Cesta smrti

Cesta smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64273/bmid_cesta-smrti-Wht-64273.jpg 4 20 5

Lew Archer série

< 3. díl >

Další z řady klasických románů žánru americké drsné detektivní školy. Hlavní hrdinové tohoto žánru si při řešení případů sice občas vypomohou pistolí, nebo pěstmi, ale v žádném případě se nejedná o přehnaně akční příběhy. V románu Cesta smrti si soukromého detektiva Lewa Archera najímá zoufalá matka, které marně hledá svojí ztracenou dceru. Záhy se ukazuje, že dívka nebyla žádný andílek a Lew Archer musí pátrat v nebezpečném světě překupníků drog a heren, kde se perou špinavé peníze…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Way Some People Die , 1951


více info...

Přidat komentář

mi-380
21.11.2020 4 z 5

Archerovo truchlivé vyšetřování se tentokrát táhne o něco unaveněji než v prvních dvou knihách. Pocit smutku ze zkaženosti odvrácené strany bohatého světa se valí z každé stránky. Hlášky nechybí, je jich ale méně a pesimismus pacifického pobřeží na hlavu poráží veškeré náznaky příjemné pohody.
Ještě si zopakuji čtvrtou část – Mrtvý úsměv, první hodnocení před lety bylo za *****, doufám, že se nezmění.
Tentokrát jen 75 % (aktuálně 14 hodnotících s průměrem 73 %).

Sanedresova ulice, na které jsem právě stál, se valí městem skrze černošskou, pak mexickou čtvrť, lemována zchátralými domky a přelidněnými chatrčemi, zpestřená o nálevny, zastavárny, herny či jídelny, občas i pofiderní svatostánek. Čím víc se přibližujete k horám, tím jsou domy prostornější a lépe udržované. Mají větší zahrady a děti po seškrábání nánosů špíny bývají bílé.

Vyndal jsem z náprsní kapsy oprýskaný šroubovák. Na prohlídku bytů si ho beru vždy. Číslo 7 zabezpečoval střelkový zámek typu Yale, jednoduchý, až trapný.

Dowser měl mokré krátké vlasy a byl zabalen do bílého froté županu. Seděl, poulil oči a jedl. Připomínal mi sysla, maskovaného za člověka.

ThomasRuhe
18.01.2020 3 z 5

MacDonaldův Archer je pro mě taková horší varianta Chandlerova Marlowea. Proto když mám chuť na tento žánr jsou případy s Archerem dobrou volbou. Z MacDonaldovy tvorby solidní průměr.


marek1278
15.09.2015 3 z 5

Zajímavá zápletka, občas jsem se trochu nudil (hlavně na začátku), ale druhá půlka knížky už byla přečtena jedním dechem.

honajz
05.03.2015 2 z 5

Strašně jsem se nudil. Sice sem tam probleskne nějaký ten vtip a slovní hříčka, ale jinak je to celé o tom, že Archer někam přijede, dostane hnedle na místě nějakou informaci, jede tedy na místo z té informace, kde dostane novou informaci, jede na to místo, kde dostane další nápovědu... Připomíná to onu nekonečnou pohádku o kohoutkovi hledajícím vodu pro jeho slepičku, co leží v komoře.

vitavita
17.03.2013 4 z 5

Ono se řekne, ale najít cestu smrti není tak jednoduché ...