Leila a modrá liška

Leila a modrá liška https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528100/bmid_leila-a-modra-liska-65772adaef4a9.jpg 5 19 6

Byla k smrti unavená. Lehla si na zem a zabořila hebkou hlavu do měkkých pracek. Zapadající slunce jí olízlo čenich. Sníh ji přikryl jako tlustá deka. Liška se probudí a vydá se na cestu. Putuje přes led a sníh, přes hory a zamrzlé oceány, potkává lední medvědy a ptáky v záři nekonečného světla polárního dne. Bojuje o svoje místo ve světě, který je ohromný, divoký a plný překvapení. Leila mezitím vyráží na svou vlastní pouť - hledá si cestu k matce, která ji opustila, a k jejich společné minulosti, na kterou se tolik let snažila zapomenout. Dechberoucí plavba severním ledovým oceánem pomůže Leile najít matku, o které si myslela, že ji dávno ztratila, ale především i sebe samu. A k tomu jí dopomůže jedna odhodlaná malá liška. Inspirováno skutečným příběhem polární lišky, která za pouhých 76 dní překonala vzdálenost přes 3200 kilometrů a došla z Norska do Kanady. Toto dojemné, neodolatelné a překrásně ilustrované zpracování v podání autorů Julie a žraloka je vhodné pro čtenáře od 9 let.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Leila and the Blue Fox , 2022


více info...

Přidat komentář

Inugoya
17.04.2024 5 z 5

Výborná.
Spojuje v sobě několik hlubokých témat (vztah dcery s matkou, život uprchlíka, změna klimatu, život polární lišky), ale dělá to tak šikovně, že je to velmi nenásilné a spolu to tvoří moc hezký celek.
Grafické ztvárnění už je jen třešničkou na dortu.

Pro mě příjemná oddechovka, která mě také přinutila k zamyšlení.

BeeShifer
08.03.2024 5 z 5

Kniha mě nalákala podle obálky a grafického zpracování a ani v nejmenším nezklamala. S lehkostí přibližuje důležitá aktuální témata jako změnu klimatu a migraci. Zaobírá se i komplikovaným vztahem mezi Leilou a její matkou. Příběh je poetický, ale zároveň napínavý. Ideální kombo! A to prostředí? Norsko, Grónsko, ach. Doporučuju pro děti i dospělé.


LuckaH2
03.02.2024 5 z 5

Libila se mi ještě víc než Julie a žralok. Jako dospělá a matka malého dítěte jsem se s ni nějak víc dokazala ztotožnit, pochopit... a navíc skvělý přesah "kam patříme", tema migrace nejen zvířat ale lidí. Velké aha momenty o přírodě i společnosti lidí a "pravidlech".

Zuzvil
21.01.2024 4 z 5

4,5* Druhý skvost z pera (a pastelky) této velmi sympatické dvojice. Měla jsem od knihy velká očekávání, protože Julie a žralok je prostě láska, po přečtení prvních čtyř kapitol jsem kapánek znejistěla, protože nadšení se malinko vytrácelo, ale pak už to byla krasojízda a MOC jsem si knížku užila, jak po dokonalé grafické stránce, tak se mi velmi líbil vzhled do lišky (její krátké pasáže, které krásně navazovali a proplétali příběh Leily a její mámy), tak celkově myšlenka příběh samotný. Je tam vše, opravdu vše, co chcete a potřebujete číst a já vás prosím, kdo tak ještě nečiníte, čtete dětské knížky, protože v nich najde opravdu překrásné myšlenky a pocity. Děkuji moc za společné čtení Zdeničce @knizku.kafe.a.klid a Haničce @hanka.hor Báječné to dámy a kamarádky.

KnihoMolka-_-
26.12.2023 5 z 5

Tahle kniha byla stejně jako Julie a žralok dechberoucí. Dotkla se mého srdce, prohloubila ve mně lásku, naději, vděk. Hluboká, nádherná kniha s kouzelnými ilustracemi.

markej
14.12.2023 5 z 5

Leila a modrá liška je kniha pocházející ze stejné autorské dílny jako Julie a žralok a je stejně skvělá!

Leila pochází ze Sýrie a s maminkou, tetou a sestřenicí utekly před válkou do Anglie. Protože ale pro Leilinu maminku v Anglii není jako pro vědkyni zabývající se klimatem odpovídající zaměstnání, pracuje v Norsku. Tady pozoruje polární lišku, která se kvůli klimatické změně chová netypicky a zdolává neuvěřitelně dlouhé trasy.

Knížka podobně jako Julie a žralok líčí jednak příběh o holčičce a její jedinečné cestě do zajímavého koutu Země, jednak přináší i další, závažnější témata, jako je nelehký vztah matky a dcery, otázka klimatické změny nebo migrace.

Celkově moc doporučuju, určitě by to byl nádherný dárek k Vánocům...

Hodnocení: 5 * z 5 *