Legenda aurea

Legenda aurea https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153227/bmid_legenda-aurea-ONw-153227.jpg 5 25 5

Legenda aurea (Zlatá legenda) je vyvrcholením více než tisíciletého vývoje latinské legendy, tj. vyprávění o životě a zázračných skutcích svatých. Složil ji nejspíše koncem padesátých let 13. století dominikánský mnich a pozdější janovský arcibiskup Jakub de Voragine. Autor ji koncipoval jako základní příručku pro dominikánské kazatele, ať působili kdekoli. Na základě dosavadní legendistické literatury zpracoval a podle sledu církevního roku seřadil 176 vyprávění o svátcích Kristových a o svatých, uctívaných v celé katolické Evropě. Legenda aurea později zastínila všechny ostatní sbírky legend (proto se také nazývá Zlatá) a dodnes se zachovala ve více než tisíci latinských rukopisech. Jakub de Voragine měl vypravěčské nadání. Svým čtenářům přibližuje pravdy víry v pou­tavých příbězích, z kterých měli potěšení jak duchovní, tak nejprostší laici. Proto hned ve 13. století začala být Zlatá legenda překládána a adaptována do národních jazyků, do některých dokonce několikrát. Jednotlivé příběhy z ní pronikaly do lidových vyprávění a jsou obsaženy i v pohádkách. Česky byla zpracována r. 1357 neznámým českým domi­nikánem, působícím na Pražském hradě, který byl ve styku s králem Karlem IV. i s jeho kancléřem Janem ze Středy. První novočeský překlad výboru ze Zlaté legendy (Vyšehrad, 1984) byl koncipován tak, aby v něm byly zastoupeny nejrůznější typy Jakubových legend. V témž duchu byl výbor později rozšířen, takže zpřístupňuje česky asi třetinu Zlaté legendy. Kromě toho přináší i několik ukázek z legend o českých světcích (sv. Václav, sv. Vojtěch, sv. Prokop, sv. Ludmila), které byly k základnímu souboru přidány. Přepracované 2. vydání., 358,-Kč.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Jacobi a Voragine Legenda aurea vulgo Historia Lombardica dicta , 1260


více info...

Přidat komentář

Mračoun
13.01.2024 5 z 5

Nejedná se o lehké čtení pro každého. Ale tuto knihu ocení každý, kdo se chce dozvědět více o legendách spojených se světci a biblickými postavami. Je například vynikající pro porozumění výtvarného umění a použité symboliky.

JulianaH.
02.02.2019 5 z 5

Jak bylo řečeno níže, bez Legendy lze stěží porozumět literární a výtvarné kultuře předmoderní Evropy. Spolu s Biblí a antickou literaturou objasňuje suverénní většinu námětů a narážek v písemnictví, malířství a sochařství.
K jednotlivým legendám autor (nebo ti, kdo sborník rozšiřovali) připojuje řadu exempel, v nichž figurují světci a ostatní náboženské postavy (Maria) tak, jak si je představovali lidé středověku. Kristova matka tak v jednom lehce blasfemickém exemplu například vystupuje jako obyčejná žárlivá žena.
Rozsáhlá, ale čtivá záležitost. Jen legendy o prvokřesťanských mučednících (zejména pannách) se opakují, protože ztracené historické údaje nahradilo schéma. Ale za to autor pochopitelně nemůže. Pro současného čtenáře může být úskalím dlouhý a zpravidla chybný rozbor etymologie jména daného světce (vždy na začátku legendy). Navzdory tomu už chápu, proč byla Legenda Jakuba de Voragine nejúspěšnějším legendariem po plná tři staletí.


Podpovrchem
07.10.2017

Bez přečtení Zlaté legendy nebo apokryfních evangelií nemůže být plně pochopen význam takových vrcholných uměleckých děl, jakými jsou například Giottovy fresky v Scrovegniho kapli.

miklaras
02.11.2013 5 z 5

Legenda aurea patří do světové knižní pokladnice. A určitě patří k jakési základní znalosti o evropské křesťanské kultuře.

Paulhunterspet
02.01.2012 5 z 5

Těžko hodnotit či přiblížit knihu, která pojednává o duchovnu. Nicméně jako učební pomůcka je výborná a jsem s ní naprosto spokojena, neboť jazyk není překážkou, naopak. Mohu jen doporučit pro každého, kdo chce čtivé příběhy, které ho obohatí po historické a kulturní stránce.

Štítky knihy

duchovno legendy o světcích

Autorovy knížky

Jacobus de Voragine
italská, 1230 - 1298
1984  92%Legenda aurea

Kniha Legenda aurea je v

Právě čtených1x
Přečtených33x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce35x
Chystám se číst12x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x