Crux

Crux https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272437/bmid_crux-SDn-272437.jpg 4 74 10

Lucifer série

< 9. díl >

U krví zalitých kořenů světového stromu Yggdrasilu leží mrtvý archanděl Michael. Jeho moc přešla na jeho dceru Elanii Bellocovou a jeho bratra Lucifera a vymazala je z tohoto univerza - aby si tak uvolnila cestu k závěrečnému rozpadu našeho vesmíru. Nastal čas, aby ti, kdo na sobě cítí cejch křivdy spáchané Nebem, povstali a vzali Jahveho bývalé paláce útokem - vedeni zuřivou Lilith, první ženou Stvoření, uvrženou kdysi do opovržení. Ale ne všechny děti Lilith jsou v područí své matky a ne každá eventualita byla zvážena těmi, kdo dychtí rozbít primum mobile. Jak se na pláních Armagedonu a u zdí Stříbrného města shromažďují armády, štěstěna stále rozdává karty - a Světlonoš stále sedí u hracího stolu.... celý text

Přidat komentář

Norri
06.04.2022 5 z 5

Všechno směřuje k neúprosnému konci, ale někteří nechtějí, aby se vesmír rozpadl jenom tak, bez pomsty, bez zadostiučinění. Ale možná že ještě existuje naděje. Ale naděje na co?

Na deváté knize jsem se trošku zasekl. Přestože předchozí díl končil brutálním cliffhangerem, tak jsem si od této série musel na chviličku odpočinout. Po návratu jsem se trošku bál, že mé nadšení z Lucifera vychladlo. Ale Mike Carey mi zde zase skoro vystřelil mozek z hlavy. Ten chlap je zkrátka geniální. Většina knihy je klasický vysoký Luciferovský standard, takže paráda. Jsou tam ale dva sešity, které silně vybočují. Jedením z nich kniha začíná a v něm se pomocí velmi stylizované kresby podíváme do pekla, kde dojde k tak trošku sametové revoluci. A ten druhý sešit? To je ten geniální a mozek vystřelující. Nebudu k němu nic prozrazovat. Ten si musíte užít na vlastní bulvy.

666Jitka
25.06.2021 5 z 5

V tomto dílu se hlavní role ujímá matka Lilim Lilith a těhotná Jill Presto, která nenávidí to, co nosí pod srdcem. Setkáváme se s nebezpečným Berimem z rodu Jim En Mok. Elaine trénuje svou schopnost božského tvoření pod dohledem Lucifera. Opět jsem měla nehnáno ohledně mojí oblíbené válečnice Mazikeen. Příběh se v několika rovinách posouvá dál, nechybí mu napětí a akce, a je zřejmé, že se pomalu blížíme velkému finále.


TomTomis
27.11.2020 5 z 5

Tak tohle byla jízda. Začátek jsem se nemohl asi díky jiné kresbě začíst, potom to šlo samo...

trudoš
08.11.2019 5 z 5

I když jde opět o album, působící dojmem nastavovaného předkrmu před přibližujícím se hlavním chodem, mají jednotlivé příběhy rozhodně něco do sebe. Mike Carey i Peter Gross zkrátka umí. Do finále už mnoho nezbývá a já jsem skutečně zvědav, jaké trumfy má Světlonoš v rukávu, protože jinak to pro něj a pro lidstvo nevypadá zrovna růžově.
V deváté knize se tedy primárně definují pozice černých a bílých figur na šachovnici jménem Tvárné nekonečno. Takže se protentokrát Lucifera ani moc nedočkáme, zatímco Lilith a Mazikken mají prostoru víc než dost. A snad jen kromě první povídky Osmý hřích, která vytahuje na světlo boží starší postavy, na něž většina z nás už dávno zapomněla, drží Crux vesměs pospolitě. Já osobně jsem si nejvíc užil příběh Jahveho taneček, jenž skrze Elaine nenásilnou formou zasvěcuje čtenáře do božských nesnází při tvoření nových světů a bytostí na nich. Tuhle práci bych vážně dělat nechtěl. Ačkoliv - některé ty rituály se sličnými pannami mají bezesporu něco do sebe.

Kverulant
26.02.2019 5 z 5

Výborný svazek, seriál se konečně rozjíždí k nějakému cíli a přináší zajímavá témata, jako třeba dilema při stvoření vlastního vesmíru.

tereza1198
04.09.2018

Ani Stvořitel není schopen vytvořit dokonalý svět. A když se tomu přiblíží, my ho zničíme. Finále se blíží.

borknagar
10.09.2016 4 z 5

Příprava na velké finále dokončena a tento spíše vycpávkový (přesto velmi důležitý) díl je za mnou. Spokojenost veliká, jen v srdci smutek, že ještě dvě knihy a další velká super série končí. A ke Cruxu. Pod opět perfektní obálkou nás v prvním sešitě zarazí kresba Marca Hempela, která ač není úplně nejhorší, není to prostě Lucifer. Pak už mají vše v merku Cross/Kelly (zvyk je prostě zvyk). Ze zavedené rutiny nás vysvobodí Wimberly a příběh o stvoření dalšího bezchybného světa a že to není prdel, je už teď jasné. Finále Cruxu parádní, Jill Presto a cesta její dělohou parádní, Lilith a její armáda bombastická. Máme se na co těšit, přátelé, příští kniha bude velká jízda......

LordSnape
09.06.2016 3 z 5

Vzpruha se nekoná. Carey v podstatě rozvíjí dějové linky ohledně Lilith z minulého dílu a Lucifer je tu převážně jen okrajově. Bavil mě ale sešit s Elaine o jejím vytváření dokonalého světa.

Kapis
12.01.2016 5 z 5

Furt jsem na vážkách, jestli to celé nebyla jen sprostá vycpávka nebo jestli to má Carey až tak promyšlené k velkému finále. Ať tak či tak, posoudím, až to bude komplet a uvidím, jakým stylem se mu povede rozmotat ten spletenec různých osudů, momentálně už ve třech jsoucnech. A ať tak či tak, je to psáno i kresleno standardně na vysoké úrovni, čte se to samo a je to jednoduše kurefská zábava. Překlad je excelentní, takhle má dle mého vypadat rozumný mix kvalitní a hovorové (či obecné) češtiny. Lidi na úrovni mluví jak kniha, poskoci jak pražáci, takže vše v pořádku;-) Kresba Marca Hempela mi přišla příliš hysterická, ta přehnaná karikaturnost mi k tomuto dílu moc nesedla, jako konzerva doufám, že budu uchráněn dalších pokusů s novými kreslíři a hlavně, že se vrátí aspoň na nějaký ten sešit můj nejoblíbenější Dean Ormston. Tak a teď už nadrženě očekávám vyvrcholení!

3DD!3
21.12.2015 4 z 5

Vata... kvalitní, ale vata. Lucifer je na vedlejší koleji a za pozornost stojí jen cvičení se stvořením. Jsem si jistý, že Mike to má vymyšlené a vedlejší postavy ještě zahrají na důležitý nástroj, ale chtělo by to zesvižnit. Lilith máma je fajn, ale zdržuje.

Štítky knihy

Lucifer

Autoři knihy

Mike Carey
britská, 1959
Peter Gross
americká, 1958

Kniha Crux je v

Přečtených112x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce42x
Chystám se číst12x
Chci si koupit15x
dalších seznamech4x