Brány Gothamu

Brány Gothamu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507889/brany-gothamuoEpMuH-06M-.jpg 4 20 6

Legenda o Batmanovi série

< 26. díl >

Brány Gothamu způsobí zkázu prvním rodinám. Mrazivý vzkaz vyhrožující potomkům tří velkých rodin Gothamu - Waynovým, Cobblepotovým a Elliotovým. Záhadný terorista s brněním vyrobeným působivou tajemnou technologií ničí mosty v Gothamu. Dokáže Batman vyřešit záhadu pohřbenou hluboko v minulosti města, než další lidi přijdou o život? A dokáže Dick Grayson, který nyní nosí masku Temného rytíře, dostát svému novému údělu a kráčet dál v šlépějích této nesmrtelné legendy?... celý text

Přidat komentář

OldaB
04.02.2024 4 z 5

Snyder se tady spíše zahřívá před vynikajícím Sovím tribunálem. Více se mi líbí ta historická linie, odhalení ne až tak zajímavé, ale jako celek to funguje. Poslední příběh se mi také líbil, vyjadřuje emoce, se kterými Snyder často pracuje.

Luigi1
07.10.2023 4 z 5

Tato velká záhada kterou musí Batman vyřešit má předsebou


Ivan Kučera
05.07.2023 3 z 5

Skvelý názov. Fascinujú ma batmanovky idúce do histórie Gothamu (Batman Mikea Mignoly, Soví tribunál) a obľubujem spojenie Snyder/Batman (hoc nie vždy v minulosti bolo dokonalé). Žiaľ, Brány Gothamu skončili uprostred cesty, ehm uprostred mosta. Najlepšie neprekvapivo dopadli kapitoly z pohnutej histórie ponurého veľkomesta. Sú síce prehnane ukecané, ale disponujú skvelou industriálnou atmosférou a dobovou kresbou. Mesto je nakreslené krásne a akoby technokraticky, možno až jemne na spôsob Mikea Mignolu, čo ešte viac podtrhol steampunkový záporákov oblek á la Pérák. Nanešťastie, akonáhle sa dej presunie do súčasnosti, už to nie je ono. Nepáčil sa mi spôsob, akým boli nakreslené postavy, či už Red Robin alebo Damian Wayne, ktorý nevyzeral ako Damian Wayne. Postavy pôsobia divne vychudnuto, alebo ako keby na sebe mali o dve tri čísla väčšie oblečenie, do ktorého musia pribrať, ale ide im to len veľmi pomaly. Dofrasa, veď aj Gordon vyzerá ako po piatich mesiacoch prísnej ketodiéty. Rušilo ma, že po odmaskovaní jednotliví členovia rodiny vyzerali ako slušne vychovaní a dobrými účesmi obdarovaní zástupcovia obchodného reťazca (alebo ako Rýchle šípy). Problém tohto komiksu tkvie tiež v tom, že kým flashbackové pasáže sú ešte v pohode, pri tých zo súčasnosti sa predsa len vyžaduje už väčšia znalosť netopierovho univerza. Takže kto nevie, že Bruce Wayne má syna, čo je zač Cassandra Black Bat Cainová, aký vzťah medzi sebou majú Bruce a Hush a prečo preboha Batmanom nie je Bruce Wayne, lež Dick Grayson, bude sa pri čítaní cítiť nekomfortne. Úvodný vysvetľujúci text je síce fajn, ale samozrejme nemá šancu v pár vetách ozrejmiť históriu desiatok komiksov. Pár vecí sme v minulosti mohli čítať aj u nás (Dick bol Batmanom už v Černém zrcadle, Hush sa samozrejme zaskvel v dvojdielnom Tichu...), ale stále je toho málo. Brány Gothamu pôsobia i vinou dvoch časových úsekov nekonzistentne, čo je vždy riziko podobne zamotaných príbehov. Niektorým sa to podarilo zvládnuť interesantne... a iným nie. Povedal by som, že je to žiaľ i dnešný prípad, hoc jedným dychom treba dodať, že existujú oveľa slabšie batmanovky, takže táto si minimálne 3* nepochybne zaslúži. Ale moje očakávanie boli našponovanejšie. Necelistvý dojem okrem scenára umocňuje kresba, pod ktorou sú podpísaní rovno štyria páni (jeden dokonca s priezviskom Nolan!) a je to poznať.

fvalek
26.04.2023 4 z 5

Inu, tenhle díl není úplně nejakčnější nejsupermodernější trhák, ale vrací se do dob založení moderního Gothamu a sice mě to tolik nebaví, ale je to rozhodně zajímavé vzhledem ke všem těm historickým souvislostem a vývoji Gothamu. Minulost tří nejvýznačnějších Gothamských boháčů byla zajímavá, možná jejich postavy v tomhle konkrétním díle byly čtivější než jejich potomci. Do toho vstupující dva sympatičtí stavitelé tomu dodali náboj, protože jsem jim fandil a bavilo mě sledovat, co jim kdo provedl. Oživení jejich staré technologie určitě fajn krok, i když nevím, jestli není už dávno překonaná, přestože se snaží vysvětlit, proč je tak silná a moderní... Od Batmana bych asi čekal trošku víc. Rozuzlení toho, kdo je vrah pak bylo až příliš jednoduché a možná celý záporák vyzněl dost do prázdna.

Lenka.Vílka
21.03.2023 4 z 5

Dobrý, zajímavý a hodně příjemný příběh!

V Gothamu se schyluje k něčemu špatnému. Něčemu, co by mohlo zničit celé město. Nikdo není v bezpečí.

"Brány Gothamu způsobí zkázu prvním rodinám."

A přestože to zní tak epicky a za scénářem hlavního příběhu (ještě tam jdou dva malé pár stránkové) stojí Snyder, je to vlastně takový komorní příběh. Skromný a motivace dávají smysl, protože linka z minulosti a důvod všeho, je budované poměrně dlouho. Tady není žádné "protože proto" a rána pěstí. Možná proto (i přesto) mi tam něco chybělo, co způsobuje to, že komiksy, kde není pod maskou Batmana Bruce jsou takové jiné. Mám ráda způsob jeho myšlenek a analýzování. Jenže Dick není Bruce a všechno tolik neřeší, nerozebírá a ani není ostatními rozebírán. Ta složka tam chybí.

Jinak vážně skvělý příběh, který je vážně skvěle nakreslený a jeho čtení jsem si užila. A kniha mi udělala radost.

4,5/5

hroubek
24.01.2023 4 z 5

Dobrý a zábavný komiks. Snyder ukazuje, že dokáže krásně pracovat s atmosférou, se vztahy mezi charaktery a nepotřebuje velkolepou akci. Komiks je místy lehce komorní a vůbec ničemu to nevadilo. Hodně jsem si užil vyprávění, které se soustředí na dvě rozdílné časové linie. Jediné, co mi lehce nesedlo, byla finální konfrontace, která z mého pohledu byla "taková obyčejná". Brány Gothamu jsou povedený komiks.

Štítky knihy

komiksy DC Comics Batman

Autoři knihy

Scott Snyder
americká, 1976
Kyle Higgins
americká

Kniha Brány Gothamu je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce20x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x