Luxus na dluh? - Zadlužení české aristokracie v letech 1550-1650

Luxus na dluh? - Zadlužení české aristokracie v letech 1550-1650
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511552/bmid_luxus-na-dluh-zadluzeni-ceske-arist-Mmc-511552.jpg 4 4 4

"Čeští králové počínaje slavným Otcem vlasti Karlem IV., slavné šlechtičny a šlechtici - ti všichni měli jedno společné: na svůj luxusní životní styl si museli půjčovat " Mnohdy opomíjená stránka života slavných osobností českých dějin, panovníků i předních šlechticů a šlechtičen. Kdo z nich byl zadlužený až po uši, kdo naopak (nebo zároveň s tím) štědře půjčoval druhým? Dnes jsme zadluženi prakticky všichni. Je zadlužen stát, obce, jednotlivci. Jak tomu bylo asi v minulosti? Prameny obsahují množství informací o zadlužení šlechtických rodů, o získávání půjček, jejich splácení. Ale také o neproduktivním utrácení vypůjčených peněz za luxus. Jaroslav Čechura ve své nové knize poodhaluje dluhy českých panovníků, počínaje posledními Přemyslovci. Jádrem knihy je sledování zadlužení předních českých předbělohorských rodů: Pernštejnů, pánů z Hradce, Rožmberků, Švamberků, Lobkoviců, Černínů. S nimi kontrastuje fakt, že rod Smiřických měl jako jediný z českých aristokratů velké finanční přebytky. Rozbor velmi bohaté dokumentace dává odpověď na to, co znamenaly dluhy v renesančních Čechách, kdo byli věřitelé, jaká byla role žen při půjčování peněz v raném novověku, a řadu dalších otázek.... celý text

Přidat komentář

Honza91
27.06.2024 3 z 5

Možná by si kniha zasloužila spíše 3,5 hvězdy než 3, ale rozhodně se nejedná o špatnou knihu. Bohužel je to však jen o jednom přečtení. Autor se na můj vkus málokdy pouští do nějakých hypotéz, avšak tomu tak není ve všech kapitolách. Rozumím tomu, že nemá dostatek pramenů, ale jisté nastínění by se hodilo častěji. Taktéž není kniha v některých částech příliš čtivá a na čtenáře (i odborného) se valí hromada čísel a dat najednou.

bigbabe
03.07.2023 2 z 5

Vybrala jsem si knihu na ČV z 16.století. Historii mám ráda a zaujalo mě to názvem a anotací.
Bohužel jsem byla zklamaná, čekala jsem populárně naučnou literaturu a vylezla z toho naučná účetní kniha.
Autor se snaží přiblížit finance, ale když děvečka brala 3 groše, ten zas xx zlatých, ten kopy něčeho a kgm a kgč a nikde není vysvětlen přepočet těchto všech měn, tak si člověk stejně neudělá přehled.