Malá lhářka

Malá lhářka https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446883/bmid_mala-lharka-Tba-446883.jpg 4 145 42

Obviněný Zatímco si Nick Dean užívá poklidný večer se svojí rodinou, nemá nejmenší tušení, že jedna z jeho studentek proti němu právě vznesla obvinění ze zneužívání. A tak mu nezbývá, než bezmocně pozorovat, jak se s bezprostředně hrozícím zatčením všechno kolem něj, co zná a miluje, pomalu rozpadá na kousky. Protože když na vás někdo nahází špínu, je těžké ji smýt. Bez ohledu na to, jestli jste vinní, nebo nevinní. Žalující Když se Angela Furnessová rozhodne, že čeho je moc, toho je příliš – nenávidí své rodiče, nenávidí své kamarády, ale nejvíc ze všeho nenávidí to, co se poslední dobou děje ve škole –, udělá jedinou věc, která jí zaručeně získá pozornost: zavolá policii. Angela si však neuvědomuje, že šokující příběh, jenž se chystá vyprávět, převrátí její život vzhůru nohama. Protože jakmile slova jednou vypustíte z úst, už je nelze vzít zpět. Bez ohledu na to, jestli jste vinní, nebo nevinní.... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Little Liar , 2018


více info...

Přidat komentář

čef
08.02.2024 3 z 5

Námět je dobrý, příběh vcelku také, ale celkově má kniha vše, co nemám rád. Spousta nezajímavých popisů okolí a jednání mimo mísu, žádný druhý plán a postavy jednají naprosto nepochopitelně, jakoby rozum neměly. Takže přenechávám tuto knihu jinému čtenářstvu, které ocení všechno to, co jsem já přehlédl nebo nepochopil.

evismaior
28.01.2024 2 z 5

40% - tak zajímavé téma, jako je křivé nařčení ze sexuálního obtěžování a nakolik může všem zúčastněným zasáhnout do života, a přitom tak sterilně zpracované, že jsem měla velký problém se začíst a pak i dočíst. Kniha je psaná z pohledu různých lidí, ale ten vypravěčský tón byl natolik odosobněný, že jsem se ani do jednoho z nich nedokázala vžít, vytvořit si k nim vztah, natož s nimi ještě soucítit. Naopak byli bez výjimky popsáni tak, že vůbec nedokázali vzbudit sympatie, a tak jsem se dost často přistihla, že mi byli jedno nebo jsem jim ty peripetie rovnou přála. Na dvanáctiletou Angelu jsem s ohledem na její chování nedokázala koukat jako na oběť, její matka Donna si po většinu času léčila vlastní mindráky cigaretami, chlastem a nepřiměřenými reakcemi a otec Stephen byl prostě ubožák. Rádoby herec Nicholas, který by měl (jak už vyplývá z názvu knihy) u čtenářů vzbuzovat největší sounáležitost kvůli onomu nepodloženému obvinění, má sám kvůli svým jistým celkem nechutným zálibám máslo na hlavě a člověk v důsledku nechápe jeho manželku, že ho vůbec může milovat. Pachatel se skutečně dal odhadnout, tím spíš mi ale některé aspekty Angelina jednání nedávaly smysl. Bohužel to není napsané tak, aby to ve mně zanechalo potřebu se nad příběhem dál zamýšlet.


Jack Bauer
24.11.2023 3 z 5

Malá lhářka. Kniha začala velmi hezky, ale pak to upadlo do rodinných záležitostíl, rozmělňování napětí až závěr zase dobrý. Nechápu, jak někoho můžou hned vzít do vazby a pak musí platit kauzy jen na základě nějakého smýšleného obvinění, ale podobných a dospělých lhářů jsem poznal za život víc než dost včetně vlastní ex, ktrá se chtěla kvůli sociálním dávkám rozvézt na oko s tím, že jeden z nás musí být ten špatný, což mě řekla 5 minut před soudem a já si neuvědomil celoživotní následky, když jsem to přijal, pak když ji to nevyšlo tak že se znovu vezmem, což už jsem odmítl tak se mstila tím, že mě několikrát obvinila z týrání a domácího násilí a nikdo mě nevěřil ani se se mnou nebavil, to samé teď nedávno v práci, závistivá baba, která jen pomlouvala a shazovala, lhala, donášela což by bylo také na dobrou knihu. Neumím se bránit proti lžím a pomluvám, výmyslům, kterým všichni slepě věří aniž by se vůbec zajímaly, kde je pravda. Kdyby mě ex obvinila místo týrání, že jsem pedofil, tak by mě také rovnou odvezli a nezjišťovali pravdu.

Kira747
24.05.2023 2 z 5

Za manzela bych Nicka teda urcite nechtela, to jeho "tajemstvi" je pekne nechutny. Jeste kdyz ma dceru... Angely mi bylo lito ale jo, taky me dost stvala, hlavne jak se chovala k mame. Bylo to narocny tema a konec jsem docela probrecela, protoze tohle je proste...hnus.

Buchtičkajani
31.03.2023 4 z 5

Smutná kniha, s deprimujicim příběhem. Je k zamyšlení, jak jedno obvinění změní spoustu životů. Začátek se trochu táhnul, ale pak se to rozjelo. Konec jsem tušila.

PavlaA
02.03.2023 5 z 5

Čtení mě nejdříve vůbec nebavilo. Ta malá pubertální Angela mě strašně štvala. Když jsem ale záhy odhalila skutečného viníka jejího utrpení, pohled na ni se změnil a bylo mi ji líto. Příběh dopadl podle očekávání a čtení jsem si nakonec užila.

salexice
30.01.2023 4 z 5

tak nevím zda thriller a zda pouze pro ženy. Za mě dobrý psychologický román pro kohokoliv, kdo má chuť číst o tom, jak špína nařčení ulpívá a přemýšlet, kdo všechno je v románu oběť. Viník a tím i vývoj děje byl předpokládatelný zhruba od poloviny, ale zase tím byly jasnější pohnutky ostatních postav a vlastně i chování Angely.

Johanka1956
28.12.2022 5 z 5

Ano, kniha se mi líbila. Příběh ze života. Takových lživých obvinění je kolem hodně. jak jednoduché zničit nevinnému člověku život a pokud ještě ztratí důvěru svých nejbližších tak se mu život rozsype pod rukama. Ale taková malá oběť násilí si těžko v tu chvíli asi umí představit co všechno způsobí. Hezký příběh k zamyšlení.

ladush
09.09.2022 4 z 5

Kniha mě bavila, pachatele jsem odhadla, a těšila se na závěr knihy, kde se vše rozřeší, jenže se dostavilo spíše zklamání. Čekala jsem, že se mi dostane většího vysvětlení, nebo nějaké retrospektivy. Takto pro mě závěr vyšuměl do ztracena, což je škoda. Jak je na konci kapitola dva roky poté, hodilo by se věnovat každé postavě pár stránek...takhle jsem se nedozvěděla skoro nic. Škoda. Ale za přečtení to stojí.
Jak moc dobře známé své blízké? :)

Miro67
04.06.2022 4 z 5

Angela skrývá tajemství, které slíbila nikomu neprozradit. Tento slib ji však natolik tíží, že zoufale kope kolem sebe a vztek si vylevá na těch, koho má ráda - mamka, kamarádka Jasmin a hlavně oblíbený učitel, kterému svým křivým obviněním obrátí život vzhůru nohama. Zaslouží si odsouzení?
Sexuální obtěžování, donedávna tabu, se poslední dobou dostává do popředí. Jsou však všechna obvinění oprávněná? A hlavně jak se dopídit pravdy, když většinou jde o slovo proti slovu.

jarmila7388
17.05.2022 2 z 5

Kniha z reálného života každý den se deji veci za zavřenýma dveřmi.I v normálních rodinách,ktery se tváří jakoby nic. A ještě horší,ze někdy manželka ví vše.Dobre to vystihla spisovatelka.Chtelo by to volný pokračování o chlapcich co zažívají ještě horší věci.

markej
12.03.2022 3 z 5

Třináctiletá Angela obviní svého učitele, že ji sexuálně obtěžoval, rozbíhá se tedy vyšetřování, jež samozřejmě odkryje nejedno tajemství. Byť má kniha tak vážné téma, bohužel se mi pod kůži moc nedostala, ani vlastně moc nevím proč. Asi že jsem čekala opravdu strhující thriller, který se ale nekonal, a asi že jsem poměrně rychle odhadla, kde je nejspíš zakopán pes. Líbila se mi prokreslená psychologie postav, tempo i způsob vyprávění, ovšem i tak celkově knihu hodnotím jako průměrnou.
Hodnocení: 3,5 ⭐ z 5 ⭐

martina2540
10.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Celá kniha pro mě byla velmi čtivá a posledních několik kapitol jsem musela přečíst najednou. Pachatele jsem v jednu chvíli tušila hlavně kvůli komentářům zde na databázi, ze kterých mi vyplynulo, že kolem půlky už bych ho měla znát, pak mě autorka tak zmátla, že byl pro mě konec částečně překvapením.

Petronela16
06.12.2021 3 z 5

(SPOILER) Hm, veľa ľudí hodnotí tento román ako smutné čítanie a ja sa zamýšľam, že prečo.
Smutné bolo správanie sa tej malej lharky, ktorú by som bola niekedy poriadne prefackala za to ako sa chová ku svojej matke.Viem, budete namietať, že bola traumatizovana,ale to jej nedava ziadne pravo nadávať materi, ba dokonca ju napadnut.... čistý nonsens.
Smutné bolo aj spravanie sa manželky,ktora, ked zistí, že jej manžel je kvazi sexuálne zavisly, tak ho postupne prestáva chápať, az kým to nevyusti v tragédiu , ktorá spôsobí, chvalabohu, jej prinavrátenie sa opäť do manželovej náruče.To som trošku nepochopila, taky rychly obrat, ze v jednu chvíľu mi je niekto
velmi odporný a onedlho uz je to ok .
No a najsmutnejsie bolo, ze vlastny otec dokáže zneužiť svoju krv,svoje dieťa.Fuj hnus!
Námet nebol nijak výnimočný.ani nový, ale čítalo sa to fajn,takpovediac samo.Taky lepsi priemer.

LeSk
19.10.2021 4 z 5

Velmi kvalitně zpracované téma i děj knihy. Zpočátku se to táhlo, pak už to šlo ráz na ráz. Od poloviny knihy jsem již tušila, "kdo" je ten chlípník a nemýlila jsem se. K zamyšlení. Doporučuji.

Makůvka
18.10.2021 4 z 5

Moc pěkná knížka, akorát deprimující téma. A údiv nad tím, jak jedno obvinění ovlivní tolik životu!!! A přiznám se, že ten konec jsem nečekala.

tyna_01
16.10.2021 5 z 5

Pro mne byla kniha velmi dobře čitelná, nemohla jsem se od ní odtrhnout a závěr mne překvapil, takže dávám plný počet hvězdiček :)

plamínek21
15.09.2021 4 z 5

Dávejte si pozor na: toho s kým žijete, toho s kým pracujete, to jak se projevujete, reagujete, o čem a komu lžete. A úplně největší pozor si dávejte na to, abyste nelhali sami sobě.
Knihu doporučuji, ale žádné odpočinkové čtení to tedy není.

Racík
28.08.2021 4 z 5

Knížka je čtivá, děj má spád, nenudíte se až do konce. Pointa příběhu mě napadla již někdy v polovině, ale to nebránilo tomu, abych se zaujetím četla dál. Konec pro mě tedy překvapivý nebyl, ale pohnutky jednotlivých aktérů děje byly popsány poutavě. Četlo se mi opravdu dobře, i když téma není moc veselé a celý příběh je vlastně hodně smutný.
Jednu hvězdičku jsem ubrala proto, že mi přišlo přehnané, jak Angela se svojí matkou mluvila. Připadalo mi to vzhledem k celému obsahu knihy nevyvážené - vím, že někteří puberťáci tak skutečně s rodiči mluví, ale tady mi ta Angelina mluva přišla přehnaná vzhledem k popisovaným pocitům a myšlenkám její matky. I když vzhledem k tomu, co Angela prožívala to asi možné je... Nemůžu soudit...
Každopádně doporučuji k přečtení, nečekejte ale bezstarostnou oddychovku.

L.Helena
28.08.2021 3 z 5

Dobrý a čtivý psychologický román, velice dobře vystihuje, jak nařčení ze sexuálního napadení (aniž je jasné, zda je pravdivé či ne) dokáže ovlivnit nejen samotného obviněného, ale i jeho rodinu a širší okolí. Klidně bych dala i pět hvězdiček, ale konec je tak strašně nedotažený, že mi zkazil dojem z celé knihy. Více v diskuzi k této knize.