úspěchy a potíže, zmiňuje se o významu brambor v kapitalistickém hospodářství i o nových cestách pěstování v socialistickém zemědělství. 2., přepracované a rozšířené vydání.... celý text

Přidat komentář

Jonny
15.03.2023 3 z 5

Fakt zajímavé. Brambory, a jejich historie zejména, jsou zajímavější, než se na první pohled zdá.
Na druhou stranu... Stále je to jen kniha o bramborách, místy poměrně nudná kniha o bramborách.

TaťkaMF
02.03.2022 5 z 5

Pokud o bramborách smýšlíte jako o věci obyčejné až nedůležité, tahle kniha možná váš názor změní.


JulianaH.
18.05.2020 4 z 5

Vše, co jste chtěli (i nechtěli) vědět o bramborách, „palladiu proti bídě a hladu“.

Jeden z největších přínosů historiografie spočívá v tom, že nás odnaučuje dívat se na věci okolo nás, jako by byly samozřejmé. Člověk nabude jiného vztahu k bramborám na svém talíři, když si přečte, jak se kdysi dostaly ze Španělska do Itálie formou daru Filipa II. pro nemocného papeže, odtud k holandskému kardinálovi, pak do dolního Nizozemí (Belgie) a konečně Vídně, kde dvě hlízy v botanické zahradě pěstoval renesanční přírodovědec Clusius. A že v Čechách byly odmítány z vlasteneckých důvodů jakožto cizácké (samozřejmě vedle jiných důvodů, třeba kvůli otravám natěmi). Nebo že chudým lidem umírajícím hlady za Velké hniloby nezbylo, než v noci útočit na vozy Židů, plné brambor, protože Židé z nich vyráběli pálenku.

První polovina mě ohromně bavila, ta druhá poněkud zchladila moje nadšení (techniky pěstování brambor v NDR a jejich odrůdy, ehm :D). Velkým plusem je, že autor zohledňuje kulturní aspekty tématu (zařazuje např. lidové popěvky o bramborách, recepty, pranostiky atd.: „na Havla svatého každé jablko do pytle svého“). A cením si i toho, že Kutnar měl k bramborám opravdu osobní vztah, jelikož je prý jako chlapec okopával. :)

Adelajda_4
07.05.2017 5 z 5

Opět další kniha ze seznamu literatury ke zkoušce od které jsem toho moc nečekala, ale byla skvělá. Velmi zajímavé čtení nejenom o bramborech.