Pohyblivý terč

Pohyblivý terč https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61012/bmid_pohyblivy-terc-lTd-61012.jpg 4 23 8

Lew Archer série

< 1. díl >

Detektivní román o pátrání soukromého detektiva L.Archera po stopách únosu amerického milionáře.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Moving Target , 1949


více info...

Přidat komentář

jprst
04.03.2022 5 z 5

Upozorňuji, že mé hodnocení pěti hvězdami není asi objektivní, autor totiž patří mezi mé oblíbence a příběhy ve stylu americké drsné školy mohu číst kdykoliv a kdekoliv, a dokonce opakovaně.

kap66
08.07.2021 5 z 5

Obálka přesně odpovídá rázu knížky: lidé, které nikde nepotkáte - záporáci a klaďasové v kostýmech, komunikují ve větách, které nikde neuslyšíte. Funguje to náramně! Skvělé čtení, hlavně díky jazyku (viz úryvky od mi-380) a také díky době, kdy byly v módě vinylové desky (moment, ty už zase v módě jsou) a malá špičatá prsa (tady si netroufám soudit). Zkrátka barevné, zábavné představení. Paráda.

„Víte, že máte na košili krev?“ řekla mi blondýna.
„Vím. Já to tak nosím.“


regulax
16.11.2020 3 z 5

Přečteno. Vítána změna dnes už historického stylu psaní amerických 50 let minulého století, ale místy jsem se ztrácela a některá chování detektiva k neuvěření.

mi-380
13.11.2020 5 z 5

Občas sáhnu po detektivce nebo thrilleru. V těch současných mi často něco chybí. To něco nalézám v téhle staré Americe made in Hammett, Chandler, Macdonald a spol. I při druhém čtení po letech musím nechat všech pět pohromadě.
90 % (aktuálně 14 hodnocení s průměrem 74 %).

Ruce jsem měl svázané dozadu, nohy ohnuté a přivázané k pasu. Jediné, co jsem mohl dělat, bylo trochu se kolébat a bouchat čelem o zem. Rozhodl jsem se tuto taktiku nepoužít.

Byl to kamenný obličej vytesaný primitivním sochařem. Obličej, do kterého byl vepsán jeden z mnoha příběhů, typických pro dvacáté století: příliš mnoho rvaček, příliš mnoho zvířecích choutek a příliš málo mozku.
...
Podíval jsem se mu na nohy, abych odhadl jeho věk. Byl obutý v sandálech s podrážkou z provazu a s poutky mezi prsty. Jeho nohy byly zkroucené a oteklé: byly to nohy staré tak šedesát let.

„Ale to není možné.“ Položil mi ruku na rameno. Byla měkká, hnědá a tlustá jako smažená ryba.

Má žena ústřice nikdy neměla ráda. Nyní jsem mohl zasednout k jídelnímu stolu, jíst ústřice od rána do večera a posilovat tak svoji mužnost.
Svlékl jsem se a šel jsem spát. Svým způsobem to byla úleva, když člověk nemusel nikomu vysvětlovat, co vlastně celý den dělal.

Řekl agresivním tónem: „Co se tady děje?“
„Nic zvláštního. Únos a vydírání.“

March
19.09.2018 3 z 5

Knížka zajímavá, i když jak je člověk "postizeny" současnými trendy, možnostmi, metodami je kniha taková ještě " nezkazena, nevinna." Není tam tolik krve a brutality,
hlavní hrdina LA mě bavi, takže určitě sahnu po další knize.

marek1278
09.03.2015 3 z 5

V příběhu a postavách jsem se často ztrácel a v ději také, ale celkově i se zápletkou to bylo zajímavé čtení. Uvidíme co další díl

honajz
12.01.2014 5 z 5

„Objev“ Lew Archera je pro mne překvapením. Ross Macdonald podle mne píše daleko lépe než Raymond Chandler, a to je co říct. Jeho sarkasmus je jemnější, někdy dovedně skrytý, ale o to údernější. Navíc výstavba příběhu podléhá přísné logice, postavy zde nejsou do počtu, ale mají každá svůj vlastní svět a svou psychologii, což u Chandlera nebývá vždy zvykem - kde si Chandler vystačil s nějakým archetypem, zde jsou postavy více propracovány do hloubky a nejednoznačné. Viděl jsem i film Harper, natočený podle této knihy, a jde jen o slabý odvar. Tam, kde Macdonald dokáže několika slovy načrtnout prostředí třeba autobusové čekárny s dělníky, pracuje film s klišé např. opuštěné továrny. Kde se v knize vše halí do tajemné noční mlhy od moře, tam se ve filmu jezdí slunným pobřežím. Apod. Duch knihy tedy spočívá i v oné náladě a atmosféře, jakou dokáže autor do příběhu dostat, včetně kritických připomínek vůči asociálnosti bohatých lidí, čímž celou detektivku povyšuje daleko výš.

vitavita
09.03.2012 4 z 5

Lew - houževnatý jdoucí za vyřešením případu.