Karel IV. a koruna římských králů

Karel IV. a koruna římských králů https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473043/bmid_karel-iv-a-koruna-rimskych-kralu-Xlp-473043.jpg 4 23 8

Lucemburská sága série

< 5. díl >

Karel Lucemburský se jako nový panovník navrací z vítězného tažení proti Ludvíku IV. Bavorovi, kterým si upevnil postavení římsko-německého krále. Přichází do vydrancovaných Čech, kde mu patří snad jen ta koruna, kterou se – až bude dokončena – chystá dát korunovat za krále. Přesto je rozhodnut navrátit přemyslovsko-lucemburskému dědictví bývalou slávu a vytvořit z něho uznávané centrum příští Evropy. Zůstane jen u jeho představ nebo je promění ve skutek? Postaví se Karlovi po bok Matouš Rozoumek, který kdysi sloužil Elišce Přemyslovně? Jak bude reagovat šlechta, která si zvykla sama rozhodovat v zemi opuštěné Janem Lucemburským? A jak reagují němečtí kurfiřti, kterým se nelíbí volba Lucemburka římským králem? Zvládne mladý Lucemburk intriky mocných Wittelsbachů? Buďte svědky dramatických osudů vzkříšení srdce Evropy.... celý text

Přidat komentář

orinka3
02.12.2023 3 z 5

Nedávno jsem viděla podle mého názoru zdařilý film Hlas pro římského krále. Možná by jeho zhlédnutí pomohlo líp pochopit děj knihy. Přiznávám, že s jí dost těžko prokousávám a taky mi tu chybí víc Karla IV. Na obranu autora chci říci, že ta doba musela být hodně složitá. Jednoduše ji popsat asi nelze.

DraculasLady
12.11.2023 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale přemáhají mě spíše smíšené pocity... Podle názvu knihy byste přesně očekávali, co bude hlavním dějem. Ale právě naopak. Všechno ostatní je vlastně mnohem důležitější a Karel IV. je tu dost vedlejší postavou. Také mi vadí, jak se část knihy zaobírá jedním "stěžejním" příběhem, ale poté najednou klik cvak a děj je zase někde úplně jinde a hlavní postavou zase někdo jiný. Celá sága je tak rozporuplná, že vlastně nevím, jak se k ní postavit Autor se snaží o něco, co se mu prostě nedaří. Ale dám tomu šanci a dočtu i zbývající díly. Přeci jen to má občas i světlejší chvilky.


breughel
13.05.2023 4 z 5

Zajímavé historické pozadí tvoří usilování o říšský úřad, v popředí je pak postava Karla Rozoumka, takto vůdce královské ochranky. někdy trochu zdlouhavé, někdy trochu ženské čtení. Titulní postavu, krále Karla, autor nešetří a činí ho zodpovědným za známé pogromy na židy.

Dandulka
31.08.2022 2 z 5

Tak mám takový pocit, že autor by se měl nejprve trochu pocvičit v sémiotice. Ve středověku se "pokojům" říkalo "komnaty"! A Osobní "ochranka" je samozřejmě také hotový nesmysl! Osobní "stráž" je onen správný výraz!!! A mohla bych pokračovat. Toto všechno nějak kazí dojem z celého příběhu! A mimochodem, v Čechách mezi lety 1347-1351 mor nebyl! To už jen tak na okraj.

astroweb
27.03.2022 5 z 5

Parádní historický český román od, pro mě doposud neznámého autora, určitě si přečtu další a další.

katka134
02.01.2022 4 z 5

Zajímavá kniha, dobře se četla.
Obavy krále i všech lidí z neznámého moru, nařízení i chování, to všechno mi připadalo tak známé.

WaN635
03.12.2021 4 z 5

Karel IV. pro mě jako pro čtenáře, není nijak lákavý. Nevím proč, ale raději čtu knihy s příbuznými jeho maminky. Naštěstí pro mě,tato kniha byla spíše o Hubertovi a jiném Karlovi :) .
Každopádně, kniha se četla moc dobře, bylo tam několik momentů, kdy jsem si řekla ,,aha, tak proto,,.
Kdo má rád historické knihy, ať neváhá a přečte si i tuto.

kolacky
07.11.2021 5 z 5

Trochu o Karlovi, hodně o Hubertovi. Určitě doporučuju.