Maják na útesu Delfínů

Maják na útesu Delfínů https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162519/bmid_majak-na-utesu-delfinu-162519.jpg 3 17 4

Výběr sovětských vědeckofantastických povídek od osmi autorů - Amnuel, Bulyčov, Gor, Kolupajev, Osinskij, Podolnyj, Tupicyn a Žuravlevová. Všichni se soustředili na otázku mravních hodnot v budoucnosti.

Přidat komentář

Disease
14.03.2022 3 z 5

Nic zásadního jsem nečekal, ale byl jsem potěšen. Tradiční socialistická scifi, kde se mísí lyričtější kousky a anekdoty.

ludek.n
10.08.2018 3 z 5

Sbírka vědeckofantastických povídek sovětských autorů není až tolik zaměřena na technický a vědecký aspekt sci-fi literatury, ale zabývá se spíše sociálně-psychologickými atributy života lidí, vystavených nečekaným či mimořádným situacím. Fantastický prvek tu pak funguje jako spouštěč, v jehož světle autoři zkoumají lidské chování a vliv jedince na své okolí. Povídky proto více než akcí a pádným dějem, operují s lyrikou a melancholií. Někdy je té unylosti a sentimentu opravdu hodně (Drzá žába; Poutník; Kosmická loď), ale povětšinou se jedná o citlivé sondy do života obyčejných lidí (Poslední povídka o telepatii; Haló, je tam Nina). Za nejpovedenější kousek sbírky považuji titulní Maják na útesu Delfínů.


jurajdan
09.10.2015

Možno... Treba si uvedomiť, v akých časoch a v akej krajine tieto poviedky vznikali.

Poviedka "Maják na útese delfínov " mi určitým spôsobom POMOHLA ako ďalej v tých "neskutočných" časoch, a to bol tvrdý socializmus...

Niekedy, povedal by som dosť často, je dobré nájsť si aj trochu toho šafránu, možno aj životnej filozófie....

tenax
31.10.2013 2 z 5

Ani jedna z povídek mě nějak výrazně nezaujala. Řekl bych, že je to standardní sovětský průměr, což není zrovna známka kvality. A navíc otřesné ilustrace.