Lidé odvedle

Lidé odvedle https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519938/bmid_lide-odvedle-VFr-519938.jpeg 3 39 12

Lana a Roman Wadeovi se rozhodli uprchnout z velkoměsta do odlehlého kousku ráje. Byt plný nešťastných vzpomínek vyměnili za útulný domek v hrabství Oxfordshire. Život v malebné komunitě zvané The Gardens byl jejich snem a všichni noví sousedé jsou velmi sympatičtí. Tak proč se Lana cítí tak nesvá? Lana si na svůj nový život v ráji zvyká jen těžko a po nějaké době nabude přesvědčení, že sousedé před ní něco skrývají, něco, co se týká smrti rodiny, která v domě bydlela předtím. Něco, co by mohlo i ji samotnou ohrozit na životě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The People Next Door , 2022


více info...

Přidat komentář

knihomolka27
27.03.2024

63 Procent


Fajn knížka, která neurazí ani příliš nenadchne. Docela trefně přirovnáno k Hitchcocově plouživé a znepokojivému stylu vyprávění.

kackahracka
08.03.2024

Měla mě odradit už obálka. Ta hnáta, co čouhá z hlíny, to je dočista filmový plakát na nějakou béčkovku z devadesátek. No. Pak mě měla varovat první kapitola pojatá velmi poetickým stylem. Jářku, kdo by to byl řekl, že se děj točí okolo nočního přepadení:

Někde mezi sněním a bděním z mých úst vyklouzl do temnoty šepot-tvé jméno.
(...)
Byly to nezaměnitelné zvuky násilí, jenže tohle násilí nemělo potřebu zvyšovat hlas. Tenhle rámus byl přiškrcený a umírněný, surový, drsný a utlačovaný, jako by celou tuto nepříjemnou záležitost bylo možné provést, aniž by to vyrušilo ze spaní sousedy.
(...)
Pak zvuky začaly znovu a z mých úst vyklouzlo tvé jméno, tentokrát hlasitěji, můj hlas tě volal zpátky ke mně.
(...)

Mno. Sem to přetrpěla asi do poloviny, ale ten děj se rozvíjel v tak příšerný blábol, že se to zkrátka nedalo. Pro představu ještě jeden velmi realistický rozhovor mezi dvěmi známými, co se náhodou potkají na ulici:

"Řekni mi, že pracuješ. Že ses rozhodla všechnu tu krásu zvěčnit? Řekni mi, že prosíš pomíjivý okamžik, aby setrval. Řekni mi, že si pořád pamatuješ, že jsi fotografka, Lano."
(...)

Odkládám, loučím se a nelituji.


cleopatra11
18.02.2024 3 z 5

Pěkný příběh. Fandila jsem Laně, Roman mi vůbec neseděl.

nada3314
30.12.2023 4 z 5

Po romantických knihách jsem potřebovala trochu změnu a padla volba na LIDÉ ODVEDLE – je to má první přečtená kniha od tohoto autora a velmi mi sedla. Četlo se to parádně, ostatně knihy od MOBY už takové jsou. Ještě se mi nestalo, že by mě nějaká zklamala.

Manželé Wadeovi žíjí ve městě. Lana je talentovaná fotografka a Roman je lékař. Něco se stalo a manželé se rozhodli, že se přestěhují na vesnici, kde budou mít větší klid a kde uklidí své trápení. Tohle by mohlo znít tak nějak obyčejně, ale co z toho autor dokázal vytřískat, z toho mi spadla brada.
Příběh byl čtivý, napínavý a místy nás autor schválně pletl, že jsem nevěděla komu věřit. Blázen je manžel nebo manželka? Nebo to bude úplně jinak? Skoro do konce příběhu jsem se nemohla rozhodnout, na čí straně budu. A tímto tempem jsem přečetla celou knihu skoro na jeden zátah. Autor si semnu dokonale pohrál a to velmi oceňuji. A ten konec? No to už jsem fakt odpadla, něco tak jiného už jsem dlouho nečetla.

K naprosté dokonalosti tomu trochu chybělo, ale i tak hodnotím jako nadprůměrný psychothriller, který by mohl bavit velký okruh čtenářů.

Izu
28.12.2023 1 z 5

Úplná ptákovina.

Lily101
29.10.2023 3 z 5

Kniha napínavá a čtivá, ale, ne úplně logický, závěr byl zklamáním. A jako třešinka na dortu Vás čeká chování hlavní protagonistky a jejího manžela, které Vám dost možná bude iritovat.

A pokud budete číst úvod s tím, že Vás bude zajímat, jak se situace stala a co přesně se odehrálotak to knihu rovnou odložte. Ušetříte čas, který je, jak všichni víme, drahou komoditou. Nemáte zač ;-).

Klenotka
29.10.2023 4 z 5

Začátek opravdu skvělý, vlastně až do tak 3/4 fajn. Akorát mi pak přestalo dávat smysl Lany chování, ten divný skok tam, kdy odešla, a pak se vrátila....hlavně mě mrzelo, že tam víc nebyla rozvedena psychologie Romana, když už tam byly některé kapitoly psané z jeho pohledu.
To, že miloval svou ženu ho sice šlechtillo, ale rozhodně to, co se mu stalo, volalo potom, aby byl psychicky úplně na prášky, a omezit to na jeden panický záchvat v supermarketu mi přišlo dost málo.
jinak se to ale četlo rychle, dobře, nejistota, jestli je Lana blázen nebo se to fakt děje, pěkně vykreslené.
Ale ten konec byl hodně uspěchaný, a trochu deus ex machina, jako z Cimrmana "ne, já nejsem Tvůj otec..." následované větrem z hor.
Prostě škoda konce, nicméně si umím představit, že jako film by to vlastně mohlo fungovat docela dbbře...
P.S. Bylo tam asi pět překlepů, což nechápu, jak v dnešní době může projít.

beruska
08.10.2023 4 z 5

Musím říct, že v knize bylo opravdu hodně překlepů. Občas se to stává, ale tady je jich mnoho...
Co se týká příběhu, je napínavý, moc jsem fandila Laně, která to opravdu neměla lehké ..
Konec byl takový zvláštní...
Za mě 4 * :) ....

Evule *
25.09.2023 3 z 5

Ze začátku opravdu čtivé a napínavé, čekala jsem jsem co se z toho vyvrbí... Konec knihy mě ale zklamal, přišlo mi to vše nějak překombinované a neuvěřitelné.

Pavlína2019
25.09.2023 5 z 5

Výborná kniha!
Moc mě bavila, mám nového oblíbeného autora.
Nechtělo se mi od knihy odcházet, je velice napínavá, zvláštní, dobře napsaná, člověk opravdu neví, co si mám myslet a jak všechno vlastně je.
Rozhodně doporučuji!

Kopretinka784
16.08.2023 4 z 5

První kniha od tohoto autora a za mě dost dobré, přiměřeně napínavé čtivo. Laně jsem fandila a netrpělivě jsem čekala, kdy už se tedy ukáže jestli má nebo nemá pravdu. Věrohodně vylíčeno,jak vyvolat v člověkovi pochybnosti o sobě samém.
Určitě si nějakou další autorovu knihu (pokud bude dostupná v knihovně) přečtu.

alena1228
07.08.2023 4 z 5

Lidé odvedle je pěkně vystavěný psychothriller, třísetstránkovou "jednohubku" jsem měla přečtenou za dva dny.
Jde o příběh manželů Lany a Romana, kteří se po otřesném zážitku stěhují na vysněný venkov, do idylické čtvrti plné bohatších milých lidí, kteří jsou lačni se s nimi přátelit.
Jak už je ovšem o thrillerech známo, nic není ve skutečnosti tak jak to vypadá.
Myslím si, že fanoušci Lapeny a Moriarty si přijdou na své.
Na knize se mi líbí střídání kratších kapitol a vyprávění z pohledu Lany a z pohledu Romana.
Lana je sympatická mladá žena, která miluje svého manžela a společně chtějí zapomenout na noc ve městě, která jim změnila život. Brzy se Lana spřátelí s novými obyvateli, hlavně s manželkami sousedů. Ze začátku jí přijde toto místo jako ráj na zemi, později se v ní začínají probouzet obavy z různých nesrovnalostí. Kde je Juno, manželka jednoho ze sousedů? Do jakého domu se to přistěhovali? Zdá se, že každý skrývá nějaké to svoje tajemství.
Postupně začíná rozkrývat některé okolnosti, což se manželovi ani sousedům moc nelíbí. Lana neví, jestli nezačíná bláznit... Vždyť je tady přece tak krásně a nikdo nechce odejít. Nebo nemůže?
Hlavní hrdince jsem držela palce, neměla to jednoduché, zato její manžel mi přišel strašně naivní trumbelín, který si nechá všechno namluvit, popravdě asi spíš chce tomu svému snu věřit.
Mně se kniha líbila a jak už jsem zmínila, je velice čtivá a čtenář chce vědět, jak to dopadne.
I když jsem ke správnému závěru došla a zvraty se moc nekonaly, konec byl pro mě překvapením. Trošku se mi zdál překombinovaný, ale to výslednému dojmu neuškodilo.
Já jsem spokojena. Od tohoto autora sem zatím četla pouze dvě knihy, ale myslím si, že další budou následovat.

Autorovy další knížky

Tony Parsons
anglická, 1955
2018  73%# Smrt všem prasatům
2019  81%Třináctá oběť
2019  80%Spolek katů
2021  84%Posedlost
2001  76%Muž a chlapec

Kniha Lidé odvedle je v

Právě čtených2x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce73x
Chystám se číst67x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x