Smrt v bazénu

Smrt v bazénu https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64462/smrt-v-bazenu-64462.jpg 4 39 8

Lew Archer série

< 2. díl >

Násilnou smrtí v bazénu na zahradě končí v detektivním románě amerického autora, považovaného za nejlepšího pokračovatele chandlerovské „drsné školy“, americká milionářka, na jejíchž pozemcích jsou nevytěžená ložiska petroleje. Soukromý detektiv Lew Archer, který je původně najat její snachou, aby vypátral původce anonymního dopisu, vyšetřuje nakonec s nasazením vlastního života dvě vraždy, zabití, řadu zločinů a nakonec sebevraždu své klientky. (www.pitaval.cz)... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Drowning Pool , 1955


více info...

Přidat komentář

denib
30.10.2023 3 z 5

Stará dobrá drsná škola. Četlo se to dobře, hodně mi to připomínalo R. Chandlera. Taky mě to pobavilo a místy překvapilo, ale taky na to zřejmě brzy zapomenu. Fajn čtení pro oddych.

mi-380
26.10.2019 4 z 5

Neradostné putování odvrácenou stranou poválečného Západního pobřeží. Plastický popis nočních podniků vysávajících lidskou energii, peníze i charaktery, a stejně přesný popis narušených vztahů na cestě do zatracení.
Detektiv Lew Archer je důstojným pokračovatelem Philla Marlowa - umístěním děje, ich formou, neústupnou poctivostí a hlavně břitkou sebeironií.
Po letech přečteno podruhé, odebírám jednu hvězdu, ale stále jsem na slušných 80 %, Macdonald bez problémů drží krok se současnými autory.
(24 hodnotících je na průměru 81 %).

Muž v zrcadle byl velký, měl placaté čelo a vychrtlý obličej. Jedno jeho šedé oko bylo větší než druhé, rozšiřovalo se a kolísalo jako oko svědomí; druhé oko bylo malé, tvrdé a prohnané. Stál jsem chvíli nehnutě, upoutaný vlastním zkresleným obličejem, pokoj se proměňoval jako pomocná kresba při psychologickém testu. Byl jsem na chvíli ten člověk v zrcadle, stínová postava bez vlastního života, která jedním velkým a jedním malým okem zírala špinavým zrcadlem do špinavých lidských životů ve velice špinavém světě.


March
24.09.2019 1 z 5

Totální nuda...když už to vypadalo na rozjezd, tak nebyl...knížku jsem četla a přečetla... a? Vlastně nic ve mě nezanechala...když bych ji necetla vůbec by se nic nestalo...

bertrand
28.07.2016

Znám spíše vynikající film s Pavlem Newmanem. Ten doslova vdechl Archerovi (tedy vlastně Harperovi) život, šarm a dal tvář. Knížku už číst nebudu, některé Archerovky jsou totiž naopak dost neživotné...

marek1278
17.06.2015 4 z 5

Pomalý rozjezd, ale od poloviny knížky opravdu zajímavý detektivní příběh s překvapivým vyústěním. Opravdu povedená detektivka, těším se na další příběh Lew Archera

honajz
25.01.2014 2 z 5

Po vynikajícím Pohyblivém terči studená sprcha. Jako by se do knihy Macdonaldovi nechtělo, navíc celý příběh uchopil špatně, a tím pádem se celá konstrukce sesunula, protože jak začnete základy blbě, nefunguje to. Macdonald se zde snaží sám sebe předstihnout, a je to ke škodě věci. Některé dialogy, v první knize vtipné a odlehčené, jsou zde tak sofistikované, aby si na ně člověk bral slovník. Navíc je zde příliš mnoho motivů, a ty často do sebe nezapadají. Knize chybí i rytmus - úvodní část je vyloženě zdlouhavá a v podstatě o ničem, seznámení se situací nesmyslně trvá skoro třetinu knihy. Některé akce jsou opět podány přehnaně (zatčení Pata, milionářova manželka), nebo jde o velké klišé (přepadení na silnici, doktor zabiják - jak z laciného škváru). Některé motivy a děje nedotažené - motel, kde se ubytoval, zrzek z Las Vegas apod. Celé to nakonec skončí jen jako selanka, a kdo neuhodl vraha, motiv a skutečné příbuzenské vztahy do půlky knihy, tak by si měl dát rybí tuk na posílení mozkové činnosti. Postavy mi přišly neživotné, příběh bez děje, zkrátka, jako kdyby psaní autora fakt nebavilo.

vitavita
09.03.2012 5 z 5

Lew - citát: Každý nenávidí detektivy a zubaře. Oplácíme stejnou.

JTB
08.03.2011

Po letech jsem si to opět přečetl a je to pořád stejně dobré