Ochránce

Ochránce https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480102/bmid_ochrance-XSu-480102.png 4 70 14

Lovci monster série

< 7. díl

Když se Owen Pitt a většina Lovců monster s.r.o. vydají na několikaměsíční záchrannou misi do monstry zamořené dimenze nočních můr, Julie Shacklefordová – Owena manželka a potomek zakladatele Lovců monster Bubby Shackleforda – musí zůstat doma. Její misí je bránit pevnost a starat se o svého novorozeného syna Raye. Pak se však během rutinní mise střetně tváří v tvář s nepopsatelným zlem, které si říká Bratr Smrt. Julie je Ochráncem mocného prastarého artefaktu Kamareš Yar, který by ve špatných rukách mohl zničit realitu, jak ji známe. Bratr Smrt ho chce a neváhá kvůli tomu unést malého Raye. Cena za jeho bezpečný návrat? Kamareš Yar. Aby získala zpět svého syna, Julie se musí probojovat přes nekromantské kulty smrti, obludné zloděje dětí i mnohem horší tvory a musí to stihnout dřív, než Bratr Smrt použije Kamareš Yar. Je to jedna žena proti armádě monster, ale Julie Shacklefordová není obyčejná žena – ona je možná tou nejnebezpečnější matkou na planetě!... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Monster Hunter Guardian , 2019


více info...

Přidat komentář

Sitting-Bull
04.02.2024 4 z 5

Dlouho jsem tento díl odkládala, protože není načtený v mistrném Jiříkově podání, ale vlastně jako bych jej při čtení skoro slyšela. Dějově oproti jiným dílům lehoulince podprůměrný a chyběl mi tam klasický Correiův smysl pro humor, ale stejně se to četlo dobře a svižně... A co si víc přát od výplachu hlavy? :-)

EmanuelBremi
10.05.2023

Přečteno za jeden den a vlastně to bylo nezajímavě zajímavé. Knížka je dobrá, pěkně svižná a téma té sítě monster je skvělé. Ale. Mám pocit, že to všechno bylo takové povrchové, šup sem, šup tam. Akce střídá akci, o následcích se mluví, ale moc se reálně neřeší. Chápu, že Julie byla ve stresu, ale profesionálku si představuji trochu jinak. Dalo se z toho vytřískat daleko více. + Za drobné mrknutí na strýčka Chada a jeho meč.


viktor4359
11.03.2023 3 z 5

Bavil jsem se, ale lovci monster mají na víc. Dobré oddechové čtení. Doplňující díl k Invazi.

havrmoni
10.03.2023 4 z 5

Nějak to nebylo ono. Jako jó mám ráda silné sebevědomé ženy a číst knihy kde je hlavní postavou bojovnice je fajn, ale tohle nějak nebyla ta Julie z předchozích dílů. Taky ty nepřesnosti, sice nepatrné, ale aby někdo měřil 160 cm a pak 180 cm to je divný. Možná překlep. Nejlepší je asi pan Popelnice.

Lacie
25.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Tohle mi moc nesedí. Nevím, čím přesně to je, možná že chybí většina osazenstva, celé je to v cizině na poli naprosté ilegality, diletantizmu, chaosu a patosu a navíc od okamžiku, kdy opustíme základnu LM, téměř opustíme i vtip... zachraňuje to Pan Popelnice, toho bych prosím chtěla!
Julie se setká se zajímavými lidmi, její boje jsou líté a jeden za druhým… Hm, vlastně už vím, co mi vadí nejvíc – je to její velká úmrtnost. Nebýt znamení Ochránce, je tuhá hned zezačátku a pak ještě několikrát, tohle prostě poškozuje její image úžasné lovkyně Julie Pittové, dědičky rodu Shacklefordů, jak jsem ji měla ráda. Daleko spíš bych čekala, že v ní mateřství povzbudí dravce, než že vyměkne a zpohodlní, ani střelbu už netrénuje… a obálka je jako obvykle peklo, ale to je u všech knih, jestli si autor takhle představuje krásku, tak potěš koště... aspoň že tam namaloval i Popelnicového jorkšíra.
Celkově v sérii povážlivě sílí linky všech šampionů, Owen za Druhé, Julie za Ochránce, Franks za Boha (?), Earl s Heather za Bestie – teď nevím, jestli se víc děsím toho, že se příběh bude natahovat a natahovat, až nedejbože autor nedopíše závěr… nebo že ho naopak ukončí už v další knize.

Stupino
20.11.2022 5 z 5

Těšil jsem na další díl a musím říct, že opět nářez. Mě se to líbilo. Konec je super.

Panpalapax
23.06.2022 4 z 5

Moc se mi to líbilo. Bylo dobře, že to Correia napsal s ženou, když hlavní hrdinkou je žena. Pan Popelnice byl fajn humorným aspektem. Souboj upíří babičky o "svého" vnuka se mi také líbil. Stejně jako závěr, který byl krvavou tečkou, a který jsem takto nečekal.

Farao
05.06.2022 2 z 5

Silné zklamání. Nevím jestli to bylo tím, že jsem předešlé díly série četl v češtině a tuhle knihu jsem četl v angličtině, ale nějak víc na mě dýchla ta mentalita "Amerika je nejlepší, ostatní jsou lemra" a celkově mi to přišlo bezduché, místy až trapně komicky vyumělkované, jak se snažili, aby Julia vypadala co nejvíc cool.
Na mě kniha působí tak, že děj je druhořadý a ani nad ním moc nepřemýšleli, hlavní jádro knihy je pouze ukázat, že naštvaná matka je nejnebezpečnější tvor pod sluncem a musí vypadat hustě. Pokud jste matka na mateřské, tak knihu budete milovat. :-)

slawa.cap
29.12.2021 2 z 5

Jsem opravdu hluboce zklamán a rozesmutněn.
Moc papírových knih už nečtu, čtu elektronické knihy, protože mobil mám u sebe pořád a při každém prostoji můžu chvilku číst. Lovci monster jsou ale série kterou mi každý rok přinese Ježíšek a už jejich čtení o Vánocích beru jako tradici. Už loni jsem byl opravdu rozčarován, ale bral jsem to jako Larryho zlaté prasátko, které ne zcela podléhá kánonu.
Letos jsem narazil mnohem, ale mnohem hůř. A u knihy která přímo patří do série.
Ochránce je regulérní sedmý díl Lovců a vlastně první který nepsal Correia sám. Na tom by nebylo nic špatného, "Paměti" psal Ringo a jsou minimálně stejně dobré jako originální série. Tentokrát si ale přizval ženskou. Nemám nic proti spisovatelkám, ale prostě píšou jinak než chlapi a z textu to jde opravdu poznat (možná Sněgoňová je výjimka, ta dokáže psát jako Kotleta :D ). A paní Hoyt asi nebude jedna z nejvyzrálejší spisovatelek, asi jen další autorka fantasy/horror romantiky, ne tvůrkyně hororů nabytých brutalitou a suchým humorem. Jako by jste po autorce Stmívání chtěli aby napsala Vetřelce. Její tvorbu neznám, ale předpokládám kam bych ji asi zařadil.
Julie je celou dobu ukňouraná uvažuje nelogicky a chová se jako pubertální hysterka. Na to že je prakticky, několik let, vedoucí společnosti jeden z největších mozku LM a jedena z nejdůležitějších při plánování operací tak téměř celou knihu jen zmatkuje a stěžuje si. Chápu, že je pod velkým psychickým tlakem, ale i tak mi to nesedí a před konečnou misí její krédo "Všichni jsou mrtví, musím to zvládnout sama" jen podtrhuje debilitu celého jejího jednání. I Pan Popelnice se chová jako retardované monstrum ale někdy se zachová inteligentněji než hlavní hrdinka. Autorka ani nedokáže těžit z předchozích dílů, i když se na předchozí děj často odvolává, a třeba vůči Earlovu sólu je kniha naprosto trapná.
Navíc si autorka i protiřečí, v na začátku má Julie asi 170 centimetrů, na konci knihy má 180, ale myslím, že v prvním díle série byla ještě vyšší. K tomu Julie má být jedna z nejkrásnějších ženských v příběhu, u LM ji zastiňuje snad jen Holly, přesto o své kráse v knize několikrát pochybuje a i když je téměř totožnou kopií své matky o matce mluví jako o opravdové krásce. A viděli jste ten ksicht na přebalu?
Kniha je plná patosu a národních stereotypů. Němci jsou organizovaní a brutální. Francouzi korumpující a zkorumpovaní. Portugalci neuspořádaní a přehnaně sebevědomí (a tady je to asi přesná střelba do vlastních řad, protože autorka je původem Portugalka a myslím, že to i trefně popisuje tento její výtvor) Zato Američané i v důchodu jsou odhodlaní, uvědomělí profesionálové. V předchozím ději je několikrát zmíněno že lovci se do důchodu často nedostanou, ale tady je důchodců až nad hlavu, i když byli potřeba i v 6 díle do akce šli až teď.
A ten epilog je opravdu hodný tak Stmívání.
Možná knize ubírá i to, že vím jak dopadne operace na Severním ostrově, protože je situována někam těsně před konec Invaze, ale i tak zdaleka nedosahuje kvalit Larryho knih, spíš se k nim ani nepřibližuje.
Tentokrát se ale nepovedl ani překlad. Místy zmatený nebo střídání mužského a ženského rodu v rozhovoru dvou žen - tady předpokládám, že jde o překlepy nebo špatnou automatickou opravu. Navíc zkratku ASS mohli přeložit i líp, třeba si i něco vymyslet tak jak to dělal Kantůrek s Pratchettem a třeba by vznikla PRDEL. A Correia by to asi i posvětil, protože Čechy má evidentně rád.
Už jsem to psal minule Larry vyser se na to a další díl napiš sám a pořádně. Dám ti ještě šanci :(
Dvě hvězdy z úcty kvůli předchozím dílům, jedné zmínce o Chadovi a za bubáka.

FraGyver
17.12.2021 5 z 5

Trochu jsem se bál, jestli mě to po té době od posledního dílu bude ještě bavit. Obzvlášť, když se nyní jedná o kolabo a není úplně jasné, v jakém poměru byla kniha psána. Ale i když bych si i byl ochoten vsadit, že větší porci textu obstarala Sarah, není to na čtivosti vůbec znát. Čte se to samo. :) Konspiračně bych i polemizoval, že to je důvod, proč se jedná jen o jakýsi levoboček série, který lze v případě dalších dílů přeskočit a nebylo by to na kontinuitě příběhu znát. Ale byla by to chyba.
Příběh je velice přímočarý, prostý jakýchkoliv odboček a dalších dějových linek, což knize a jejímu tempu krásně sedí, a pokud jste matka, nebo alespoň rodič, užijete si ho pravděpodobně ještě o stupínek výše. Drobné výhrady mám snad jen k Panu Popelnici. Stal se nám tu z něj archetyp postavy, která se do filmů/seriálů přidává pro boostnutí prodeje merche. Umístit do příběhu postavu typu "baby cokoliv" je zbytečná sázka na jistotu. Až moc zbytečná. Ale nechápat špatně, na mě to funguje úplně stejně a Pan Popelnice je tak srdcovka příběhu. :)
P.S. Pokud ovládáte AJ a máte rádi infantilní primitivní humor, určitě čtěte v originále, tady se jeden z autorů slušně vyřádil. :D

Eyghon
03.12.2021 5 z 5

Po mírně slabším 6. dílu je původní kvalita zase zpátky. Sice tam vůbec není Owen (to se dalo čekat), ale Julie to bije stejně dobře - s výraznou pomocí Pana Popelnice :). Pohltit!!!

Kroana3
09.10.2021 5 z 5

Návrat pana Popelnice

gwcz10
24.09.2021 4 z 5

Moc jsem se těšil na další díl a bylo to zase vynikající a trochu jiné. Poznal jsem pár nových míst v Evropě a zjistil, že matku dítěte a zároveň nejlepší lovkyni vážně naštvat nechcete.... Koupím jednoho malého shoggotha. :-D

kokrokr
20.09.2021 3 z 5

Ten ženský pohled na věc je tu znát a tak bych rád věděl kolik textu napsala Sarah a kolik Larry. Není to špatné a dávám tři a půl bodu.

Štítky knihy

dark fantasy příšery, monstra hrdinská fantasy

Autoři knihy

Larry Correia
americká, 1977
Sarah A. Hoyt
americká, 1962

Kniha Ochránce je v

Přečtených89x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce93x
Chystám se číst31x
Chci si koupit21x