Lži a mýty o tom, co jíme

Lži a mýty o tom, co jíme https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413479/bmid_lzi-a-myty-o-tom-co-jime-muJ-413479.jpg 3 11 5

Čemu máme věřit? Komu máme věřit? Měli bychom jíst maso, nebo ne? Libové maso, nebo tučné maso? Vznikají při grilování karcinogeny? Zabraňuje brokolice vzniku rakoviny? Jsou umělá sladidla bezpečná? Můžeme pít z plastových lahví? Snižuje běhání riziko vzniku rakoviny? Pravda o tom, co jíme, není příliš romantická. Žádní stravovací démoni nebo zázračné léčby neexistují. Žádná rajská minulost nikdy nebyla – ani ušlechtilí divoši, zázračné elixíry, dokonce ani žádná pořádná dieta. Démony jsou výživoví poradci a panikáři, kteří vás nakazí svou úzkostí, neustálým objevováním nových toxinů a skrytých zabijáků, načež vám nabídnou rady, jak vás zachrání ze stravovacího pekla, které oni sami vytvořili… Celý život nám je předhazováno, že musíme omezit příjem potravin a jídla, které milujeme, abychom zhubli a byli zdraví, Jenže tyto strachy z jídla jsou založeny na mýtech, nikoli na vědě – a pravda vás jistě překvapí a osvobodí!... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: ekniha , Grada
Originální název:

Gluten Lies And Other Myths About What We Eat , 2015


více info...

Přidat komentář

lucid
14.12.2020 1 z 5

Jak napsat bestseller, když se Vám ve vlastním oboru příliš nedaří a knihy nemají patřičnou prodejnost? Stát se obhájcem těch, kteří mají černé svědomí, když se cpou přes den hamburgerem s hranolkami a večer rakvičkou se šlehačkou, a chtějí slyšet, že nedělají nic špatného. Pak stačí využít svého společenskovědního vzdělání, poskládat pár příběhů z minulosti a pustit se do "demytologizační" analýzy současných dietetických autorit. Jejich odborné argumenty Levinovitz většinou prohlásí za nesmysly s tím, že on ví, že pravda je jinde, což mu mají potvrdit, dle jeho soudu, "skuteční" vědci, se kterými vedl rozhovory a kteří kupodivu jeho domněnky jen potvrzují. Dva z těch, které v knize hojně cituje (P. Gibson a P. Zeitler), pak napsali i pochvalné recenze o tom, jak je ta kniha skvělá a pro lidstvo potřebná. Bohužel, není!

jana9561
03.08.2020 3 z 5

Kniha s výčtem mnoha mnoha studií. Muselo dát práci je všechny zanalyzovat, kniha ovšem není moc čtivá.


Chesterton
20.12.2017 1 z 5

Pro mně malinko kontroverzní kniha, která možná až příliš popírá jakési "zavedené stereotypy". Na můj vkus příliš "americká" přesto, že jistě napsaná s nejlepšími úmysly:)) Navíc mi z celé knihy až příliš vysvítá, že vše je dovoleno než rozumný způsob stravování :((

Olous1
29.10.2017 3 z 5

Celý život nám říkají, že musíme omezit příjem potravin, které máme rádi, abychom byli zdraví, ale tyto obavy jsou založeny na mýtech a pravda vás jistě překvapí.

mariva
05.05.2016 3 z 5

Zatímco dnes je většina knih o zdravé stravě zaměřena na škodlivé účinky cukru, soli, lepku atd. a jejich vyloučení ze stravy, tato kniha jde opačným směrem. Poukazuje na to, že mnohem škodlivější je dodržování přísných omezení a diet a v podstatě potvrzuje, že nejlepší je rozumný způsob stravování bez zbytečného strachu z určitých potravin. S tím se nedá než souhlasit.