(M)Učednice

(M)Učednice https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351028/bmid_m-ucednice-NtM-351028.jpg 4 366 126

Její matka už ve svém domě spáchala několik vražd a nejenom to – v záchvatech pomatení mučí svoji dceru, aby se hrůz účastnila. Matka předtím taková nebyla a měla svoje děti ráda, a Annie matku ji přese všechno ještě pořád miluje, ale jediný způsob, jak může strašlivým událostem udělat konec, je udat ji na policii. Annie pak dostává v životě druhou šanci. Má novou identitu, jmenuje se teď Milly, a žije v nové, zámožné pěstounské rodině, díky které dokonce začne chodit do prestižní soukromé školy. Jenomže pokračující vyšetřování jí dalšími a dalšími výslechy připomíná tragickou minulost. Milly má být hlavním svědkem obžaloby v soudním procesu s její matkou, který se neúprosně blíží. Otřesená Milly se trápí pochybami – převažují u ní zděděné předpoklady, nebo ji víc ovlivňuje to, co dobrého i hrozného dosud zažila? Dokonce i v novém domově Milly potkávají nesnesitelné chvíle, když ji šikanují její vrstevnice. Napětí se už nedá unést, svědomí v ní bojuje se smrtelným vábením a ona se musí definitivně rozhodnout. Dokáže zapřít matčinu krev a uniknout běsům? Vzepře se našeptávání démonů a zaplatí za to, anebo se stane učednicí své matky?... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Leda
Originální název:

Good Me, Bad Me , 2017


více info...

Přidat komentář

uzivatel83509
02.04.2024 5 z 5

Příběh byl velice čtivě napsaný, ale musím se přiznat, že podle obsahu a obálky jsem čekala daleko větší masakr... triumfální konec ( i když dost předvídatelný) tomu celému nasadil tu pomyslnou tečku na závěr :-)

DericCaster
18.03.2024 5 z 5

Zas jednou knížka, která člověku utkví v paměti. Osobně psychothrillery moc často nečtu. Sem tam nějaký zkusím, ale většinou mne moc nechytne. Tato knížka je psychothriller a je výjimkou potvrzující pravidlo. I když mne trochu vadil styl psaní v první osobě, ale vždy když jsem se začetl, tak se to podalo. Ale možná i proto ta knížka tak silně působí.

Příběh je zasazen spíše než do roviny emočně-psychologické. V podstatě vás donutí vytvořit si s hlavní postavou vztah a pak přemýšlet jestli s ni souhlasíte, či nikoliv. Neřekl bych, že je knížka nepředvídatelná, směřování je zřejmé minimálně v základní rovině příběhu.

Tuto knížku jsem dostal od své milované, krásné a úplně nejlepší manželky @hazvovakatka a děkuji za ní. Sám od sebe bych se do asi nepustil a teď jsem rád, že jsem ji přečetl a myslím, že na ni jen tak nezapomenu.


maličkán
16.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla jízda. Velice čtivý psychothriller, který se nedá odložit. Škoda, že od autorky není více knih, už bych po nich šla.

Pavlína2019
07.01.2024 5 z 5

Naprosto fantasticky napsaná kniha!
Čte se úplně sama, člověk hltá stránku za stránkou a za dva dny je hotovo.
Děj, se kterým jsem se zatím nesetkala, výborný sloh, napínavá i dojemná kniha - nedá se odtrhnout.
Zaslouží si rozhodně plný počet bodů.
V knihovně jsem na ni padla náhodou a měla jsem šťastnou ruku - rozhodně doporučuji všem milovníkům tohoto žánru!

tereziehl
01.12.2023 5 z 5

Běžně čtu thrillery a ne psychothrillery, tohle pro mě bylo místy trochu moc. Ani ne tak tím, co se tam dělo - toho jsem čekala vlastně mnohem víc, ale surovostí jazyka, explicitním přemýšlením a konáním Milly a Morgan, z jejichž přátelství jsem měla btw spíš depresi :D
To ale vnímám čistě jako můj vnitřní problém, kdyby to bylo jinak, kniha by byla mnohem méně autentická. Za to, co mi vadilo tedy paradoxně hodnotím tak vysoko. Bylo to troufalé a opravdové, uvěřitelné a vnitřní dění v Milly bych řekla jako laik klidně celkem odpovídající situaci. Kvalitní kniha, velmi čtivá, já ale zůstanu asi spíš u “uhlazenějších thrillerů. :)

Kenan
23.09.2023 5 z 5

Tohle bylo super. Vypravěčem je 15ti letá Milly, jejíž matka zavraždila několik dětí a samotnou Milly týrala a zneužívala. O zneužívání dětí se nečte zrovna příjemně, ale tady se jen dotýkáme detailů, podrobné popisy týrání v knize nenajdete. Jde o psychologický thriller a celou dobu sledujeme pocity a myšlenky Milly před nastávajícím soudem s její matkou. Konec je možná trochu odhadnutelný, ale já za sebe bych určitě zvolila jiný. Autorka chtěla dát do příběhu překvapivý konečný zvrat, ale za mně tam být nemusel. Přesto jsem knihu hltala.

m2056
18.09.2023 2 z 5

Kniha mě moc nesedla nelíbilo se mě to tolik ani jak je kniha napsaná že hlavní hrdinka má v hlavě několik vizí najednou v hlavě a je to vše napsáno dohromady.

simca9342
14.05.2023 5 z 5

Jakýkoliv příběh o zneužívání děti je různorodý a přesto stejný... každé dítě má zažitý jiný příběh, ale všichni dohromady mají šrámy na duši i těle a roky se musí vypořádávat se vzpomínkami na minulost. Anne je jedním ze šťastlivců, která získá novou identitu a domov. V nové škole ji sice pomáhá psycholog, ale má problémy zapadnout mezi vrstevníky. Hlavně mezi dceru rodiny, která ji vzala k sobě.
Anne teď už Milly má stále noční můry a pronásledují ji děsivé vzpomínky na dobu, kdy žila se svou matkou. Týrala ji způsobem ignorance nebo ji nutila chodit s ní do "herny" a to v návalu těžce narušené psychiky.
V novém domově s novými lidmi by se měla cítit bezpečně, ale čeká jí těžká zkouška. Za několik týdnů má u soudu svědčit proti své matce souzené nejen za ublížení na zdraví a zanedbání péče o dítě. Dokáže obhájit svá práva a vyhrát soud?

mary2019
16.10.2022 5 z 5

Kniha byla perfektně napsaná. Líbil se mi styl, v jakém byla podaná. Perfektně popsané myšlenky a pocity. Možná jsem postrádala víc detailů v příběhu jako takovém, ale i přesto se mi kniha líbila. Přečteno za tři dny.

Baja333
14.02.2022 5 z 5

Začátek trošinku zmatek. Při prvních stránkách jsem měla pocit, že jsem vztoupila do příběhu odprostřed, ale rychle mě děj vtáhl. Napínavé, čtivé a ten konec vau..... Překvapil a až mě zamrazilo.

Pavlina50
13.12.2021 5 z 5

(Možný spoiler) Opět kniha, která na mě fungovala.
Po celou dobu čtení mě provázelo jakési znepokojení a mírné mrazení z podtextů při vyprávění hlavní hrdinky. Jaká vlastně Milly (Annie) je? Pořád jsem váhala, zda ji mám mít ráda nebo ne, zda ji mám litovat, anebo si jen tak s čtenáři pohrává a obětí k litování vlastně vůbec není….. prostě při čtení této knihy mě napadalo cokoliv. Kniha má skvěle dusivou atmosféru, pointa je sice odhadnutelná, ale možná právě proto jsem se začala trochu bát těch posledních stránek, při kterých mě opravdu dost mrazilo.
Snad jen drobná nespokojenost s malým množstvím informací o matce, určitě bych jich uvítala víc. Ale jinak - výborné psycho.
Už název knihy je skvěle vymyšlen a hodně napoví, co lze od této knihy čekat.

andrea7191
25.08.2021 4 z 5

Zpočátku nic moc, četla jsem s nadějí, že se to nějak rozjede a ono se tak naštěstí stalo. Děj mi nepřišel až tak napínavý jako jiným čtenářům, dalo se předvídat co se stane, ale nic to nemění na tom, že zajímavé to tedy bylo. A ten konec? Vlastně nevím, jestli se mi líbil nebo ne...

Tirisa
31.05.2021 5 z 5

Rozhodně doporučuji! Pomalé odkrývání toho, co se dělo za zavřenými dveřmi, mě nutilo číst dál a dál...Vždy když jsem musela knihu odložit, jsem už nutně potřebovala vědět, co ještě se dělo...a ono to přicházelo velice pomalu. O to víc napnutá jsem ale byla.

Saela
20.04.2021 5 z 5

Jako dooooost hustá knížka! Zpočátku mi dělalo problém se začíst, cca 30-40 stránek, ale pak to nabralo spád. Jakmile se dostalo k soudnimu procesu, to jsem skoro ani nedychala. A zaver knizky? Mazec, takovy jsem rozhodne necekala! (umyslne nezminuju zadne detaily, protoze tohle si musite precist a nebudu vam to kazit :))

putpuda
18.04.2021 4 z 5

Knihu mi vnutila sestra s tím, že jí zhltla za jeden den. Mě kniha taky bavila, dobře se četla...sice se dalo předpokládat jak to zhruba dopadne, ale to vůbec nevadilo. Takže určitě můžu doporučit ;)

MišusWinner
16.04.2021 5 z 5

Od prvních stránek mě kniha pohltila a nemohla jsem přestat číst. Bylo to napínavé ale zároveň trochu předvídatelné.

lištička123
09.03.2021 5 z 5

Výborný knížka, od začátku až do konce. Čte se sama. Neodložitelná, musíte číst a číst až je konec:-).

NelaMaty
08.03.2021 5 z 5

Opravdový zážitek!! Skvělá kniha, která vás nepustí. Odpustit nebo neodpustit......?Autorka má moje velké sympatie a těším se na její další knihu.

Allys
29.01.2021 4 z 5

Zaujímavý psychothriller rozprávaný z pohľadu neplnoletej Annie, pri ktorej vlastne väčšinu času nevieme, či je obeť, alebo vyšší level psychopatky, ako je jej mama. V knihe môžeme nájsť manipuláciu, napätie, šikanu a plno zvratov v deji. V príbehu mi chýbalo viac informácií o jej matke a lekár z jej novej pestúnskej rodiny mi prišiel trochu, no nie úplne ako dobrý psychológ. Bolo miestami až desivé, keď sa jej spýtal, či sa chce o niečom rozprávať, ona odpovedala nie a následne bolo možné si prečítať na čo všetko myslela. Vplyv matky na Annie bol veľmi veľký aj po tom, ako sa už spolu nevideli a minulosť mala silný dopad aj na jej správanie v budúcnosti. Koniec je celkom predvídateľný, ale kniha je aj napriek tomu dobrá a stojí za prečítanie.

mimi55
15.11.2020 4 z 5

Takový smutný příběh s očekávaným koncem. Škoda, že tam nebylo více o matce.

Štítky knihy

vraždy psychoterapie rodinné vztahy šikana matky a dcery

Autorovy knížky

Ali Land
britská, 1980
2017  83%(M)Učednice

Kniha (M)Učednice je v

Právě čtených5x
Přečtených464x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených25x
Knihotéce228x
Chystám se číst206x
Chci si koupit44x
dalších seznamech4x