Oběť

Oběť https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493436/bmid_obet-yHN-493436.jpg 4 17 5

Legenda o Batmanovi série

< 17. díl >

Temný rytíř přináší do ulic Gotham City spravedlnost, ale jeho osobní válka nezůstává bez následků. Jeho případu se věnuje psycholog Hugo Strange, jenž Batmanovi přisoudí diagnózu šílence lačnícího po moci - vigilanta, jehož je třeba vystopovat a odmaskovat. Lov na Batmana začíná, Strange proti němu obrátí celé město a vytvoří Batmanův temný stín, brutálního Night-Scourge. Gothamská policie mezitím sestaví zvláštní jednotku, jejímž cílem je vigilanta zničit. Má ji na povel James Gordon - jediný Batmanův spojenec. Obsahuje Batman: Legends of The Dark Night #11-15.... celý text

Přidat komentář

OldaB
22.02.2024 5 z 5

Vydařená kriminálka. Hodně se mi líbil Strange, hlavně jak se propracovává k nalezení skutečné identity Batmana. Další díly z této série bych si rozhodně dál.

Ivan Kučera
27.07.2023 3 z 5

Batman: Oběť obsahuje 5 príbehov zo série Legends of the Dark Knight, ktorá v USA začala vychádzať koncom 8O. rokov. Konkrétne týchto 5 písal Doug Moench a keďže sa osvedčil, bolo mu umožnené napísať v rámci možností prevratný Knightfall (u nás Soumrak Temného rytíře), kde neurobil nič menšie, než (doslova, i metaforicky) zlomil Batmana. Oběť je realistická, kriminálna a pritom paradoxne zároveň mystická. Áno, Hugo Strange je strašne béčkarský, pulpový zloduch. Lež Moench ho dokázal uchopiť a pracovať s ním uveriteľným, v rámci možností civilným spôsobom. Super je i to, že Batman sa tu stáva štvanou zverou, na čo je samozrejme zvyknutý, problém je, že tentokrát ho nelovia magori Joker alebo Poison Ivy, ale gothamská polícia. Resp. komando, ktoré bolo vytvorené špeciálne na jeho polapenie a neskôr dokonca na explicitné zabitie (!). Z Jima Gordona, ktorý v Gothame ako jeden z mála Batmanovi drukuje, paradoxne spravili jej šéfa, takže starý dobrý Jimbo sa ocitá medzi doma mlynskými kameňmi. Oběť sa odohráva po Millerovom klasickom príspevku do netopierovho kánonu Rok jedna (takže nechýba rogalo), v ktorom Batman pred utopením zachránil Gordonovho syna, takže strážca zákona je mu sakra zaviazaný, zároveň ale musí plniť rozkazy. Verejnosť sama ešte nevie, ako má bat-mana vnímať, no prevláda skôr skepsa, rozčarovanie, možno až hnev. Oběť je vďaka tomuto ponurá, pomalá a vďaka kresbe tiesnivá. Pár zošitov série Legends of the Dark Knight sme mimochodom mali možnosť čítať koncom 9O. rokov aj u nás, keď ich pod stručným názvom Batman vydal Unicorn v zošitovkách. Zápletka s falošným Batmanom, ktorý má za úlohu poškodiť netopierovu povesť, sa v neskorších rokoch ukázala byť natoľko sebestačnou a obľúbenou, že ju použili viacerí (viď. Tomlinov Dvojník). Ilustrátor Paul Gulacy (Terminátor Omnibus 1) má cit pre ponurosť veľkomesta (Oběť disponuje fakt presvedčivou pouličnou atmosférou), v ktorom polícia nestíha držať krok s narastajúcou zločinnosťou. Vie však i spomaliť a zasnene si užívať ženské telá, ktoré samozrejme nemôžu byť nahé (sme predsa v DC mainstreame), ale robí všetko pre to, aby tomu prešiel cez rozum (napr. Cawtoman má natoľko priliehavý kostým, že to občas vyzerá ako keby bola nahá, akurát nie je vidieť mišpulína s bradavkami). Za mínus by som označil priveľkú ukecanosť. Hugo Strange pôsobí dojmom, že chce Batmana zlikvidovať nie prostredníctvom zbraní, ale doslova ho urozprávať na smrť. Páčilo sa mi, ako Batmana analyzuje, ale od istého momentu toho bolo fakt priveľa.


jarynek
07.06.2022 5 z 5

Líbilo se. Dobrý superhrdinský komiks je hodně o záporácích - tady jsou dva a jednání a motivace obou jsou uvěřitelné. Kromě nich má Batman problémy i s policií, takže na nějaká hluchá místa není čas a prostor. Zvláště pak, když děj je ještě doplněn o sice menší, ale celkem zásadní linku s Catwoman. Tísnivá atmosféra smyčky stahující se kolem Batmana je z příběhu úplně cítit a tentokráte jsem opravdu Batmanovi fandil, aby se z toho dostal:).

memphisz
15.04.2022 4 z 5

Tohle se ovšem hodně povedlo. Navazuje se na Millerův Rok jedna, ale vše si jde svou vlastní cestou, která hodně rezonuje s filmovým pojetím Batmana 21. století. Realistický příběh i motivace postav. Náročnost nočního boje proti zločinu - únava, hlad, zranění z bitek... Všechno je to z toho cítit. I když je tam na pět sešitů opravdu hodně textu, nezdá se, že by šlo o nudné vycpávky, vše je pro příběh důležité.

hroubek
11.04.2022 4 z 5

Hodně povedený komiks. Scénárista Doug Moench vytvořil velmi nepříjemnou atmosféru a já měl pocit, že se krásně navazuje na styl Franka Millera - ono se to píše už úvodu, ale po přečtení mohu potvrdit, že to nejsou jen prázdná slova. Moench se krásně vrací na těžké začátky Temného rytíře v ulicích Gothamu, a primárně se při tom soustředí na to, jak Batmana vnímá policie a starosta. Sice Moench nepřichází s žádnou revoluční myšlenkou, nicméně napsal velmi dobrý komiks. Hodně mu pomáhá to, že tady má dva dobře napsané záporaky, které pohání jistá "šílená logika" a jejich motivace je uvěřitelná. Díky této dvojici záporáku komiks funguje dost dobře. Z mé strany je Oběť povedený komiks.

Autorovy další knížky

Doug Moench
americká, 1948
2017  75%Batman: Smrt v rodině
2016  57%Captain Marvel
2018  86%Moon Knight
2017  57%Deathlok: Počátek
2022  88%Oběť

Kniha Oběť je v

Přečtených21x
Knihotéce23x
Chystám se číst4x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x