Ludvík II. Bavorský

Ludvík II. Bavorský https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47298/bmid_ludvik-ii-bavorsky-PLH-47298.jpg 4 10 6

Díky svým kouzelným zámkům zůstal pohádkový král Ludvík II. Bavorský dodnes živoucí, nesmrtelnou legendou. Autor představuje bavorského krále z nového úhlu pohledu, jako tragickou postavu v kontextu své země a doby, jako historický příklad člověka, který se odmítal přizpůsobit a začlenit do společnosti a reality, která ho obklopovala. Ačkoli od záhadné smrti Ludvíka II. ve Starnberském jezeře 13. června 1886 uplynulo již více než sto dvacet let, stále se na něho nostalgicky vzpomíná a je milován jako tragická postava. Ludvík Bavorský z rodu Wittelsbachů, jenž trpěl dědičným zatížením a nesprávnou výchovou, podléhal vlivu pozdního romantismu a Richarda Wagnera a v osmnácti se stal králem, se dostal do rozporu s realitou života a své doby. Jeho představy o vládnutí se nekryly se skutečností buržoazního, konstitučního, nacionálně zaměřeného 19. století v Bavorsku, kde kralovala byrokracie a v národní říši dominoval pruský král jakožto německý císař. Král Ludvík, který navíc nedokázal nalézt správný vztah k ženám, se izoloval od svých spoluobčanů a svého okolí, uchyloval se do světa svých snů, vzpíral se úřadu a své době. Jeho současníci ho prohlásili za šíleného, protože se snažil uniknout svému postavení a reálné skutečnosti. Potomkům připadá jako člověk, který odmítal jít s dobou – jako pohádkový král, jenž měl nejen fantazii, ale i prostředky potřebné k tomu, aby si vytvořil svou pohádkovou říši. Autor představuje Ludvíka II. bez nánosu legend, na půdě bavorského státu a v kontextu 19. století, které nás dnes stále více fascinuje.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Ludwig II. von Bayern , 1984


více info...

Přidat komentář

ladyfromskye
02.03.2024 5 z 5

Četla jsem před svou cestou na zámky Neuschwanstein a Linderhof a nemůžu si vynachválit. Precizně připravená biografie, která mapuje nejen postavu krále Ludvíka II. Bavorského, ale všechno, co ho nějak ovlivňovalo a tedy utvářelo – lidé kolem něj, aktuální světová i domácí situace, dobová kultura, politika atd. Takhle to má vypadat, není možné dívat se na člověka, obzvlášť člověka pro dějiny takto důležitého, jen z jednoho nebo dvou úhlů pohledu. A jedině díky takovému komplexnímu pohledu si můžeme vytvořit svůj názor.
Kdo chce příběh, tak nechť se, prosím, příště poohlédne po knihách ze sekce "historický román". Nemůže si ovšem myslet, že obraz, který o postavě z těchto děl získá, bude pravdivý.

Booky84
19.03.2023 4 z 5

Zajímavá kniha o zvláštním mnohdy i nešťastném a nepochopeném muži své doby. Žil více ve vlastním světě a realita šla prostě mimo něj. Ovšem i díky tomu a hlavně jeho zálibě v umění můžeme dnes obdivovat zámky Linderhof, Herrenchiemsee či pohádkový Neuschwanstein.


pami
22.05.2020 2 z 5

Autor moc rozebírá dobu, politiku a tak dále. Čekala jsem čtivý příběh o Ludvíkově životě. A toho jsem se nedočkala.

andrii24
21.05.2019

Nejvytříbenější, leč šílenstvím znetvořený, chřadnoucí král, který nesnesl krásy žal. Povinován v hermelínu, pozvedá korunu a zasazuje do ní... umění - svátost všech krás, intenzivní jas věčného klenotu, vrhajícího do podzámčí paprsky zdobných ornamentů, šíři nadpozemských obzorů. Umění – toť kalich opojný, omamné záření. Moc – toť mramor, tříštivé kosti polykání, kroky volnosti tlumí. Trůn zchoulostiví, labilitou zatěžkaný. Vroucí lože se zvlní, ubírá sílu oslnivosti absolutního pomyšlení největšího vyznavače, milovníka estetického cítění. Jeho tělo bledne, duše slábne, v měsíční krajinu se mění. Odeznívá magické svícení "náměsíčného," hroutí se sen anděla rozeklaného. Soumrak jasnozřivého, slunce nejjasnějšího. Pod chmurným nebem churaví, rozpadá se stonající, unavené srdce plné iluzí. Už se neuzdraví. Královna noci jímá, do jezírka smrti ho noří.

kuky921
26.09.2013 3 z 5

Biografie Ludvíka II. je velmi zajímavá, alespoň trochu jsem pochopila jeho stavy. Jen čtení bylo náročnější než jsem se dostala přes všechny rodinné vazby :-)

JeKa
13.06.2013 3 z 5

Životopis velmi zajímavé osobnosti. Autor zde ale na můj vkus příliš důkladně rozebíral i politickou situaci oné doby. Chápu sice jeho důvody, ale musím říct, že český čtenář se v bavorském stranickém systému poněkud ztrácí. I přesto ale velmi zajímavé čtení. Kapitoly jsou řazeny relativně chronologicky, ale v každé z nich je sledována určitá tématická linka. Čtenář se tak dovídá o vztahu Ludvíka k Wagnerovi, o jeho stavební činnosti, homosexuálních sklonech, výchově, vztahu k německé říši apod. Škoda jen, že si český nakladatel nedal práci s korekturou, zjm. v letopočtech je zde mnoho překlepů.