Leila a modrastá líška

Leila a modrastá líška https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524497/bmid_leila-a-modrasta-liska-652d8801ce7b6.jpg 5 19 6

Voľné pokračovanie novej knihy úspešnej autorky Kiran Millwood Hargrave Júlia a ospalý žralok, ktorá bola vo Veľkej Británii vyhlásená za najkrajší darček roka, sa volá Leila a modrastá líška a vychádza zo skutočného príbehu o arktickej líške, ktorá prešla neuveriteľnú vzdialenosť z Nórska do Kanady iba za sedemdesiatšesť dní. Líška sa preberie a vykročí vpred. Prediera sa ľadom a snehom, zdoláva hory a zamrznuté oceány, stretáva medvede a vtáky a vo svetle neprestajne žiariaceho polnočného slnka objavuje nespútanú krajinu plnú divov. Leila sa medzitým vydáva na vlastnú púť - chce nájsť cestu k matke, ktorá ju opustila. Strhujúca cesta cez more a malá odhodlaná líška pomôžu Leile znovu objaviť samu seba a matku, o ktorej si myslela, že ju dávno stratila. Vzdialenosť nemá pre líšku vôbec žiadny význam. Význam má len to, aby dorazila, kam patrí. Kniha Leila a modrastá líška rozoberá zložité problémy migrácie, ľudských vzťahov aj zaujímavé fakty zo života zvierat zrozumiteľným, no pritom poetickým spôsobom. Je plná očarujúcich kontrastných ilustrácií autorkinho manžela Toma de Frestona, ktoré knižke dodávajú ešte tajomnejšiu snovú atmosféru. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Leila and the Blue Fox , 2022


více info...

Přidat komentář

Inugoya
17.04.2024 5 z 5

Výborná.
Spojuje v sobě několik hlubokých témat (vztah dcery s matkou, život uprchlíka, změna klimatu, život polární lišky), ale dělá to tak šikovně, že je to velmi nenásilné a spolu to tvoří moc hezký celek.
Grafické ztvárnění už je jen třešničkou na dortu.

Pro mě příjemná oddechovka, která mě také přinutila k zamyšlení.

BeeShifer
08.03.2024 5 z 5

Kniha mě nalákala podle obálky a grafického zpracování a ani v nejmenším nezklamala. S lehkostí přibližuje důležitá aktuální témata jako změnu klimatu a migraci. Zaobírá se i komplikovaným vztahem mezi Leilou a její matkou. Příběh je poetický, ale zároveň napínavý. Ideální kombo! A to prostředí? Norsko, Grónsko, ach. Doporučuju pro děti i dospělé.


LuckaH2
03.02.2024 5 z 5

Libila se mi ještě víc než Julie a žralok. Jako dospělá a matka malého dítěte jsem se s ni nějak víc dokazala ztotožnit, pochopit... a navíc skvělý přesah "kam patříme", tema migrace nejen zvířat ale lidí. Velké aha momenty o přírodě i společnosti lidí a "pravidlech".

Zuzvil
21.01.2024 4 z 5

4,5* Druhý skvost z pera (a pastelky) této velmi sympatické dvojice. Měla jsem od knihy velká očekávání, protože Julie a žralok je prostě láska, po přečtení prvních čtyř kapitol jsem kapánek znejistěla, protože nadšení se malinko vytrácelo, ale pak už to byla krasojízda a MOC jsem si knížku užila, jak po dokonalé grafické stránce, tak se mi velmi líbil vzhled do lišky (její krátké pasáže, které krásně navazovali a proplétali příběh Leily a její mámy), tak celkově myšlenka příběh samotný. Je tam vše, opravdu vše, co chcete a potřebujete číst a já vás prosím, kdo tak ještě nečiníte, čtete dětské knížky, protože v nich najde opravdu překrásné myšlenky a pocity. Děkuji moc za společné čtení Zdeničce @knizku.kafe.a.klid a Haničce @hanka.hor Báječné to dámy a kamarádky.

KnihoMolka-_-
26.12.2023 5 z 5

Tahle kniha byla stejně jako Julie a žralok dechberoucí. Dotkla se mého srdce, prohloubila ve mně lásku, naději, vděk. Hluboká, nádherná kniha s kouzelnými ilustracemi.

markej
14.12.2023 5 z 5

Leila a modrá liška je kniha pocházející ze stejné autorské dílny jako Julie a žralok a je stejně skvělá!

Leila pochází ze Sýrie a s maminkou, tetou a sestřenicí utekly před válkou do Anglie. Protože ale pro Leilinu maminku v Anglii není jako pro vědkyni zabývající se klimatem odpovídající zaměstnání, pracuje v Norsku. Tady pozoruje polární lišku, která se kvůli klimatické změně chová netypicky a zdolává neuvěřitelně dlouhé trasy.

Knížka podobně jako Julie a žralok líčí jednak příběh o holčičce a její jedinečné cestě do zajímavého koutu Země, jednak přináší i další, závažnější témata, jako je nelehký vztah matky a dcery, otázka klimatické změny nebo migrace.

Celkově moc doporučuju, určitě by to byl nádherný dárek k Vánocům...

Hodnocení: 5 * z 5 *